Zonneboiler plaatsen?
Vraag hier gratis prijzen aan.

Terugverdientijd zonneboiler

De terugverdientijd van een zonneboiler is een belangrijk element in de beslissing om te investeren in groene energie. In dit artikel lees je meer over de gemiddelde terugverdientijd en rendement van de verschillende zonneboilers.

Duurzame zonneboiler plaatsen? Vergelijk hier gratis tot 4 offertes van onafhankelijke installateurs.

 

Factoren die een invloed hebben op de terugverdientijd

terugverdientijd zonneboiler berekenen1) Kostprijs zonneboiler

De prijs van een zonneboiler is een belangrijke factor voor de terugverdientijd. Bij eenzelfde rendement zullen de duurdere zonneboilers een langere terugverdientijd kennen. Het merk, de capaciteit, het aantal zonnecollectoren en de installatiekosten beïnvloeden de prijs. De gemiddelde zonneboiler voor een doorsnee gezin kost tussen de 4000 à 5000 euro.

 

2) Energiebesparing zonneboiler

De jaarlijkse energiebesparing is een tweede factor die de terugverdientijd beïnvloedt. Hoe je de zonnecollectoren plaatst op je dak, speelt een enorme rol in hoeveel je kan besparen. Een gemiddeld gezin kan ongeveer 150 à 300 euro besparen afhankelijk van de zonne-oriëntatie.

 

3) Subsidie voor een zonneboiler

Heb je recht op een subsidie, dan zal de terugverdientijd korter zijn. Via de nationale overheid kan je een subsidie krijgen, afhankelijk van het type zonneboiler. Als je aanvraag voldoet aan de gestelde voorwaarden, kan je minstens voor € 500 aan subsidies krijgen. Ook lokale overheden geven soms subsidies. Voor meer details en voorwaarden over premies, klik hier.

 

Gemiddelde terugverdientijd

De gemiddelde terugverdientijd van een zonneboiler schommelt tussen de 10 en 12 jaar.
De terugverdientijd van een zonneboiler berekenen is afhankelijk van de oorspronkelijke prijs, de gemiddelde jaarlijkse besparing en de subsidies. Laten we uitgaan van de volgende situatie:

– Prijs zonneboiler: 4000 euro (incl. btw en plaatsing)
– Subsidie via de overheid: 500 euro
– Gemeentelijke subsidie: 500 euro

De werkelijke kost van een zonneboiler bedraagt in die situatie 3000 euro. Als je door dat bedrag een jaarlijkse energiebesparing van 250 euro per jaar deelt, dan kom je aan een terugverdientijd van 12 jaar. Een zonneboiler blijft dus een verstandige investering. Je verwarmt duurzaam, helpt het milieu een handje en op termijn kan je flink wat besparen.

Vraag hier offertes bij verschillende aannemers en vergelijk prijzen voor zonneboilers.

 

terugverdientijd zonneboiler