Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonneboiler of warmtepomp?

Wil jij je woning en/of sanitair water milieuvriendelijk kunnen verwarmen? Dan twijfel je misschien tussen een zonneboiler of warmtepomp. In dit artikel leggen we de verschillen uit tussen deze 2 duurzame verwarmingssystemen. Wat is voor jou de beste keuze?

Ga snel naar:
Kies ik voor een zonneboiler of warmtepomp?
OPTIE 1: zonneboiler
OPTIE 2: warmtepomp

 

Kies ik best voor een zonneboiler of warmtepomp?

Op zoek naar een duurzame manier om je woning of tapwater te verwarmen? Dan is een zonneboiler of warmtepomp zeker het overwegen waard. Welke keuze je maakt, hangt af van je situatie:

 

OPTIE 1: een zonneboiler is een goed idee als je…

 • dak zuidelijk georiënteerd is, een goede hellingsgraad heeft en er voldoende ruimte is voor de zonnecollectoren.
 • woning goed geïsoleerd is (nieuwbouwwoning of ingrijpende energetische renovatie).
 • alleen op zoek bent naar een oplossing voor je warmwaterbehoefte.
 • direct wil besparen op je stroom- en/of gasrekening.
 • op zoek bent naar een groene investering die je snel terugverdient.

Lees hier meer over zonneboilers.

 

OPTIE 2: een warmtepomp is een goed idee als je…

 • niet alleen je tapwater wil verwarmen, maar ook je woning.
 • lage temperatuur verwarming in huis hebt (bv. vloerverwarming, lage temperatuur radiatoren, …).
 • woning goed geïsoleerd is (nieuwbouwwoning of ingrijpende energetische renovatie).
 • op zoek bent naar een duurzame verwarmingsinstallatie met een beperkte ecologische voetafdruk.
 • een zonnepanelen installatie hebt waarop je je warmtepomp kan aansluiten.

Lees hier meer over warmtepompen.

 

ALTERNATIEF: combineer een zonneboiler met een warmtepomp!

Wist je dat je de zonnecollectoren van een zonneboiler ook kan aansluiten op een warmtepomp? Door deze combinatie springt je warmtepomp bij op momenten dat er onvoldoende zonlicht is. Hoe wordt dit doorgegeven aan de warmtepomp? Dankzij een sensor in het buffervat. Die let er op dat de temperatuur min of meer constant blijft (gem. 50°C). Begint de temperatuur hier van af te wijken? Dan schiet je warmtepomp in actie en haalt die warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater.

Meer informatie over deze duurzame combinatie? Neem dan contact op met een erkende installateur actief in je buurt. Die bekijkt wat het beste is voor jouw situatie op basis van je waterverbruik, de oriëntatie van je huis, … Start hier je aanvraag.

 


OPTIE 1: zonneboiler

zonneboiler of warmtepomp

Een zonneboiler gebruikt zonnewarmte om jouw sanitair water te verwarmen. Dit is het populairste zonneboilersysteem en werkt als volgt:

 1. De zonnecollectoren op het dak vangen zonlicht op en verwarmen hiermee de vloeistof in de buizen van de collectoren.
 2. Vervolgens stuurt een pomp de opgewarmde vloeistof naar het voorraadvat, waardoor je sanitair water verder opwarmt. Zo ben je zeker van verwarmd tapwater.
 3. Is er onvoldoende zon? Dan springt de naverwarming (bv. traditionele boiler) bij om het water in het voorraadvat op de gewenste temperatuur te brengen.

 

Is een klassieke zonneboiler de juiste keuze?

Een klassieke zonneboiler is niet de enige mogelijkheid. Er zijn bv. ook zonneboilers die je op je centrale verwarming aansluit. Dit zijn zonneboiler combi-systemen. Wil je hier meer informatie over? Bekijk dan het artikel met de verschillende zonneboilersystemen of ontvang offertes op maat.

 

 

Voor- en nadelen zonneboiler (vs. warmtepomp)

Wat zijn de verschillen tussen een zonneboiler en een warmtepomp? We nemen de voor- en nadelen van een zonneboiler met je door:

Voordelen zonneboiler (vs. warmtepomp)

 • Goedkoper: een zonneboiler is over het algemeen goedkoper dan een warmtepomp. Afhankelijk van je wensen heb je al een zonneboiler voor zo’n € 3.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Warmtepompen kosten al snel € 5.000 (excl. btw, incl. plaatsing).
 • Integratie met bestaand systeem: je kan je zonneboiler aansluiten op je bestaande cv-ketel. De belangrijkste voorwaarde is dan dat je cv-ketel bestand is tegen een toevoer van warm water op hoge temperatuur.
 • Besparen op je energiefactuur voor warm tapwater: met een zonneboiler verwarm je het merendeel van je sanitair water zelf dankzij zonne-energie. Daardoor bespaar je tot wel 65% op de kosten voor warm water.

 

Nadelen zonneboiler (vs. warmtepomp)

 • Alleen warm water: klassieke zonneboilersystemen zijn alleen verantwoordelijk voor de verwarming van je huishoudelijk water. Wil je hier ook je verwarmingstoestellen op aansluiten? Kies dan voor een zonneboilercombi of een warmtepomp.
 • Niet voor elk dak: om de beste opbrengst van je zonneboiler te verzekeren, spelen de  oriëntatie en -hellingsgraad van je dak een belangrijke rol.
 • Naverwarming nodig: een zonneboiler heeft de hulp van een cv-ketel nodig. Deze verzekert dat de temperatuur in je buffervat hoog genoeg blijft, zelfs op bewolkte dagen zonder al te veel zonlicht.

 

 

Prijs zonneboiler

De prijs voor een zonneboiler is afhankelijk van het aantal collectoren en de inhoud (in liter). Een overzicht:

 • Zonneboiler van 100 liter, 1 collector: € 2.000 à 2.700 (excl. btw & incl. plaatsing)
 • Zonneboiler van 100 liter, 2 collectoren: € 3.000 (excl. btw & incl. plaatsing)
 • Zonneboiler van 200 liter, 2 collectoren: € 3.400 à 3.900 (excl. btw & incl. plaatsing)
 • Zonneboiler van 300 liter, 3 collectoren: € 5.000 (excl. btw & incl. plaatsing)

LET OP: dit zijn alleen richtprijzen. Wil je nog wat meer informatie voor jouw project? Neem dan contact op met een installateur actief in je buurt. Dat kan snel via onze offerteservice.

 

Bespaar op je zonneboiler dankzij financiële voordelen!

Wist je dat je de kostprijs van een zonneboiler kan verlagen met verschillende financiële voordelen? Zo ontvang je bv. de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie) of kan je de Energiebespaarlening aanvragen. Meer info over de opties? Lees ons subsidieartikel.

Vergelijk offertes en bespaar! Wist je dat je ook kan besparen door verschillende offertes aan te vragen? Zo kan je niet alleen hun prijzen vergelijken, maar ook hun adviezen, modellen en merken, … Vul het aanvraagformulier in en ontvang offertes op maat.

 


OPTIE 2: warmtepomp

warmtepomp of zonneboiler

Een warmtepomp haalt warmte uit een omgevingsbron: lucht, water of aardwarmte. Het aanbod aan warmtepompen bestaat uit de volgende modellen:

 • Geothermische warmtepomp: hieronder vallen grond-water en water-water warmtepompen. Deze systemen onttrekken warmte uit de aardbodem of grondwater en verwarmen zo je woning en je sanitair water. Zulke systemen vergen wel diepe grondboringen, waardoor de kostprijs vaak hoog oploopt.
 • Lucht-water warmtepomp: deze pomp haalt warmte uit de buitenlucht om het water van je centrale verwarming en sanitair water te verwarmen. Daarvoor zijn geen grondboringen nodig, waardoor het systeem ook een stuk goedkoper is.
 • Lucht-lucht warmtepomp: zoals de naam beschrijft haalt ook deze warmtepomp de warmte uit de lucht, maar geeft die deze warmte niet af aan je cv-installatie. In plaats daarvan blaast de binnenunit direct warme lucht in je woning.
 • Hybride warmtepomp: heb je een gascondensatieketel die nog prima werkt? Maar wil je wel duurzamer verwarmen? Dan is een hybride warmtepomp een prima optie. Dit slimme systeem bepaalt zelf op welke energiebron hij werkt: gas of stroom. Ideaal bij een kleine renovatie of minder geïsoleerde woningen.

 

Welke warmtepomp is het beste voor mij?

De beste warmtepomp voor jouw situatie, is afhankelijk van verschillende factoren. Niet alleen je woning, maar ook je budget, je verbruik, je huishouden, … spelen een rol bij je keuze. Wil jij bij een kleine renovatie een warmtepomp plaatsen? Dan is een geothermische warmtepomp sowieso geen optie door de ingrijpende werkzaamheden.

BELANGRIJK: wil je je zonneboiler aansluiten op je warmtepomp? Dan heb je een geothermische of lucht/water-warmtepomp nodig. Een installateur bekijkt samen met jou of dit een goede keuze is. Vind een expert actief in je buurt.

 

 

Voor- en nadelen warmtepomp (vs. zonneboiler)

In plaats van een zonneboiler kan je ook een warmtepomp laten installeren. Wat zijn hier de voor- en nadelen van? Een kort overzicht:

Voordelen warmtepomp (vs. zonneboiler)

 • Verwarmt sanitair en cv-water: warmtepompen (met uitzondering van een lucht-lucht installatie) kunnen zowel je sanitair als cv-water verwarmen. Een groot voordeel ten opzichte van een zonneboiler, die enkel is in te zetten voor je warmwaterbehoefte.
 • Voor verwarmen én koelen: met een warmtepomp kan je niet alleen verwarmen, maar ook actief/passief koelen. Dit is erg fijn tijdens de warmere lente- en zomermaanden.
 • Minder afhankelijk van het weer: kies je voor een geothermische warmtepomp? Dan ben je het hele jaar zeker van een fijne binnentemperatuur. Een lucht-water warmtepomp is iets gevoeliger, maar werkt nog steeds goed bij vriesweer.
 • Combineren met andere systemen: een warmtepomp kan je in bepaalde gevallen combineren met bestaande systemen, zoals een hoogrendementsketel of je radiatoren.

 

Nadelen warmtepomp (vs. zonneboiler)

 • Hoge investeringskosten: een warmtepomp kost meer dan een zonneboiler. Prijzen starten vanaf € 5.000 (excl. btw, incl. plaatsing) voor een lucht-water warmtepomp, terwijl die voor een zonneboiler rond € 2.700 (excl. btw, incl. plaatsing) liggen.
 • Afmetingen & geluid: een buitenunit neemt veel ruimte in beslag. Ook zijn er mensen die het geluid van zo’n unit storend vinden. Dat heb je niet bij een zonneboiler.
 • Werkt op elektriciteit: heb je geen zonnepanelen? Weet dan dat een warmtepomp veel stroom verbruikt. Zeker met de huidige, onvoorspelbare stroomprijzen mag je uitgaan van een hoge stroomrekening.
 • Niet voor slecht geïsoleerde woning: bestaande woningen zonder na-isolatie zijn niet geschikt voor een warmtepomp. Deze zal veel te veel stroom verbruiken om je woning op temperatuur te houden. In zo’n geval is een hybride warmtepomp beter én rendabel.

 

 

Prijs warmtepomp

Hoeveel zou jij betalen voor je project? De prijs van een warmtepomp voor je woning is afhankelijk van het type warmtepomp, het merk, de installatiekosten, … Een kort overzicht:

 • Geothermische warmtepomp: € 15.000 à 30.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
 • Lucht-water warmtepomp: € 5.000 à 9.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
 • Lucht-lucht warmtepomp: € 3.000 à 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing)
 • Hybride warmtepomp: € 8.000 à 15.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

Let op: dit zijn richtprijzen. Wil je meer informatie voor jouw project? Neem dan contact op met een installateur actief in je buurt. Dat kan snel via onze offerteservice.

 

Bespaar op je warmtepomp dankzij financiële voordelen!

Wist je dat je de kostprijs van een warmtepomp kan verlagen met verschillende financiële voordelen? Zo ontvang je bv. de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie) of kan je de Energiebespaarlening aanvragen. Meer info over de opties? Lees ons subsidieartikel.

Vergelijk offertes en bespaar! Wist je dat je ook kan besparen door verschillende offertes aan te vragen? Zo kan je niet alleen hun prijzen vergelijken, maar ook hun adviezen, modellen en merken, … Vul het aanvraagformulier in en ontvang offertes op maat:

 

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs