Zonneboiler zwembad: opties & prijs
Je zwembad duurzaam en zonder extra kosten verwarmen? Het kan met een zonneboilersysteem. Zowel voor opzetzwembaden als ingegraven zwembaden bestaan er oplossingen met zonnecollectoren. Maar hoe werkt zo’n zonneboiler voor een zwembad? En hoeveel kost het gemiddeld? We zetten het allemaal op een rijtje in dit artikel!
Ga snel naar:
OPTIE 1: zonneboiler voor klein zwembad
OPTIE 2: zonneboiler voor groot zwembad
ALTERNATIEF: warmtepomp voor zwembad
Krijg advies van een installateur!
Hoe haal ik een goed rendement met een zwembad zonneboiler?
Je zwembad verwarmen met zonnecollectoren: het is duurzaam, milieuvriendelijk en je bespaart geld! De warmte van de zon is namelijk helemaal gratis. Voor een optimaal rendement met je zwembad zonneboiler moet je wel rekening houden met een paar belangrijke aandachtspunten:
- Aantal zonnecollectoren: het is essentieel om het aantal collectoren af te stemmen op het volume van je zwembad. Een collector in de vorm van een koepel kan bv. 6.000 à 8.000 liter water verwarmen. Met een grote vlakke plaat of buiscollector warm je daarentegen tot 25.000 liter water op met gemiddeld 5 graden.
- Oriëntatie van de collectoren: zonnecollectoren vangen meer warmte op als ze zuidelijk georiënteerd zijn. Daarnaast is het ook belangrijk om schaduw op de collectoren te vermijden.
- Hellingshoek van de collectoren: naast de oriëntatie speelt bij vlakke plaat of buiscollectoren ook de hellingsgraad een belangrijke rol. Die is idealiter 30 à 45 graden. Voor collectoren in de vorm van koepels speelt de hellingshoek dan weer geen rol. Je kan die gewoon op de grond leggen.
- Afstand tussen collectoren en zwembad: hoe dichter je zonnecollectoren bij je zwembad staan, hoe minder warmte er verloren gaat. En hoe efficiënter de zonneboiler systeem je zwembad zal verwarmen.
- Goede zwembadafdekking: naast je zonneboiler voor je zwembad is het ook slim om te investeren in een afdekking met een goede isolatiewaarde. Met een zwembadrolluik koelt je water veel minder snel af en hoeft je zwembad zonneboiler dus minder hard te werken.
Zonneboiler voor je zwembad kopen? Voor een kleiner opzetzwembad kan je een zonneboiler kopen in onze webshop. Gaat het om een ingegraven zwembad? Laat je dan grondig adviseren door een erkende zonneboiler installateur. Kom nu in contact met een expert in je buurt!
OPTIE 1: zonneboiler voor klein zwembad
Gaat het om een opzetzwembad (bv. Intex of Bestway)? Ook dan kan je een zonnecollector op je zwembad aansluiten. Het gaat dan om collectoren in de vorm van matten of koepels (zie foto). Zo’n zonneboiler staat dan rechtstreeks in verbinding met het filtersysteem van je zwembad en werkt als volgt:
- STAP 1: je zwembadpomp stuurt het water naar de zonnecollector(en). Let op: het is belangrijk dat je die zwembadpomp en de gekozen collector(en) goed op elkaar afstemt.
- STAP 2: het water circuleert door de slangen in de collector. Die leidingen zijn opgewarmd door de zon en geven hun warmte af aan het zwembadwater.
- STAP 3: via een buis stroomt het opgewarmde water terugnaar je zwembad. Dit proces blijft zich herhalen. Zo kan je energiezuinig je zwembad verwarmen met een zonneboiler.
Type zonnecollectoren voor zwembadverwarming
Voor een kleiner zwembad heb je geen klassieke vlakke plaat collectoren of vacuümbuis collectoren op je dak nodig. In plaats daarvan kies je matten of koepels die je gewoon online of in een speciaalzaak kan kopen. Wat meer uitleg bij beide soorten collectoren:
- Koepels: zulke compacte collectoren bestaan uit doorschijnend polycarbonaat, waarin een polypropyleen slang is opgerold. Die slang neemt veel warmte op en geeft die effectief af aan je zwembadwater. Afhankelijk van de grootte van je opzetzwembad kan je meerdere van deze koepelcollectoren in een lijn leggen en aansluiten op je zwembad.
- EPDM-matten: ook deze matten van elastische rubber warmen je opzetzwembad efficiënt op. In die matten zitten leidingen die hun warmte afgeven aan het zwembadwater. Het nadeel ten opzichte van koepels? Zulke EPDM-matten nemen wat meer ruimte in beslag.
Prijs zonneboiler voor kleiner zwembad
Een zonneboiler aansluiten op je opzetzwembad? Dat kan je gerust zelf doen. Je kan de koepels of matten gewoon op de grond naast het zwembad te leggen. De kostprijs voor dit soort zwembadverwarming met zonnecollectoren hangt grotendeels af van het aantal collectoren, het merk, …:
- Zonnecollectoren in de vorm van koepels: vanaf 70 à 100 euro per stuk (incl. btw)
- Zonnecollectoren in de vorm van matten: vanaf 25 à 70 euro per stuk (incl. btw)
Wil je een zonneboiler voor je opzetzwembad kopen? Geen probleem! Je vindt een uitgebreid aanbod aan zulke collectoren in onze webshop!
OPTIE 2: zonneboiler voor groot zwembad
Een groot, bouwkundig zwembad verwarmen met een zonneboiler? Ook dat is zeker mogelijk. Zo’n systeem werkt hetzelfde als een klassieke zonneboiler. Met collectoren op je dak en een opslagvat voor het warme zwembadwater. De verschillende stappen:
- STAP 1: de collectoren op het dak vangen de zonnewarmte op. Daardoor warmt de speciale vloeistof in de buizen van die collectoren op.
- STAP 2: is de vloeistof in die buizen warmer dan het water in het opslagvat? Dan stuurt een pomp die vloeistof naar het voorraadvat om het water tot de gewenste temperatuur te verwarmen.
- STAP 3: het opslagvat staat in verbinding met je zwembad en laat het opgewarmde water naar je zwembad vloeien. Op die manier houdt de zonneboiler voor je zwembad het water op een aangename temperatuur.
Soorten zonnecollectoren voor zwembadverwarming
Voor een groot zwembad zijn koepels of EPDM-matten niet genoeg. Je hebt dan een standaard zonneboilersysteem nodig waar je ook het sanitair water in je woning mee zou kunnen verwarmen. Daarbij kies je dan tussen 2 soorten zonnecollectoren voor op je dak:
- Vacuümbuis collectoren: deze collectoren staan ook wel bekend als ‘heatpipes‘. Het zijn dubbelwandige, glazen vacuümbuizen met een maximale warmte-opname en minimaal warmteverlies. Ze behalen bovendien ook nog een goed rendement bij kouder weer en/of diffuus zonlicht.
- Vlakke plaat collectoren: dit zijn rechthoekige bakken met een donkere platen. Daarachter lopen leidingen met een speciale vloeistof die de zonnewarmte opnemen. Dit soort vlakke plaat collectoren behalen het beste rendement bij warm weer en direct zonlicht.
Prijs zonneboiler voor groter zwembad
Een zonneboiler aansluiten op een groot, bouwkundig zwembad kan je natuurlijk niet zelf. Hiervoor heb je een erkende installateur nodig. Wil je naast je zwembad bv. ook je sanitair water verwarmen met je zonneboiler? Reken dan op een gemiddelde kostprijs van 4.000 à 7.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing).
Een exacte prijs voor jouw zwembad zonneboiler? Vraag dan prijzen aan bij meerdere erkende installateurs actief in je buurt. Zo vergelijk je niet alleen tarieven, maar ook hun adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … Start je aanvraag hier!
ALTERNATIEF: warmtepomp voor zwembad
Wil je enkel en alleen je nieuwe bouwkundige zwembad verwarmen? Dan kan je naast een zonneboiler ook kiezen voor een warmtepomp. De beste optie is dan een lucht-water warmtepomp die tot 80% van zijn geproduceerde warmte uit de buitenlucht haalt. Voor de overige 20% gebruikt zo’n installatie stroom. Het rendement hangt dus vooral af van de buitentemperatuur. Een installateur plaatst zo’n warmtepomp dichtbij de technische ruimte van je zwembad.
Richtprijs: vanaf 1.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend offertes op maat!