Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Opbrengst zonneboiler

Is een zonneboiler een verstandige investering? Om dat te weten te komen, bereken je hoeveel dat je zou opbrengen. Afhankelijk van de verschillende factoren die de opbrengst van een zonneboiler beïnvloeden, kan je gemiddeld 60% besparen op de energiekosten van warmwaterproductie. Lees in dit artikel meer over de zonneboiler opbrengst en hoe je die precies berekent!

Ga snel naar:
Hoe opbrengst zonneboiler berekenen?
Welke factoren beïnvloeden de opbrengst?
Hoeveel kost een zonneboiler?
Enkele veelgestelde vragen [FAQ]
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Besparing met een zonneboiler: welke factoren spelen een rol?

Een zonneboiler gebruikt zonne-energie om je sanitair water in de keuken en de badkamer op te warmen. Gemiddeld neemt zo’n systeem ongeveer 60% van je warmwaterbehoefte voor zijn rekening. Welke factoren spelen een rol bij die berekening? We leggen het uit:

 • FACTOR 1 = kosten voor je warm water: hoeveel warm water verbruikt je huishouden per jaar en hoeveel kost je dat? Dat hangt vooral af van het aantal personen in je gezin. Als je niet weet hoeveel dat is, reken dan per jaar gemiddeld op 750 kWh per persoon.
 • FACTOR 2 = aantal zonnecollectoren op je dak: het rendement en de opbrengst van een zonneboiler hangen sterk af van de capaciteit en het aantal zonnecollectoren. Gemiddeld bespaar je met één zonnecollector 500 kWh aan energie.

Wil jij advies over de opbrengst van een zonneboiler? Dan kan je altijd raad vragen aan een van onze professionals. Ontvang hier vrijblijvend offertes van erkende installateurs in je buurt!

opbrengst zonneboiler

 

Hoe opbrengst zonneboiler berekenen?

De energie-opbrengst van een zonneboiler is gemiddeld 500 kWh per zonnecollector per jaar. Om de energiebesparing te berekenen, delen we die opbrengst door de warmwaterbehoefte. Dat getal doen we maal 100. De formule ziet er dan zo uit:

Energiebesparing = (opbrengst zonneboiler ÷ warmwaterbehoefte) × 100

Heb je geen idee hoeveel energie je verbruikt voor de opwarming van je sanitair water? Reken dan gemiddeld op 750 kWh per persoon. Uiteraard zijn er nog heel wat factoren die invloed hebben op de opbrengst van je zonneboiler. Daarover lees je later meer in dit artikel.

 

Opbrengst zonneboiler per jaar

Energiebesparing zonneboiler = (opbrengst zonneboiler ÷ warmwaterbehoefte) / 100

Voor een gezin van 4 personen: (2.000 kWh ÷ 3.000 kWh) / 100 = 66%

 

Een gezin van 4 personen verbruikt gemiddeld 3.000 kWh per jaar voor de opwarming van water (4 x 750 kWh). Een zonneboiler van 300 liter met 4 m² aan zonnecollectoren is genoeg om aan hun jaarlijkse warmwaterbehoefte te voldoen. Zo’n zonneboiler heeft op jaarbasis een opbrengst van 2.000 kWh (4 x 500 kWh). Zo geniet je van een jaarlijkse besparing van 66% aan energie of € 500 op de energiefactuur (bij een gemiddelde energieprijs van € 0,25 / kWh).

 

Opbrengst zonneboiler per maand

Energiebesparing = (opbrengst zonneboiler ÷ warmwaterbehoefte) × 100) / 12

Voor een gezin van 4 personen: ((2.000 kWh ÷ 3.000 kWh) x 100) / 12 = 5,5%

 

Om de opbrengst per maand te berekenen, delen we de jaarlijkse opbrengst door 12. Dan komen we uit op een maandelijkse besparing van 5,5% of ongeveer € 42 per maand. Let wel op: dit is een gemiddelde. Hou er rekening mee dat een zonneboiler in de zomermaanden meer opbrengt dan in de winterperiode.

 

Opbrengst zonneboiler per dag

Energiebesparing = (opbrengst zonneboiler ÷ warmwaterbehoefte) × 100) / 365

Voor een gezin van 4 personen: ((2.000 kWh ÷ 3.000 kWh) x 100) / 365 = 0,2%

 

Om de opbrengst per dag te berekenen, delen we de jaarlijkse opbrengst door 365. Op die manier krijgen we een dagelijkse besparing van 0,2 % of ongeveer € 1,40 per dag. Opnieuw moet je er rekening mee houden dat dit een gemiddelde dagopbrengst is. In de wintermaanden levert een zonneboiler uiteraard minder op dan in de zomer.

TIP: wil je graag een specifieke opbrengstberekening? Dan kan je advies vragen aan een van onze experts. Die bepaalt met plezier wat de opbrengst van jouw zonneboiler zou zijn. Je kan vrijblijvend offertes aanvragen bij vakmensen in je buurt via onze offerteservice.

 

Welke factoren beïnvloeden de opbrengst?

Niet elke zonneboiler brengt evenveel op. Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op hoe je installatie presteert. We sommen ze voor je op:

 • Hellingsgraad zonnecollectoren: de ideale hellingshoek van een dak is ongeveer 45°. Maar alles tussen 20 en 60 graden zal een vergelijkbaar rendement opleveren. Zonnecollectoren passen zowel op platte als hellende daken. Het frame voor op het platte dak brengt wel extra kosten met zich mee. Het voordeel is dan weer dat een installateur op een plat dak die ideale hellingshoek kan gebruiken.
 • Oriëntatie zonnecollectoren: zonnecollectoren richt je het beste naar het zuiden. Als ze naar het oosten, noorden of westen gericht zijn, kan het rendement van de zonneboiler met maar liefst 20% dalen. Bovendien is het ook belangrijk dat er geen bomen of gebouwen voor schaduw zorgen.
 • Soort zonnecollectoren: er bestaan vacuüm buiscollectoren en vlakke plaatcollectoren. Voor vacuüm buiscollectoren betaal je iets meer, maar ze hebben ook een hoger rendement. Om hetzelfde vermogen te creëren, heb je met vlakke plaatcollectoren dus een grotere montageoppervlakte nodig.
 • Afstand zonnecollectoren – voorraadvat: de afstand tussen de zonnecollectoren en het voorraadvat moet zo klein mogelijk zijn. Zo blijft je energieverlies beperkt. Per vierkante meter zonnecollectoren is ongeveer een opslagcapaciteit van 40 à 60 liter nodig. En reken op 1 à 1,5 m² aan collectoren.
 • Toepassing zonneboiler: de opbrengst hangt ook af van de manier waarop je de zonneboiler gebruikt. Sluit je hem alleen aan op de kranen en je douche? Of wil je de boiler ook gebruiken voor verwarming? Over het algemeen geldt: hoe meer toepassingen je aan de boiler koppelt, hoe beter de opbrengst.
 • Tijdsperiode: hoeveel een zonneboiler opbrengt, hangt natuurlijk af van de tijdsperiode en weersomstandigheden. In de zomer en het voor- en najaar is een zonneboiler meestal 100% rendabel. In de winter haalt de installatie echter ongeveer 50% van de benodigde energie uit dag- en zonlicht.

 

opbrengst zonneboiler collectoren

 

Hoeveel kost een zonneboiler?

Hoeveel kost een zonneboiler gemiddeld? Deze schommelt tussen € 2.500 – 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Er zijn een aantal factoren die deze prijs beïnvloeden. Denk maar aan de capaciteit, het type, het merk, de moeilijkheidsgraad van de installatie, … Hieronder vind je een tabel met een paar richtprijzen:

Aantal personenCapaciteit zonneboilerGemiddelde prijs (excl. btw & incl. plaatsing)
1 à 2 personen150 liter - 1 zonnecollector€ 2.500 à 3.500
3 à 4 personen250 liter - 2 zonnecollectoren€ 4.000 à 6.000
5 à 6 personen300 liter - 3 zonnecollectoren€ 5.000 à 7.000

LET OP: dit zijn alleen richtprijzen. Ben je op zoek naar een specifieke prijs voor een zonneboiler? Ontvang vrijblijvend offertes van professionele installateurs in je buurt!

 

FAQ opbrengst zonneboiler

Als je vragen hebt over de opbrengst van een zonneboiler kan je zeker terecht bij een van onze erkende professionals. Zij staan altijd klaar om advies te geven. In de tussentijd vind je hieronder het antwoord op een paar veelgestelde vragen: • Wat is de opbrengst van een zonneboiler in de winter?
  In de zomermaanden is een zonneboiler logischerwijs op z’n best. In de winter is dat een andere zaak. Dan behaalt de installatie nog 50 à 60 % van het maximale rendement.


 • Welk type zonnecollectoren brengt het meeste op?

  Er bestaan vlakke plaatcollectoren en heatpipes (of vacuüm buiscollectoren). Vlakke plaatcollectoren zorgen voor een hoger rendement bij direct zonlicht en warmer weer, terwijl heat pipes optimaal werken bij kouder weer en diffuus zonlicht.

  BELANGRIJK: welk type collectoren voor jou het meest geschikt is, hangt af van de oriëntatie van de collectoren, de functie van de zonneboiler, … Zeker zijn van de juiste keuze in jouw situatie? Vraag dan advies aan een erkende groene energie-installateur! • Wat is beter: een zonneboiler of een warmtepompboiler?

  Heb je een zuidelijk georiënteerd dak met genoeg ruimte voor zonnecollectoren? Dan is een zonneboiler een goed idee, zolang je het budget hebt. Je bent beter af met een warmtepompboiler als je dak ongeschikt is voor collectoren en je maar een kleine renovatie voor ogen hebt. Een extra voordeel aan een warmtepompboiler is dat zo’n systeem kan voorzien in je volledige warmwaterbehoefte.

 

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs