Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonneboiler nadelen

Zuinig je sanitair water verwarmen, een korte terugverdientijd, een duurzame investering, …: de voordelen van een zonneboiler zijn overduidelijk. Maar zijn er aan een zonneboiler ook nadelen verbonden? We sommen kort de mogelijke nadelen van zo’n systeem op. Zo kan je de voor- én nadelen van een zonneboiler goed tegen elkaar afwegen!

 

Mogelijke zonneboiler nadelen

Een duurzame, energiezuinige investering voor je huis is vooral voordelig. En dat is met een zonneboiler dus ook zo. Toch vallen er ook enkele minpunten te benoemen. Een kort overzicht van de mogelijke zonneboiler nadelen:

Wil je meer weten over de voor- en nadelen van een zonneboilersysteem? Vraag dan zeker advies aan een erkende installateur in je buurt. Die licht graag de werking, het rendement, de prijs, … van een zonneboiler toe in een persoonlijk gesprek. Achteraf beslis jij dan of zo’n systeem iets voor jou is. Ontvang gratis advies op maat!

zonneboiler nadelen

 

1. Lager rendement in de winter

Op bewolkte, koude dagen is een zonneboiler meestal niet genoeg om je sanitair water op te warmen. In dat geval moet de naverwarming (bv. een geïntegreerde cv-brander) bijspringen om het water in je voorraadvat op temperatuur te krijgen. Kortom, in de winter haalt een zonneboiler niet hetzelfde rendement als in de lente of de zomer.

 

Welk voordeel staat hier tegenover?

Een zonneboiler heeft geen direct zonlicht of een warme buitentemperatuur nodig om goed te functioneren. Zelfs als het buiten maar 7°C is, kan de temperatuur van een zonneboiler nog oplopen tot zo’n 40°. In de winter haalt een zonneboiler gemiddeld 50 à 60% van het totale rendement in de zonnige maanden. Ook is er nog altijd de naverwarming. Je zal met een zonneboiler dus nooit zonder warm water komen te zitten.

Het rendement van meerdere zonneboilers vergelijken? Het rendement kan ook verschillen afhankelijk van het type zonnecollectoren, de kwaliteit en het merk van het systeem, …. Je doet er dus goed aan om meerdere voorstellen van erkende installateurs te vergelijken. Start je aanvraag hier!

 


2. Voldoende ruimte nodig

Een zonneboiler neemt behoorlijk veel ruimte in beslag, dus hou hier ook zeker rekening mee. Vooral voor het voorraadvat en de zonnecollectoren op het dak heb je genoeg ruimte nodig:

  • Plaats voor het voorraadvat: voor het voorraadvat van een zonneboiler heb je sowieso 1 m² ruimte in je huis nodig. Ook kan zo’n vat 2 m hoog zijn. Zeker als het om een opslagvat met een groter volume gaat (voor een gezin van 5 à 6 personen). Idealiter staat je voorraadvat ook zo dicht mogelijk bij de zonnecollectoren op je dak.
  • Plaats voor de zonnecollectoren: uiteraard heb je ook nog ruimte op je dak nodig als je een zonneboiler wil plaatsen. Als je ook al zonnepanelen hebt, is dat niet zo vanzelfsprekend. Zeker omdat de oriëntatie en de hellingsgraad van de collectoren belangrijk zijn voor een optimaal rendement. Op een plat dak moet er ook voldoende afstand zijn tussen de collectoren en eventuele zonnepanelen. Anders kunnen de collectoren een schaduw werpen op de panelen, of vice versa.

 

Welk voordeel staat hier tegenover?

Met een zonneboiler produceer je meer energie per m² dan met zonnepanelen. Daardoor heeft een gemiddeld gezin maar 4 m² aan collectoren nodig (tegenover gemiddeld 25 m² bij zonnepanelen). Op zich nemen collectoren dus niet zoveel extra ruimte in beslag. En heb je te weinig plaats voor je voorraadvat binnen? Dan bestaan er ook nog compacte zonneboilersystemen. In dat geval vormen het voorraadvat en de zonnecollector 1 geheel op je dak.

Benieuwd of een zonneboiler bij jou mogelijk is? Laat dan vrijblijvend een erkende installateur bij je langskomen. Die analyseert jouw huis en geeft je dan gratis advies op maat. Neem vrijblijvend contact op met experts in je buurt!

 


3. Naverwarming blijft nodig

Een gemiddelde zonneboiler is verantwoordelijk voor ongeveer 60% van je jaarlijkse warmwaterbehoefte. In de winter is het namelijk te koud en te donker om alleen met je zonnecollectoren je sanitair water te verwarmen. Dat betekent dat je alsnog een naverwarming nodig hebt. Dat kan gaan om je cv-ketel op gas of mazout, om een elektrische weerstand, …

TIP: het is ook mogelijk om te kiezen voor een zonneboiler met een warmtepomp. In dat geval is het die warmtepomp die het sanitair water verder opwarmt bij een tekort aan zonlicht. Zo verbruik je geen extra fossiele brandstoffen als gas of mazout. Let op: zo’n systeem is vooral geschikt bij nieuwbouw of een grote renovatie.

 

Welk voordeel staat hier tegenover?

Ondanks de blijvende behoefte aan naverwarming is een zonneboiler toch een duurzame en ecologische investering. In vergelijking met andere soorten boilers stoot je namelijk veel minder CO2 uit en doe je iets goeds voor het milieu. Zeker als je ook zonnepanelen op je dak laat plaatsen.

Energiezuinig je sanitair water verwarmen? Dan zijn een zonneboiler of een warmtepompboiler de meest geschikte installaties. Om de juiste keuze te maken, laat je je adviseren door een erkende installateur in je buurt. Dat kan gratis en vrijblijvend via onze offerteservice.

 


4. Grote investering

Voor een zonneboiler betaal je ongeveer 2.500 à 7.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing). De precieze prijs hangt vooral af van de capaciteit van het voorraadvat, het aantal zonnecollectoren op je dak, het merk van het systeem, … Hieronder zetten we een aantal richtprijzen op een rijtje:

Aantal personenCapaciteit zonneboilerGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
1 - 2150 liter, 1 zonnecollector€ 2.500 à 3.500
3 - 4250 liter, 2 zonnecollectoren€ 4.000 à 6.000
5 - 6300 liter, 3 zonnecollectoren€ 5.000 à 7.000

BELANGRIJK: de kosten voor een zonneboiler kunnen ook variëren van installateur tot installateur. Daarom is het van groot belang om de offertes van meerdere erkende experts te vergelijken, rekening houdende met kostenposten, merken, …

 

Welk voordeel staat hier tegenover?

Een zonneboiler vergt inderdaad een investering, maar die verdien je op termijn gegarandeerd weer terug. De gemiddelde terugverdientijd ligt tussen 8 à 20 jaar (afhankelijk van de kostprijs, het rendement, de energieprijzen, …). Als je weet dat zo’n systeem makkelijk 25 à 30 jaar meegaat, is een zonneboiler dus vast en zeker een rendabele investering.

Hoe snel jij je zonneboiler terugverdient? Een erkende installateur kan dat voor jou berekenen. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van erkende installateurs!

 


5. Minder mooie uitstraling

nadelen zonneboiler

Net als zonnepanelen vallen de collectoren van een zonneboiler op. Behalve als je een plat dak hebt en de installateur ze buiten zicht kan plaatsen. Afhankelijk van de kleur van je hellend dak kunnen die zonnecollectoren voor een minder mooie uitstraling van je woning zorgen. Zo zullen collectoren bv. meer opvallen bij oranje dan bij zwarte dakpannen.

 

Welk voordeel staat hier tegenover?

Net als bij zonnepanelen bestaan er ook meerdere soorten zonnecollectoren, elk met hun eigen kenmerken en uitstraling. Zo vallen vlakke plaat collectoren bij een donkere dakbedekking nauwelijks op, net als zwarte zonnepanelen. Heatpipes (zie foto boven) vormen dan weer een iets groter contrast met je zonnepanelen.

Welke collectoren kies je? Dat hangt vooral af van je situatie (bv. oriëntatie van de collectoren), de functie van je zonneboiler, … Voor een uitgebreide analyse en advies op maat kan je gratis terecht bij een erkende installateur in je buurt!

 


 

CONCLUSIE: is een zonneboiler de moeite waard?

Het mag duidelijk zijn: de nadelen van een zonneboiler wegen niet op tegen de vele voordelen. Zo’n systeem is een rendabele investering voor de langere termijn. Na de terugverdientijd maak je namelijk nog vele jaren pure winst met je zonneboiler. Bovendien ben je veel minder afhankelijk van de schommelende prijzen voor fossiele brandstoffen en draag je bij aan een schonere en groenere wereld.

Op zoek naar een erkende installateur in je buurt? Die vind je snel en eenvoudig door het onderstaande offerteformulier in te vullen:

 

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs