Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonneboiler vloerverwarming: info & mogelijkheden

Heel wat mensen vragen zich af of de energie voor vloerverwarming via een zonneboiler geregeld kan worden. Vloerverwarming zorgt dan ook voor een zeer comfortabele warmte in huis. In combinatie met een zonneboiler kan dit trouwens een uiterst energiezuinig verwarmingssysteem opleveren. In dit artikel lees je meer over de combinatie zonneboiler vloerverwarming!

 

zonneboiler vloerverwarming

Kan vloerverwarming via zonneboiler?

Het antwoord is ja. Een zonneboilerinstallatie is daar erg geschikt voor, al moeten we hier wel een kanttekening bij maken. Een standaard zonneboiler volstaat immers niet. Om de vloerverwarming hieraan te koppelen, heb je een zogenaamde zonneboilercombi nodig. Daarmee kan je niet alleen het sanitair water verwarmen, maar dus ook de rest van het huis (het water voor de centrale verwarming).

Vloerverwarming is een lage temperatuurverwarmingssysteem. In tegenstelling tot bijvoorbeeld radiatoren wekt het gelijkmatig en geleidelijk warmte op over de hele ruimte. Bovendien stijgt warme lucht, waardoor de gehele ruimte mooi van onderuit opwarmt.

 

Dit betekent dat vloerverwarming geen hoge temperatuur nodig heeft; dit type verwarming werkt bij een watertemperatuur van circa 55 graden. De ruimte wordt immers over een groter oppervlak verwarmd dan bij een radiatorsysteem. Ook wandverwarming functioneert overigens bij lage temperatuur en is dus eveneens goed combineerbaar met een zonneboilercombi.

 

Wil je je huis verwarmen met zonneboiler vloerverwarming en ben je op zoek naar een geschikte vakman? Neem dan een kijkje op de offertepagina en ontvang gratis en vrijblijvend offertes van zonneboiler installateurs in de buurt. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

 

Werking van een zonneboilercombi

Heb je al vloerverwarming? Dan is het perfect mogelijk om een zonneboiler te installeren en deze aan te sluiten op de centrale verwarming. Een zonneboilercombi is in feite een systeem met zonnecollectoren, voorraadvat, pomp en geïntegreerde CV-brander. De zonnecollectoren op het dak vangen de warmte op, die vervolgens naar het voorraadvat gebracht wordt. Aan de hand van warmtewisselaars wordt het water dan verwarmd.

Ook tijdens de wintermaanden kan een zonneboilercombi de temperatuur van vloerverwarming perfect genereren dankzij de geïntegreerde boiler. Een standaard zonneboiler heeft geen externe cv-ketel. Wanneer er niet voldoende zonne-energie voorhanden is, zal de geïntegreerde cv-brander ingeschakeld worden om het water te verwarmen.

Omdat vloerverwarming bij lage temperatuur werkt, zal dit extra verbruik doorgaans beperkt blijven. Het gaat om een duurzame en energiezuinige manier van verwarmen die je heel wat kosten kan uitsparen in vergelijking met een klassieke of elektrische boiler. Lees meer over de werking en eigenschappen van een zonneboilercombi in dit artikel.

 

zonneboiler vloerverwarming

 

Prijs van een zonneboilercombi

Het mag niet verbazen dat een zonneboilercombi duurder is dan een gewone zonneboiler. Exacte prijzen meegeven is moeilijk, omdat het prijskaartje bepaald wordt door verschillende factoren zoals het merk, de capaciteit van het boilervat en de hoeveelheid zonnecollectoren. Over het algemeen mag je uitgaan van een prijs tussen de 3000 en 5000 euro.

Benieuwd naar concrete prijsvoorstellen op maat? Via onze online offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van verschillende vakmannen in de buurt. Zo kan je gemakkelijk prijzen vergelijken. Klik hier om offertes aan te vragen.

 

Vloerverwarming: verschillende systemen zijn mogelijk

Indien je huis nog niet over vloerverwarming beschikt, is het belangrijk om weten dat er verschillende soorten vloerverwarming bestaan. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een zogenaamd nat of droog vloerverwarmingssysteem. Het natte systeem, waarbij de verwarmingsbuizen in de cementdekvoer of anhydrietchape geplaatst worden, wordt het vaakst toegepast. Er moet wel voldoende opbouwhoogte zijn: ongeveer tussen de 16 en 20 centimeter.

Kies je voor een droog systeem, dan zijn de buizen verwerkt in voorgevormde isolatieplaten die functioneren als warmtegeleider. De inbouwhoogte bedraagt minimum 6 centimeter, wat handig is bij renovatie. Ook frezen is dan een optie: er worden dan sleuven in de bestaande chape gefreesd waartussen de leidingen komen te liggen. Tot slot kan je ook nog kiezen voor elektrische vloerverwarming in de vorm van een elektrisch mattensysteem, elektrische folie of elektrische kabels. Deze optie is wel niet geschikt in combinatie met een zonneboiler, omdat er geen leidingen en cv-ketel aan te pas komen.

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs