Subsidie zonneboiler: voorwaarden en procedure

Laatste update, 19 november 2018 – Een zonneboiler kopen loont! Je kan op verschillende manieren subsidies of leningen verkrijgen die de investering aantrekkelijker maken. De voorwaarden, aanvraagprocedures en bedragen van deze subsidies en leningen vind je hier.

 

1) Investeringssubsidie Duurzame Energie

subsidie voor een zonneboilerNet zoals in 2017, kan je in 2018 een subsidie aanvragen voor zonneboilers via de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Deze subsidie gaat uit van de nationale overheid, die op die manier de aankoop van milieuvriendelijke verwarmingsinstallaties, waaronder bijvoorbeeld zonneboilers en warmtepompen, financieel wil ondersteunen.

De hoogte van het subsidiebedrag start vanaf € 500. Het bedrag is afhankelijk van het type zonneboiler en de soort warmte die het toestel levert. Zowel bedrijven als particulieren kunnen hem aanvragen. Voor beide gelden wel andere voorwaarden.

 

 

Gewijzigde voorwaarden per 1 januari 2018

Voor zonneboilers met een apertuuroppervlakte van ten hoogste 10 m2 daalt het subsidiebedrag van €0,75 per kWh naar €0,68 per kWh. Voor zonneboilers met een apertuuroppervlakte van meer dan 10m2, wordt nu een nieuwe factor ingevoerd in de berekeningsmethode: de instralingshoekmodifier. Dit zal de subsidiebedragen lichtjes veranderen.

 

Voorwaarden particulieren

Om recht hebben op de subsidie moet je als particulier voldoen aan de volgende reeks voorwaarden:

 • De zonneboiler is aangeschaft na 1 januari 2018. Men kijkt hierbij naar de datum op de koopovereenkomst, niet naar de datum van betaling.
 • De subsidieaanvraag moet ten laatste zes maanden na de koopovereenkomst ingediend worden.
 • De zonneboiler is aangeschaft, geïnstalleerd en in gebruik genomen vóór de subsidieaanvraag. Het moet gaan om een nieuw toestel.
 • De zonneboiler is jouw eigendom en je beschikt over het betaalbewijs.
 • De boiler is in Nederland geïnstalleerd.
 • De zonneboiler moet voldoen aan enkele technische eisen en mag niet weggehaald binnen het eerste jaar na het ontvangen van de subsidie.

 

Voorwaarden zakelijke gebruikers

Het aankopen van een zonneboiler door zakelijke gebruikers verloopt anders. Hierbij moet je de subsidie al aanvragen voor je tot het aanschaffen van de zonneboiler overgaat. Na de installatie en betaling kan je dan de vaststelling van de subsidie aanvragen.

Wil je als zakelijk gebruiker (met KvK-nummer) een subsidie voor een zonneboiler, dan moet je voldoen aan volgende voorwaarden:

subsidie zonneboiler– Er is nog geen koopovereenkomst op het moment van de aanvraag.

– De boiler wordt in Nederland geïnstalleerd.

– Je moet eigenaar zijn van de investering.

– De zonneboiler mag niet weggehaald binnen het eerste jaar na het ontvangen van de subsidie.

– De zonneboiler moet voldoen aan enkele technische eisen.

– Het toestel moet binnen het eerste jaar na het ontvangen van de subsidie in gebruik genomen worden.

 

Aanvraagprocedure

1) Benodigde documenten verzamelen

Om de subsidie te kunnen aanvragen heb je een kopie van het bewijs van aanschaf en van het betaalbewijs nodig. Let op, een factuur is geen betaalbewijs! Maak van de nodige documenten een scan, digitale foto of printscreen. De volgende info moet zeker vermeld staan:

 • Omschrijving van het product met het typenummer
 • Het merk of de fabrikant
 • Datum van aanschaf
 • Het bedrag en de datum van de betaling
 • De code van het apparaat

 

2) Aanvraag versturen met je DigiD

Een subsidievraag indienen kan enkel online met behulp van je DigiD. Op de subsidiepagina van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kan je de aanvraag rechtstreeks versturen.

 

3) Na de aanvraag

Na de aanvraag krijg je een ontvangstbevestiging via e-mail. Ook via je e-loket krijg je een bevestiging. De beslissing valt binnen de 8 weken na de aanvraag. Als de aanvraag is goedgekeurd, krijg je een mail waarin de goedkeuring van de subsidieaanvraag vermeld wordt. Na maximaal 1 week wordt het bedrag op je rekening gestort.

 

Tip: om kans te maken op subsidies is het aan te raden de zonneboiler te laten installeren door een erkende aannemer. Via deze site kan je in contact komen met officiële aannemers.

Klik hier om gratis en vrijblijvend info & prijzen aan te vragen bij erkende installateurs.

 

voordelen zonneboilers

 

2) Energiebespaarlening

Een andere manier om de aankoop van een zonneboiler te ondersteunen is de Energiebespaarlening voor particulieren, waarbij je minimaal 2.500 euro en maximaal 25.000 euro kan lenen. De Energiebespaarlening is een lening met een aantrekkelijke rentevoet, die ongewijzigd blijft gedurende de looptijd van de lening. Deze looptijd ligt tussen 7 en 15 jaar; de precieze looptijd van de lening hangt af van het bedrag dat je wil lenen.

Het gaat hier om een maandannuïteitenlening. Je moet eigenaar en bewoner van de woning zijn waar de zonneboiler wordt geïnstalleerd. Bovendien mag je ook niet ouder dan 75 jaar zijn om in aanmerking te komen voor deze lening.

Hier vind je meer voorwaarden en de aanvraagprocedure voor deze lening.

 

3) Subsidie zonneboiler via lokale overheden

Ten slotte is het in bepaalde gemeentes of provincies ook mogelijk om subsidies aan te vragen voor de installatie van een zonneboiler. Lees altijd goed de voorwaarden en details na. Surf voor meer info naar de subsidiepagina van de overheid.