Compacte zonneboiler
Wil je water graagenergiezuinig en ecologisch verwarmen, maar heb je weinig ruimte voor een opslagvat in je woning? Dan is een compacte zonneboiler ideaal. Bij dit type zonneboiler vormen het opslagvat voor warm water en de zonnecollector 1 geheel op je dak. In dit artikel lees je alles over de werking, de voor- en nadelen, prijzen, … van een compacte zonneboiler.
Ga snel naar:
Werking compacte zonneboiler
Voordelen en nadelen
Mogelijke uitvoeringen
Compacte zonneboiler prijs
Voordelen erkende installateur
Vraag gratis je offertes aan
Wat is een compacte zonneboiler?
Net als een gewone zonneboiler bestaat een compacte zonneboiler uit 3 grote delen: een zonnecollector, een voorraadvat en naverwarming. Waarom is dit type dan zo compact? Omdat het voorraadvat voor warm water en de zonnecollector 1 geheel vormen op je dak. Kortom, je hebt geen afzonderlijk opslagvat nodig in je woning. Dit compacte systeem is vooral geschikt voor:
- kleine(re) woningen met weinig binnenruimte
- kleine gezinnen of alleenstaanden met een beperkt waterverbruik
- mensen met een beperkter budget voor een zonneboiler
Werking compacte zonneboiler
Ook een compacte zonneboiler warmt water op met zonnewarmte. Alleen is er in tegenstelling tot een gewone zonneboiler geen apart voorraadvat, elektrische pomp en gesloten systeem voor circulatievloeistof nodig. Maar hoe werkt zo’n zonneboiler van compacter formaat dan? De 3 grote stappen op een rij:
STAP 1: waterleiding voert koud water aan naar de zonneboiler op je dak
Een compacte zonneboiler is rechtstreeks aangesloten op je waterleiding. Door de druk van die leiding vult het voorraadvat op het dak zich met koud water. In tegenstelling tot bij een gewone boiler vertrekt dus geen speciale vloeistof van de collector(en) naar een opslagvat in de woning om je water op te warmen. Het water bevindt zich gewoon op je dak.
STAP 2: zonnecollector verwarmt leidingwater rechtstreeks op je dak
De zonnecollector vangt de zonnewarmte op en verwarmt het leidingwater in het opslagvat met een speciale vloeistof. Die ruimte voor de watervoorraad kan volledig geïntegreerd zijn in de collector of gemonteerd zijn aan de collector (in-situ boilervat). Heb je warm water nodig in de keuken of de badkamer? Dan vertrekt dat opgewarmde water van de zonneboiler op je dak naar je cv-ketel via een waterleiding.
STAP 3: naverwarming verwarmt bij indien nodig
Net als een gewone zonneboiler is ook deze compacte versie gekoppeld aan naverwarming. Doorgaans is dat een cv-ketel of een warmtepomp. Is er te weinig zon om het leidingwater op je dak op te warmen? Dan springt die naverwarming bij om het water verder op te warmen tot de gewenste temperatuur.
TIP: vraag advies aan een erkende installateur
Nog vragen over de werking van zo’n zonneboiler zonder los opslagvat? En ben je benieuwd of zo’n systeem geschikt is voor jouw situatie? Een erkende installateur geeft je graag meer uitleg. Hij gaat ook na welke capaciteit (volume, aantal collectoren) nodig is voor jouw waterverbruik, of je dakconstructie stevig genoeg is, … En dat is niet alles. Naast advies op maat plaatst die vakman je compacte zonneboiler ook vlot en correct met het oog op een optimaal rendement (hellingsgraad, oriëntatie, …).
Gratis voorstellen ontvangen? Je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij verschillende installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.
Voor- en nadelen compacte zonneboiler
Nog niet zeker of je een compacte zonneboiler laat plaatsen? Dan kan het helpen om de voor- en nadelen van dit systeem tegen elkaar af te wegen. We zetten ze kort op een rij:
Voordelen compacte zonneboiler
- Geen ruimteverlies in je woning: met een compacte zonneboiler bevindt het voorraadvat voor warm water zich niet in je woning, maar op je dak. Ideaal voor kleinere woningen met weinig binnenruimte.
- Eenvoudige, vlotte plaatsing: een installateur kan de zonnecollector en het opslagvat in 1 geheel op je dak plaatsen. Daarna moet hij enkel nog de waterleidingen aansluiten op je zonneboiler met geïntegreerd opslagvat. Zo’n systeem valt dus veel eenvoudiger en sneller te plaatsen dan een gewone zonneboiler.
- Goedkoper dan gewone zonneboiler: een compacte zonneboiler kost minder dan de andere types zonneboilers. Bovendien liggen de arbeidskosten ook lager door de vlotte plaatsing.
- Geen elektriciteitsverbruik: bij een compacte zonneboiler zorgt de druk van de waterleiding voor een vlotte doorstroming van je water. Er is dus geen pomp nodig om een speciale vloeistof rond te pompen van de collector(en) naar een voorraadvat in je woning. Zo spaar je energiekosten uit.
- Minder onderhoud: de compactere versie van een zonneboiler heeft geen bewegende onderdelen als een elektrische pomp of een apart circulatiesysteem. Daardoor heeft zo’n zonneboiler veel minder onderhoud nodig.
- Subsidies & financiële voordelen: ook met een compacte zonneboiler kom je in aanmerking voor subsidies & financiële voordelen. Zo kan je de investeringskosten flink drukken.
Nadelen compacte zonneboiler
- Grotere draaglast voor dakconstructie: bij een compacte zonneboiler bevindt je sanitair water zich op je dak. Dat zorgt voor een grotere belasting dan bij een gewone zonneboiler. Bij de meeste daken vormt dat grotere gewicht gelukkig geen probleem. Een installateur kijkt de stevigheid van je dak ook grondig na.
- Kleinere capaciteit: doorgaans hebben compacte zonneboilers een kleiner volume voor sanitair water dan een gewone zonneboiler. Het is wel mogelijk om meerdere zonnecollectoren met een voorraadvat op je dak te plaatsen. Alleen moet je dan goed rekening houden met het gewicht van je installatie.
- Langere waterleiding: de waterleiding met warm water vertrekt van je dak naar je naverwarming (cv-ketel of warmtepomp). Door die grotere afstand is een licht rendementsverlies mogelijk.
- Voorraadvat in openlucht: bij een compacte zonneboiler staat je voorraadvat niet in je woning. Daarom is een goede isolatie van die ruimte voor je watervoorraad nodig. Anders kan je te maken krijgen met warmteverlies. Ook de waterleiding op je dak moet goed geïsoleerd zijn om bevriezing te voorkomen.
- Naverwarming nodig: net als bij een gewone zonneboiler volstaat een compacte versie niet om het hele jaar te voldoen aan je warmwaterbehoefte. Naverwarming via je cv-ketel of warmtepomp blijft nodig als er te weinig zon is. Vraag zeker meer advies aan een erkende installateur actief in je buurt.
Mogelijke uitvoeringen
Het belangrijkste kenmerk van compacte zonneboilers is dat de zonnecollector en het voorraadvat 1 geheel vormen op je dak. Toch zijn er ook binnen dit type zonneboiler verschillende uitvoeringen mogelijk. Enkele mogelijke keuzes die je kan maken:
- Watervoorraad in of aan de collector: bij een compacte zonneboiler zijn er 2 opties. Ofwel is de ruimte voor de watervoorraad geïntegreerd in de collector zelf, ofwel is er een apart opslagvat gemonteerd aan de collector op je dak. Die laatste mogelijkheid staat ook bekend als een ‘in-situ voorraadvat’.
- Volume opslagvat: je kan kiezen voor een compacte zonneboiler met een volume van 75 liter, maar er bestaan ook versies met een opslagcapaciteit van 150 tot wel 250 liter warm water op je dak. Welke capaciteit jij nodig hebt (volume/aantal collectoren) hangt af van je waterverbruik, aantal personen in het gezin, je verbruikspatroon (bv. piekmomenten), …
- Type zonnecollector: ook bij een compacte zonneboiler kan je kiezen uit 2 soorten zonnecollectoren: een vlakke plaat collector of een collector met vacuümbuizen. Vlakke plaat collectoren halen vooral een hoger rendement bij zonnig weer, maar de vacuümbuis collectoren presteren dan weer het hele jaar door goed.
- Afmetingen: de afmetingen van een compacte zonneboiler hangen vooral af van de opslagcapaciteit van water. Hoe groter die wateropslag, hoe groter de afmetingen zullen zijn. Voor een compacte zonneboiler met een volume van 150 liter mag je bv. rekenen op 2 m (breedte) x 1,5 m (hoogte).
Vergelijken loont: vraag voorstellen aan bij meerdere installateurs
Laat je nu beter 1 zonnecollector + opslagvat op je dak plaatsen of heb je er meer nodig? Welke opslagcapaciteit voor warm water moeten die hebben? En ga je voor vlakke plaat collectoren of vacuümbuis collectoren? Om een doordachte keuze te maken, vraag je voorstellen aan bij meerdere installateurs. Zo kan je gericht hun adviezen en werkwijzen, maar ook prijzen en uitvoertermijnen vergelijken.
Op zoek naar een installateur actief in je buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende installateurs via onze offertepagina.
Compacte zonneboiler prijs
De prijs van een compacte zonneboiler hangt vooral af van de uitvoering die je kiest: de capaciteit (aantal collectoren + hun volume), het soort zonnecollector(en), het merk, … Gemiddeld mag je rekenen op een kostprijs van 2.000 à 3.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing.
Een precieze prijs voor jouw compacte zonneboiler? Dit is slechts een richtprijs. Ben je benieuwd hoeveel een compacte zonneboiler op maat van jouw waterverbruik ongeveer zou kosten? Vraag dan zeker prijsvoorstellen aan bij meerdere installateurs. Zo kan je gericht de prijzen, maar ook merken en uitvoeringen van compacte zonneboilers, adviezen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.
Voordelen erkende installateur
Wil je een compacte zonneboiler kopen? Voor een systeem op maat van jouw situatie en wensen doe je het bij voorkeur een beroep op een erkende zonneboiler installateur. Dankzij zijn expertise en ervaring kan je rekenen op:
- Advies op maat: is een compacte zonneboiler geschikt voor jouw situatie (waterverbruik, aantal personen in gezin, …)? Volstaat 1 zonnecollector met een voorraadvat of niet? Is je dakconstructie stevig genoeg voor het extra gewicht van het sanitaire water? Een erkende installateur gaat het allemaal voor je na en geeft je gericht advies op maat.
- Correcte dimensionering: een installateur zorgt ervoor dat de capaciteit van je compacte zonneboiler (volume + aantal collectoren) goed is afgestemd op je warmwaterbehoefte en je verbruikspatroon. Dankzij die correcte dimensionering ben je zeker van een compacte zonneboiler op jouw maat tegen een correcte prijs.
- Optimaal rendement: bij de plaatsing houdt een erkende installateur rekening met de oriëntatie (zo zuidelijk mogelijk) en de hellingsgraad (idealiter rond 30 à 45 graden) van de zonnecollectoren. Hij zorgt tegelijk voor een goede isolatie van de waterleiding op het dak. Zo haal je een optimaal rendement en dus ook een zo kort mogelijke terugverdientijd voor je zonneboiler door lagere stookkosten.
- Vlotte plaatsing: een installateur plaatst je compacte zonneboiler niet alleen correct, maar ook vlot. Door de eenvoudige installatie kan die montage op minder dan 1 dag gebeuren. Zo beperk je de arbeidskosten dus tot het minimum.
- Kwalitatieve zonneboiler: erkende installateurs werken enkel met hoogwaardige compacte zonneboilers van kwalitatieve merken. Zo ben je zeker van een duurzame zonneboiler met een optimale werking.
- Subsidies & financiële voordelen: met een compacte zonneboiler kom je in aanmerking voor subsidie. Deze ISDE zonneboiler subsidie maakt de investering in een zonneboiler financieel aantrekkelijk.
BELANGRIJK: je kan gratis voorstellen voor een compacte zonneboiler aanvragen bij erkende installateurs actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier: