Subsidie zonneboiler 2024 - 2025
Laatste update: 02 Dec 2024 – Een zonneboiler kopen loont. Je kan bovendien verschillende zonneboiler subsidies of leningen verkrijgen die de investering aantrekkelijker maken. De voorwaarden, aanvraagprocedures en bedragen van deze leningen en subsidies voor een zonneboiler vind je hier.
Voordelen en subsidies zonneboiler 2024 - 2025:
1. ISDE zonneboiler
2. Energiebespaarlening zonneboiler
3. Lokale subsidies zonneboilerWil je graag advies op maat? Een erkende zonneboiler installateur informeert je graag over de mogelijkheden van een zonneboiler en bijhorende subsidies op maat van jouw situatie. Contacteer gratis en vrijblijvend installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.
1. Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)
Ook in 2024 - 2025 kan je de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) krijgen voor een zonneboiler of zonneboilercombi. Deze subsidie gaat uit van de nationale overheid (RVO), die zo de aankoop van duurzame verwarmingsinstallaties financieel wil ondersteunen. De RVO subsidie voor zonneboilers is beschikbaar voor particulieren en zakelijke gebruikers.
Hoeveel bedraagt de zonneboiler subsidie?
Het subsidiebedrag van de ISDE voor zonneboilers is afhankelijk van verschillende factoren zoals het type zonneboiler (bv. apparatuuroppervlakte, merk, jaarlijkse opbrengst, …). Plaats je een zonneboiler(combi)? Dan ligt het subsidiebedrag tussen de € 300 en 1.750. Combineer je het plaatsen van een zonneboiler binnen de 2 jaar met nog een isolatiemaatregel? Dan verdubbelt het subsidiebedrag.
LET OP: om aanspraak te maken op de ISDE moet de zonneboiler geplaatst worden door een deskundig installateur. Samenwerken met een expert is hoe dan ook aangeraden. Deze kan samen met jou uitzoeken welke zonneboiler het meest geschikt is voor jouw situatie en hoeveel de subsidie daarvoor bedraagt. Benieuwd naar de kostprijs en subsidie voor jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes van zonneboiler installateurs.
Wat zijn de voorwaarden voor de zonneboiler subsidie?
Om de ISDE zonneboiler subsidie te krijgen moet je aan enkele voorwaarden voldoen:
- Voorwaarden woningeigenaren: de woning waar de zonneboiler geïnstalleerd wordt, is jouw eigendom en hoofdverblijfplaats. Het moet ook gaan om een woning waarvoor de omgevingsvergunning is aangevraagd vóór of op 30 juni 2018. Het gaat om een nieuwe zonneboiler die je hebt laten installeren door een deskundig installateur.
- Voorwaarden zakelijke gebruikers: het gaat om een nieuwe zonneboiler die geïnstalleerd wordt in een bouwwerk waarvoor de omgevingsvergunning is aangevraagd vóór of op 30 juni 2018. De zonneboiler moet geïnstalleerd worden door een deskundig installateur.
- Soort zonneboiler: zowel particuliere als zakelijke gebruikers moeten op voorhand nagaan of de zonneboiler in de ‘Meldcodelijst’ vermeld staat. Staat die in de lijst? Dan moet je de meldcode opgeven bij je aanvraag om in aanmerking te komen voor de subsidie.
SVOH voor particuliere verhuurders vanaf 2025
Vanaf 2025 valt de subsidie voor zonneboiler voor particuliere verhuurders niet meer onder de ISDE, maar onder de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH). Dit wordt de centrale subsidieregeling voor particuliere verhuurders voor het verduurzamen van woningen. Doordat de premie voor zonneboilers en warmtepompen uit de ISDE wordt gehaald, wordt het voor de particuliere verhuurders makkelijker om aan 2 verduurzamingsmaatregelen te komen. Waardoor ze voor de isolatiemaatregel in aanmerking komen voor een hoger subsidiebedrag.
Hoe subsidie zonneboiler aanvragen?
Hoe je de zonneboiler subsidie moet aanvragen verschilt per doelgroep:
1. Particulieren (aanvragen na de installatie)
Particulieren kunnen de subsidie voor een zonneboiler pas aanvragen nadat het toestel geïnstalleerd en betaald is (tot max. 24 maanden na de installatie). Bij je aanvraag moet je enkele zaken kunnen aantonen: merk, datum aanschaf, datum installatie, bedrag en datum van de betaling, …
BELANGRIJK: een installateur kan je hierover verder informeren, bezorgt je de nodige documenten en kan zelfs helpen bij de aanvraag van je zonneboiler subsidie. Ontvang vrijblijvend offertes van gespecialiseerde installateurs actief in jouw regio via de offertepagina.
2. Zakelijke gebruikers (aanvragen vóór de installatie)
Zakelijke gebruikers moeten eerst de subsidie aanvragen, vooraleer ze de zonneboiler kopen. Om te bepalen of je in aanmerking komt moet de RVO kunnen nagaan of de te plaatsen zonneboiler aan de vereiste voorwaarden voldoet. Daarom kan je bij je aanvraag een offerte van een installateur toevoegen.
BELANGRIJK: ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat van deskundige zonneboiler installateurs actief in je buurt via de offertepagina.
2. Energiebespaarlening
Een andere manier om de aankoop van een zonneboiler te ondersteunen is de Energiebespaarlening voor particulieren en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). Het is geen subsidie voor zonneboilers, maar wel een goedkope lening tegen een lage rente die je kan aangaan om je investering te financieren.
Hoeveel kan ik lenen?
De Energiebespaarlening is een lening met een aantrekkelijke rentevoet, die ongewijzigd blijft gedurende de looptijd van de lening. Hoeveel je kan lenen verschilt per doelgroep:
- Particulieren kunnen min. 1.000 euro en max. 28.000 euro lenen. Wil je je woning tot een Nul op de Meter woning renoveren (Zeer Energiezuinig Pakket +/Nul op de Meter)? Dan kan je als particulier tot max. 85.000 euro lenen (of € 67.000 voor enkel het Zeer Energiezuinig Pakket). De precieze looptijd van de lening hangt af van het bedrag dat je wil lenen. De looptijd ligt doorgaans tussen 7 en 20 jaar.
- Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen max. 34.000 euro per appartementsrecht gefinancierd krijgen via het Nationaal Warmtefonds. De looptijden van de lening zijn 10, 15 en 20 jaar.
Wat zijn de voorwaarden om een lening te krijgen?
- Het gaat om een maandannuïteitenlening.
- Als particuliere aanvrager moet je eigenaar en bewoner van de woning zijn waar de zonneboiler wordt geïnstalleerd. De leeftijd van de aanvrager is hierbij niet meer van belang.
- De VvE bestaat uit minstens 2 appartementsrechten met een woonfunctie.
Hoe Energiebespaarlening zonneboiler aanvragen?
Een Energiebespaarlening moet je aanvragen vóór de plaatsing van de zonneboiler. Bij die aanvraag moet je wel al een offerte van een installateur kunnen voorleggen als bewijs.
TIP: samenwerken met een installateur is niet alleen verplicht om de lening te kunnen krijgen, het is ook sterk aangeraden. Een expert kan je gepast adviseren over de beste oplossing voor jouw situatie én verzekert je van een correcte plaatsing. Ontvang gratis offertes van deskundige zonneboiler installateurs.
3. Subsidie zonneboiler via lokale overheden
Ten slotte is het in bepaalde gemeentes of provincies ook mogelijk om subsidies aan te vragen voor de installatie van een zonneboiler. Lees altijd goed de voorwaarden en details na, want die kunnen verschillen per locatie. Surf voor meer info naar de subsidiepagina van de overheid. Je kan je ook altijd laten informeren over alle mogelijkheden door een gespecialiseerd installateur van zonneboilers.
FAQ zonneboiler subsidie 2024 - 2025
Wil je je water in de badkamer en de keuken energiezuinig en milieuvriendelijk verwarmen? Met al je vragen over een zonneboiler en de mogelijke subsidies kan je terecht bij een deskundige installateur. Ook hieronder vind je het antwoord op enkele veelgestelde vragen:
-
Is investeren in een zonneboiler ook interessant zonder subsidies?Absoluut. Met een zonneboiler verwarm je je sanitair en eventueel je cv-water energiezuinig en duurzaam. Door je lagere energiekosten verdien je je investering dus sowieso terug, ook zonder zonneboiler subsidies. Bovendien stijgt je woning ook in waarde door te investeren in een zonneboiler.
Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw situatie? Een deskundige installateur informeert je graag over de kosten, de terugverdientijd en ook de subsidies voor een zonneboiler op maat van jouw situatie. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere installateurs actief in jouw regio.
-
Waarom werk ik best samen met een deskundige zonneboiler installateur?Wil je zeker zijn van zonneboiler subsidies en financiële voordelen om de kosten van je investering te drukken? Dan ben je verplicht om samen te werken met een zonneboiler installateur. Dat is trouwens sowieso de meest aangewezen keuze. Zo’n vakman geeft je advies over een zonneboiler op maat van jouw huishouden, zorgt voor een correcte plaatsing en optimaal rendement, …
Op zoek naar een installateur actief in je buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere installateurs actief in jouw regio via onze offerteservice.
-
Hoe weet ik op welke zonneboiler subsidie ik recht heb?Simpel, je vraagt gewoon advies op maat aan een deskundige installateur actief in je buurt. Die is goed op de hoogte van de mogelijke subsidies voor zonneboilers waarop jij aanspraak kan maken. Zo weet je exact wat de voorwaarden zijn, op welk bedrag je mag rekenen, … En daar blijft het niet bij. Zo’n professional bezorgt je ook alle nodige documenten voor een correcte en vlotte aanvraag. Contacteer vrijblijvend meerdere installateurs actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier: