Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Terugverdientijd zonneboiler 2024

Overweeg je om een zonneboiler installatie te laten plaatsen? Dan wil je uiteraard graag weten hoelang het duurt om die investering terug te verdienen. Hoe kan je de terugverdientijd voor je zonneboiler berekenen? Welke factoren beïnvloeden de duur van deze periode? En hoe kan je de terugverdientijd van je zonneboiler zoveel mogelijk verkorten? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Terugverdientijd berekenen
Tips terugverdientijd inkorten
Conclusie: is een zonneboiler rendabel?
Offertes aanvragen

 

Terugverdientijd zonneboiler = 8 à 20 jaar

De gemiddelde terugverdientijd van een zonneboiler bedraagt 8 à 20 jaar. Als je weet dat een zonneboiler ongeveer 25 à 30 jaar meegaat, is het dus zeker een interessante investering als je wil genieten van milieubewuste en duurzame energie. Maar waarom is de marge van die terugverdientijd zo groot? Dat komt omdat de effectieve terugverdientijd sterk afhankelijk is van:

 • FACTOR 1 = werkelijke kostprijs van je zonneboiler: afhankelijk van het volume van de zonneboiler, subsidiebedragen, …
 • FACTOR 2 = jaarlijkse energiebesparing met je zonneboiler: afhankelijk van het rendement van je zonneboiler, het type brandstof om je water te verwarmen, de energieprijzen, …

TIP: wil je weten op welke termijn jij je zonneboiler kan terugverdienen? Laat de exacte terugverdientijd dan berekenen door een erkende installateur. Je vraagt wel best voorstellen aan bij verschillende vakmannen. Zo kan je makkelijk de berekende terugverdientijden, maar ook prijzen, voorgestelde vermogens, … vergelijken. Ontvang vrijblijvend voorstellen op maat bij installateurs actief in je buurt via de offerteservice. Zelf een inschatting maken kan op de volgende manier:

 

 

Terugverdientijd zonneboiler berekenen

Om de terugverdientijd van je zonneboiler te berekenen, heb je dus de werkelijke kostprijs van je zonneboiler nodig en de jaarlijkse besparing die je met je installatie behaalt. Om een indicatie van de terugverdientijd van je zonneboiler te krijgen, komt het erop aan om die werkelijke kosten te delen door je jaarlijkse energiebesparing. Hieronder bespreken we kort deze 2 factoren:

FACTOR 1: werkelijke kostprijs zonneboiler

KOSTPRIJS = aankoopprijs (incl. btw & plaatsing) – subsidies (nationale overheid, gemeente, …)

Voorbeeld (gezin van 4 personen): 3.900 euro – 500 euro ( minimumbedrag Investeringssubsidie Duurzame Energie) – 500 euro (gemeentelijke premie) = 2.900 euro

 

De aankoopprijs van een zonneboiler hangt af van het merk, het volume van het voorraadvat, het aantal en het soort zonnecollectoren, de installatiekosten, … Voor een zonneboiler voor een doorsnee gezin (200 liter met 2 zonnecollectoren) betaal je gemiddeld € 3.400 à € 3.900 (incl. btw en plaatsing).

Om de werkelijke prijs van je zonneboiler te kennen, moet je ook de zonneboiler subsidies van de aankoopprijs aftrekken. Zo kan je van de nationale overheid een Investeringssubsidie Duurzame Energie krijgen. Die subsidie bedraagt ongeveer 30% van de investeringskosten (vanaf € 500). Daarnaast is er ook de Energiebespaarlening, waarmee je min. € 1.000 en max. € 27.000 (tot € 71.000 voor een Zeer Energiezuinig Pakket +/ Nul op de Meter renovatie) kan lenen tegen een aantrekkelijke rentevoet. Ook sommige gemeentes reiken subsidies uit voor het plaatsen van een zonneboiler.

FACTOR 2: jaarlijkse energiebesparing zonneboiler

JAARLIJKSE BESPARING =  jaarlijkse opbrengst zonneboiler x energieprijs

Voorbeeld (gezin van 4 personen): 200 m³ gas x 0,77 euro per m³ gas = 154 euro

 

Omdat je dankzij je zonneboiler minder energiekosten betaalt, verdien je je investering geleidelijk terug. In het bovenstaande voorbeeld gaan we uit van hetzelfde gezin van 4 personen. Met hun zonneboiler (200 liter met 2 zonnecollectoren) kunnen zij jaarlijks ongeveer 200 m³ aan aardgas uitsparen. Bij een aardgasprijs van 0,77 euro per m³ levert dat een jaarlijkse energiebesparing van 154 euro op. Ook het rendement van de zonneboiler speelt hierbij een rol. Hoe efficiënter de zonneboiler installatie je water opwarmt, hoe meer energiekosten je uitspaart. Ontdek hier tips voor een hoger rendement.

In dit voorbeeld gaan we uit van een gezin dat zijn water verwarmt met aardgas. Maar zoals gezegd hangt de jaarlijkse energiebesparing ook sterk af van het type brandstof en de energieprijs. Zo zullen gezinnen die hun water verwarmen met een elektrische boiler jaarlijks meer besparen op hun energiefactuur. Want elektrische verwarming is duurder dan aardgas. Op die manier zal de terugverdientijd ook korter zijn.

 

CONCLUSIE: wat is de terugverdientijd?

TERUGVERDIENTIJD = kostprijs zonneboiler ÷ jaarlijkse energiebesparing

Voorbeeld (gezin van 4 personen): 2.900 euro ÷ 154 euro = 19 jaar

 

In het bovenstaande voorbeeld bedraagt de werkelijke kostprijs van de zonneboiler 2.900 euro. Het gezin bespaart echter jaarlijks 154 euro op zijn stookkosten met aardgas. Daardoor bedraagt de terugverdientijd in totaal 19 jaar.

 

Laat de exacte terugverdientijd berekenen door een installateur

Het bovenstaande voorbeeld is natuurlijk slechts een indicatie. Ben je van plan om te investeren in een zonneboiler en wil je de exacte terugverdientijd kennen? Dan ga je best te rade bij een erkende installateur. Deze kan aan de hand van jouw situatie (aantal personen in het gezin, verwarmingsmethode, …) bepalen welke zonneboiler (welk volume enz.) het meest geschikt is en wat de precieze terugverdientijd ervan is. Ontvang gratis voorstellen en prijzen op maat via onze offertepagina.

 

 

terugverdientijd zonneboilers

Hoe terugverdientijd zonneboiler inkorten?

Als je investeert in een zonneboiler, wil je de terugverdientijd natuurlijk zo kort mogelijk houden. Een optimaal rendement van je zonneboiler installatie is daarbij essentieel. Enkele tips voor een zo efficiënt mogelijke werking van je zonneboiler:

 • Zorg voor een correcte plaatsing: hoe beter de plaatsing, hoe hoger het rendement van je zonneboiler. Het gaat dan bv. om zuidgerichte zonnecollectoren met een hellingsgraad tussen 20 en 60 graden, een zo klein mogelijke afstand tussen de collectoren en het voorraadvat, zo weinig mogelijk schaduw, …
 • Stem je zonneboiler installatie af op je verbruik: het volume van het voorraadvat en het aantal collectoren moeten goed afgestemd zijn op je waterverbruik. Is het volume van het voorraadvat bv. te groot voor je verbruik? Dan zullen de zonneboiler kosten bij aankoop hoger zijn dan nodig is. Is het volume te klein? Dan zal je nodeloos extra energie verbruiken.
 • Koppel verschillende toepassingen aan je zonneboiler: gebruik je je zonneboiler enkel om je sanitaire water op te warmen? Of ook voor de opwarming van het water voor je centrale verwarming? Hoe meer toepassingen je koppelt aan je zonneboiler installatie, hoe optimaler het rendement.
 • Denk aan de isolatie van je woning: zeker als je je zonneboiler aansluit op je centrale verwarming, is een goed geïsoleerde woning erg belangrijk. Zo kan je je stookkosten flink inperken.
 • Ga voor een onderhoudscontract: wil je een zonneboiler die zo efficiënt mogelijk werkt én met een zo lang mogelijke levensduur? Dan laat je best regelmatig een zonneboiler onderhoud uitvoeren. Een onderhoudscontract bij de installateur is daarbij meestal de beste optie. Dat komt vaak voordeliger uit en je installateur kent je zonneboiler natuurlijk door en door.

BELANGRIJK: wil je zeker zijn van een betrouwbare, efficiënte zonneboiler met een optimaal rendement? Doe dan een beroep op een erkende installateur. Je kan gratis voorstellen aanvragen bij installateurs actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

CONCLUSIE: is een zonneboiler rendabel of niet?

Met een zonneboiler kan je ongeveer 60% besparen op je energiefactuur voor het verwarmen van water. Zo kan je je investering terugverdienen na gemiddeld 8 à 20 jaar. In de jaren die volgen geniet je dan van een flinke besparing op je energiekosten. Zeker als je weet dat een zonneboiler een levensduur heeft van gemiddeld 25 à 30 jaar. Bovendien draag je je steentje bij aan het milieu door te kiezen voor groene energie.

Een zonneboiler is dus zeker een rendabele investering. Hou er wel rekening mee dat de terugverdientijd van je zonneboiler afhangt van tal van factoren: de prijs van de installatie, subsidies, het zonneboiler rendement, de jaarlijkse energiebesparing die je zonneboiler je oplevert (afhankelijk van de gebruikte brandstof en de energieprijs), …

TIP: op zoek naar een erkende installateur van zonneboilers actief in jouw buurt? Je kan gratis en vrijblijvend voorstellen en offertes aanvragen via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs