Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Doorstroomboiler

Gebruik je in je woning gedurende dag niet veel warm water? Dan is een doorstroomboiler een interessante optie. Zo’n toestel warmt je water voor in de keuken en badkamer enkel op als het nodig is en slaat geen water op. Uit welke uitvoeringen kan je kiezen? Wat kost een gemiddelde doorstroomboiler ongeveer? En wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van een zonneboiler? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Uitvoeringen doorstroomboiler
Voor- en nadelen doorstroomboiler
Prijs doorstroomboiler
Belangrijke aandachtspunten
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wat is een doorstroomboiler?

Een doorstroomboiler slaat je warme sanitaire water niet op in een voorraadvat zoals een klassieke boiler. Een doorstromer warmt je water alleen op als hier vraag naar is. Zo moet dit toestel niet de hele dag je water warm houden, waardoor je energie bespaart. Let op: bij het opwarmen zelf verbruikt een doorstroomboiler voor de keuken, douche, … wel meer energie. Het opwarmen moet namelijk sneller gaan dan bij een gewone boiler.

Zeker zijn van het juiste type boiler op jouw maat? Naast een doorstromer kan je ook nog kiezen voor een zonneboiler, een gewone elektrische boiler, … Om zeker te zijn van de beste keuze op jouw maat vraag je het best advies aan een specialist actief in je buurt via onze gratis offerteservice.

doorstroomboiler

 

Uitvoeringen doorstroomboiler

Er zijn verschillende soorten doorstroomboilers waaruit je kan kiezen. Welke verschillende keuzes kan je allemaal maken? We zetten het kort op een rij:

 

1. Type

Doorgaans kies je tussen doorstroomboilers die werken op elektriciteit of aardgas. Gas is goedkoper in verbruik, maar alleen mogelijk als je een schoorsteen met boven- en benedenverluchting hebt. Daarentegen zijn elektrische doorstroomboilers duurder in verbruik, maar is de investering kleiner, milieubewuster en profiteer je van voordelen als het handmatig kunnen instellen van de temperatuur van het water.

 

2. Vermogen

Doorgaans hebben doorstroomboilers een vermogen van 11 tot wel 27 kW en variëren hun aansluitwaarden van 220 tot 380 Volt. Doorstroomboilers tot 230v plug je direct in het stopcontact. Is de aansluitwaarde hoger (bv. doorstroomboiler 380v)? Dan heb je een krachtstroomaansluiting nodig. Het installeren van zo’n aansluiting is mogelijk in vrijwel elke woning.

 

3. Toepassingen

Er zijn verschillende doorstroomboilers geschikt voor verschillende situaties. Zo kies je een boiler met een inhoud van 6 à 9 liter voor keukens en badkamers of een mini-variant van zo’n 2,5 liter voor wastafels. Doorgaans is het mogelijk om een enkele boiler te gebruiken voor meerdere tappunten, maar dan moet je ervoor zorgen dat de afstand tussen de boiler en elk tappunt max. 5 meter bedraagt.

 

4. Merken

Er zijn verschillende fabrikanten die doorstroomboilers produceren. Daarnaast verschilt het aanbod ook aanzienlijk. Zo zijn er merken die doorstroomboilers aanbieden die je ook kan combineren met een zonneboiler. Bekende producenten van doorstroomboilers zijn onder andere Bosch, Vaillant en Stiebel Eltron.

 

Welke doorstroomboiler kies ik het best?

Dat hangt af van je budget, je warmwater verbruik, je woonsituatie, … Voor een hoogwaardig eindresultaat schakel je het een professionele vakman in. Die helpt je bij het kiezen van de juiste boiler op jouw maat en zorgt voor een perfecte plaatsing en een optimaal rendement.

TIP: ontvang gericht advies en prijzen op maat door voorstellen te vergelijken van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Voor- en nadelen doorstroomboiler (t.o.v. zonneboiler)

Naast een doorstromer kan je ook kiezen voor een zonneboiler. Wat zijn nu de voor- en nadelen van een doorstroomboiler ten opzichte van een zonneboiler? Een kort overzicht:

 

Voordelen doorstroomboiler

 • Minder grote investering: de investering in een doorstroomboiler is minder groot dan die voor een zonneboiler. Doorgaans kost een zonneboiler zo’n € 2.000 à 5.000 (excl. btw, incl. plaatsing), terwijl prijzen voor een doorstroomboiler tussen de € 200 à 900 (incl. btw, excl. plaatsing) liggen.
 • Minimaal energieverlies: aangezien water alleen wordt opgewarmd als je het nodig hebt, is het energieverlies minimaal bij doorstromers. Is er weinig zon? Dan verbruiken zonneboilers iets meer energie omdat de naverwarming harder moet werken.

 

Nadelen doorstroomboiler

 • Financiële voordelen: bij een zonneboiler kan je de kosten behoorlijk drukken met ISDE subsidie. Je moet dan tenminste nog 1 extra energiebesparende maatregel nemen. Daarnaast kom je in bepaalde gemeentes in aanmerking voor extra subsidie. Dat is bij een doorstroomboiler niet het geval.
 • Lager vermogen: doorstroomboilers zijn minder krachtig dan zonneboilers en leveren dus minder warm water op. Als gevolg loop je al snel tegen problemen aan als er vaak meerdere tappunten open staan.
 • Minder warm water beschikbaar: in een doorstroomboiler circuleert minder water dan een zonneboiler kan opslaan. Als gevolg is een zonneboiler dus geschikter als je een groter huishouden hebt. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor jouw situatie? Vraag gratis advies aan een installateur actief in je buurt.

 

Prijs doorstroomboiler

Hoeveel kost een doorstroomboiler ongeveer? Doorgaans ligt de prijs tussen € 200 à 900 (incl. btw, excl. plaatsing). De kosten variëren vooral op basis van werking, verbruik, merk, … De prijs van een doorstroomboiler kan ook oplopen als een verzwaring van de hoofdaansluiting of installatie van een krachtstroomgroep nodig is.

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen, excl. plaatsing. Die installatiekosten verschillen ook van vakman tot vakman. Voor gerichte prijzen maak je best gebruik van onze gratis offerteservice. Zo ontvang je voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

doorstroomboiler douche

 

Belangrijke aandachtspunten

Waar let je op als je een doorstroomboiler wil aanschaffen? Enkele aandachtspunten op een rij:

 • Onderhoud: een doorstroomboiler vergt in principe weinig onderhoud. Deze boilers kunnen echter slecht tegen vorst en luchtbellen. Het loont dus om in de winter een check te laten uitvoeren door een vakman.
 • Locatie: de plaats waar je de doorstroomboiler installeert is van groot belang. Zo moet je er goed op letten dat de afstand tussen de boiler en de tappunten max. 5 meter is. Is de afstand groter? Dan riskeer je warmteverlies en zal de boiler dus harder moeten werken.
 • Waterbesparende douchekop: een doorstroomboiler heeft minder vermogen dan andere boilers. Daarom zijn dit soort installaties wat minder geschikt voor grote huishoudens. Hier zijn echter wel oplossingen voor. Zo kan je eventueel gebruik maken van een waterbesparende douchekop, en is de combinatie van een doorstroomboiler en een zonneboiler zeker het overwegen waard.
 • Prijsverschil doorstroomboiler: gemiddeld is een doorstroomboiler zo’n 30% goedkoper dan normale boilers, maar lever je wel een beetje in op vlak van warmtecomfort. Een doorstroomboiler doet er namelijk wat langer over om warm water te leveren.

 

Vergelijk en bespaar via onze gratis offerteservice

Geïnteresseerd in een doorstroomboiler of zonneboiler voor je woning? Vergelijk dan voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in je buurt via onze gratis offerteservice. Zo geniet je niet alleen van advies en prijzen op maat, maar vergelijk je ook makkelijk verschillende werkwijzen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs