Rendement zonneboiler

Met een zonneboiler bespaar je jaarlijks gemiddeld zo’n 50 à 60 procent energie voor de verwarming van water in huis. Het precieze rendement hangt echter wel van een aantal factoren af. Ontdek hier waarop je moet letten indien je een zo hoog mogelijk rendement wil halen uit je zonneboiler.

Een rendabele zonneboiler laten plaatsen? Vraag gratis offertes aan bij erkende installateurs.

 

Parameters die rendement zonneboiler bepalen

Tegenover die grote jaarlijkse besparingskost staat natuurlijk wel een dure aanschafprijs. Het is dus zaak om deze investering zo snel mogelijk terug te verdienen. Het spreekt voor zich dat dit het snelst kan gebeuren wanneer het rendement van de zonneboiler optimaal is.

 

rendement zonneboiler hellingshoek1) Hellingsgraad zonnecollectoren

Om een maximaal rendement te bekomen moeten de collectoren zoveel mogelijk zonlicht kunnen opvangen. De zonnecollectoren kunnen zowel op een plat als hellend dak geplaatst worden. Idealiter bedraagt de hellingshoek 36 graden, maar elke hoek tussen de 20 en 60 graden zal ongeveer een even hoog rendement opleveren.

Op een plat dak zijn de mogelijkheden wel groter; je kan dan zelf de hellingsgraad en de beste positie op het dak bepalen. Het frame dat nodig is, brengt wel extra kosten met zich mee.

 

In sommige gevallen plaatst men de zonneboiler op de gevel in plaats van op het dak. Dat komt het rendement niet ten goede. Om dat verlies te compenseren heb je al een collectoroppervlak nodig dat 20 à 30 % groter is.

 

rendement zonneboiler2) Oriëntatie zonnecollectoren

De zonnecollectoren moeten in de richting van het zuiden (tussen zuidoost en zuidwest) worden gepositioneerd. Indien de collectoren naar het oosten, noorden of westen gericht zijn zal het rendement van de zonneboiler met maar liefst 20 procent dalen.

Verder is het belangrijk dat er geen bomen of gebouwen in de nabijheid voor schaduw zorgen. Ook dit zal het rendement van de installatie verlagen.

 

 

rendement zonneboiler isolatie3) Isolatie vergroot rendement zonneboiler

Het heeft weinig zin om een zonneboiler te kopen en installeren indien je huis niet goed geïsoleerd is. Als je veel energie wil besparen, begint alles namelijk bij een goede isolatie. Daarmee kun je nog veel meer uitsparen dan met zonne-energie.

Dit geldt vooral wanneer de zonneboiler ook is aangesloten op de verwarmingsketel om de woning deels te verwarmen. Indien je de zonneboiler slechts gebruikt voor sanitair warm water of zwembadverwarming, is isolatie minder bepalend.

 

 

 rendement zonneboiler4) Soorten collectoren en afstemming met voorraadvat

Het rendement van de zonneboiler hangt ook af van de soorten collectoren die je kiest. Vacuüm buiscollectoren hebben een hoger rendement dan vlakke plaatcollectoren, die weliswaar goedkoper zijn.

Om hetzelfde vermogen te creëren, heb je met vlakke plaatcollectoren dus een grotere montageoppervlakte nodig. Het voordeel van buiscollectoren is dat je de buizen rond hun as kan draaien om eventuele afwijkingen van het zuiden te corrigeren.

 

Verder is het belangrijk dat de afstand tussen de collectoren en het voorraadvat zo klein mogelijk is. Algemeen geldt dat er per vierkante meter zonnecollectoren een opslagcapaciteit van 40 à 60 liter vereist is. Hoeveel m² nodig is, hangt af van het aantal personen in huis. Per bewoner moet je rekenen op 1 à 1,5 meter collectorenoppervlakte.

 

 

rendement zonneboiler gebruik5) Toepassing

Tot slot is speelt het gebruik van de zonneboiler een rol. Het rendement hangt namelijk ook af van de toepassingen die je kiest. Sluit je de zonneboiler enkel aan op de kranen en douche? Of wil je de boiler ook gebruiken voor (vloer)verwarming en de wasmachine?

In dat laatste geval spreken we van een zonneboilercombi. Hoe meer toepassingen aan de boiler gekoppeld worden, des te optimaler het rendement.

 

Tijdens de zomermaanden en ook in het voor- en najaar zal de zonneboiler overigens 100% rendabel zijn. In de winter ligt dit percentage iets lager: ongeveer 50% van de benodigde energie wordt dan uit dag- en zonlicht gehaald. Op erg koude en bewolkte dagen zal de gewone verwarmingsinstallatie (gas of elektriciteit) dan bijspringen om het tekort te compenseren.

 

Offertes voor een zonneboiler ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zonneboiler. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende plaatsers