Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonneboiler of warmtepompboiler?

Op zoek naar een systeem om duurzaam en milieuvriendelijk je sanitair water te verwarmen en zo je energierekening te verlagen? Vaak kom je dan uit bij een zonneboiler of warmtepompboiler. In dit artikel bespreken we de belangrijkste eigenschappen van deze 2 boilersystemen en ontdek je welke installatie het beste is voor jou!

Ga snel naar:
FACTOR 1: terugverdientijd & rendement
FACTOR 2: installatie
FACTOR 3: prijs
FACTOR 4: onderhoud
CONCLUSIE: zonneboiler of warmtepompboiler?

 

 

Warmtepompboiler versus zonneboiler: wat is het verschil?

Zowel een zonneboiler als een warmtepompboiler warmen je sanitair water op, maar toch zijn er duidelijke verschillen. Hieronder een kort overzicht van wat je moet weten:

  • Zonneboiler: deze installatie maakt gebruik van zonnecollectoren op je dak om zonnewarmte op te vangen. Een speciale vloeistof met glycol in die collectoren stroomt dan naar het voorraadvat met sanitair water om die warmte af te geven. Dat gebeurt automatisch als deze collectorvloeistof warmer is dan het water in het voorraadvat.
  • Warmtepompboiler: een warmtepompboiler onttrekt warmte uit de buitenlucht (soms ook uit de binnenlucht of ventilatielucht) en gebruikt die om sanitair water op de gewenste temperatuur te krijgen. Het is eigenlijk een combinatie van een elektrische boiler en een lucht-water warmtepomp, maar dan alleen bedoeld voor sanitair water.

Meer weten over de verschillen tussen een zonneboiler en warmtepompboiler? Een van onze erkende installateurs vertelt je graag meer. Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere specialisten in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

FACTOR 1: terugverdientijd & rendement

Hoeveel bespaar je met een zonneboiler of een warmtepompboiler? En is een van de twee systemen beter dan de andere op gebied van terugverdientijd en rendement? We leggen het uit:

  • Zonneboiler: hiermee maak je gebruik van gratis zonne-energie om je sanitair water te verwarmen. Daarom is het rendement vrij hoog, maar ligt de terugverdientijd desondanks toch tussen 8 à 20 jaar. Dit komt omdat een zonneboiler niet volledig kan voorzien in je warmwaterbehoefte (max. 60%) en de kostprijs relatief hoog is. Wel is dit zonder twijfel de duurzaamste oplossing. Kies je voor een zonneboilercombi? Dan kan je hier ook de rest van je huis mee verwarmen.
  • Warmtepompboiler: in tegenstelling tot een zonneboiler kan een warmtepompboiler voorzien in je hele warmwaterbehoefte voor sanitair. Tot 80% van de benodigde warmte onttrekt dit systeem uit de buitenlucht en voor de overige 20% is er stroom nodig. Door dit lage elektriciteitsverbruik en de relatief lage kostprijs komt de terugverdientijd uit op zo’n 5 jaar. En mogelijk nog korter met zonnepanelen!

 

TIP: combineer een zonneboiler met een warmtepomp!

Wil je een duurzame zonneboiler, maar tegelijkertijd ook een installatie die helemaal voorziet in je warmwaterbehoefte? Combineer de zonneboiler met een warmtepomp! De warmtepomp springt dan bij als je zonneboiler niet genoeg warmte opwekt en is naast sanitair water ook te gebruiken voor de verwarming van je huis.

Meer weten? Kom dan in contact met meerdere erkende specialisten via onze gratis offerteservice. Zo profiteer je van gericht advies en eerlijke prijzen. Begin met vergelijken.

 


FACTOR 2: installatie

Een 2e belangrijke factor is de installatie van je verwarmingssysteem. Zo moet je bv. genoeg ruimte hebben en heeft de plaatsing vaak een groot aandeel in de uiteindelijke kostprijs. We zetten de belangrijkste feiten voor je op een rijtje:

  • Zonneboilerdeze installatie bestaat uit zonnecollectoren die op het dak liggen en een opslagvat binnenshuis. De plaatsing is daarom vrij complex. Niet alleen omdat er breekwerken bij komen kijken, maar ook omdat een expert rekening moet houden met de dakoriëntatie, schaduw, … voor een optimaal rendement.
  • Warmtepompboiler: wil je een installatie voor binnen of heb je simpelweg geen ruimte op je dak voor een zonneboiler? Dan is een warmtepompboiler de betere keuze. Het systeem bestaat o.a. uit een standaard voorraadvat, maar beschikt ook over een elektrische naverwarming als back-up. Een installateur hoeft de boiler alleen aan te sluiten op 2 luchtkanalen voor de aan- en afvoer van lucht.

 

zonneboiler of warmtepompboiler

 


FACTOR 3: kostprijs

Een zonneboiler kost gemiddeld meer dan een warmtepompboiler, vooral vanwege de complexere plaatsing en de bijbehorende zonnecollectoren. Wel wek je alle warmte op met gratis zonne-energie en profiteer je van een hoog rendement. Wil je dit evenaren met een warmtepompboiler? Dan heb je zonnepanelen nodig. Hieronder de gangbare prijzen per installatie:

Type boilerGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Zonneboiler€ 2.500 - 7.500
Warmtepompboiler€ 2.500 - 3.500

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo moet je voor een exacte totaalprijs rekening houden met de vereiste capaciteit, het vermogen, … Ook mogen vakmensen hun eigen prijzen bepalen en speelt de complexiteit van je project een rol. Wil je zeker zijn van een eerlijke prijs? Vergelijk dan offertes van experts. Zo kan je hun adviezen naast elkaar leggen en kies je gegarandeerd de beste aanbieding. Start je aanvraag hier.

 

verschil warmtepompboiler en zonneboiler

 


FACTOR 4: onderhoud

Na de plaatsing moet je er natuurlijk voor zorgen dat je verwarmingssysteem goed blijft functioneren. Dat doe je door een erkende specialist in te schakelen voor een periodiek onderhoud. Hieronder bespreken we wat je dan mag verwachten:

  • Zonneboiler: bij het onderhoud van een zonneboiler komt heel wat kijken. Denk aan een check van de pomp, maar ook aan het controleren van de systeemdruk, kalkafzetting in de leidingen en het vat, de kwaliteit en dichtheid van het antivriesmiddel, … Daarnaast ligt een deel van de installatie op je dak, waardoor het systeem gevoelig is voor extreem weer. Idealiter kies je daarom voor jaarlijks onderhoud.
  • Warmtepompboiler: dit proces is wat minder uitgebreid dan bij een zonneboiler en is eventueel ook tweejaarlijks mogelijk. Denk aan klussen als het reinigen van het filter, een check van het expansievat, …

 

Zijn er subsidies voor een warmtepompboiler of zonneboiler?

Ja! Zo kom je bv. in aanmerking voor subsidies als de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie), de Energiebespaarlening, … Ook zijn er sommige gemeenten die een eigen subsidie verlenen. Meer weten over de voorwaarden? Kom in contact met een specialist.

 


CONCLUSIE: kies ik een zonneboiler of warmtepompboiler?

Kies je beter voor een warmtepompboiler of een zonneboiler? Hier is eigenlijk geen eenduidig antwoord voor. Zo is het afhankelijk van je woonsituatie, je wensen, je verbruik en je budget.



  • Wanneer kiezen voor een zonneboiler?
    Een zonneboiler is een goede keuze als je wat meer budget hebt, je genoeg ruimte hebt op je dak en je een ecologisch verantwoorde installatie wil met een lange levensduur. Kies je voor een zonneboilercombi? Dan profiteer je ook nog van een systeem dat instaat voor de verwarming van sanitair water én de rest van je woning. Ten slotte is het vanwege de complexe plaatsing vooral geschikt voor nieuwbouwwoningen en tijdens grote renovaties.


  • Wanneer kiezen voor een warmtepompboiler?
    Dit systeem is perfect als je budget beperkt is, je geen ruimte hebt op je dak (bv. door zonnepanelen) en een installatie wil met een korte terugverdientijd. Daarnaast profiteer je van weinig onderhoud en een systeem dat voldoende is voor de volledige warmwaterbehoefte voor je sanitaire voorzieningen. Verder is een warmtepompboiler vooral geschikt tijdens kleinere renovaties en als je breekwerk wil voorkomen.

 

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs