Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Warm water zonneboiler

Een warm water zonneboiler gebruikt zonne-energie om water te verwarmen. Dat kan sanitair water zijn voor je keuken of badkamer, maar ook water voor je centrale verwarming of zwembad. Maar hoe werkt zo’n warm water zonneboiler eigenlijk? Welke capaciteit heb je nodig voor je zonneboiler? Wat kost dat? En hoe haal je een optimaal rendement uit je zonneboiler? We vertellen je het in dit artikel!

Ga snel naar:
Werking warm water zonneboiler
Welke zonneboiler plaatsen?
Prijs warm water zonneboiler
Rendement zonneboiler verhogen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Welk water kan een zonneboiler verwarmen?

Een zonneboiler is een energiezuinig en milieuvriendelijk alternatief voor een klassieke boiler. Het bestaat doorgaans uit zonnecollectoren, een voorraadvat en een vorm van naverwarming. Zo’n zonneboiler gebruikt zonne-energie om 3 soorten water te verwarmen:

 • Sanitair water voor je keuken en badkamer
 • Water voor je centrale verwarming
 • Zwembadwater

Zonneboiler laten plaatsen? Afhankelijk van welk type water je wil verwarmen, zal je een ander type zonneboiler nodig hebben. Een ervaren installateur kan je helpen bij het maken van de juiste keuze. Vraag vrijblijvend offertes aan.

warm water collector

 

Hoe werkt een warm water zonneboiler?

Een zonneboiler zorgt voor warm water op basis van zonne-energie. Maar hoe gaat dat nu precies in zijn werk? Meestal verloopt de verwarming van water via een zonneboiler in 3 stappen:

 

STAP 1 =  vloeistof in zonnecollectoren warmt op

De zonnecollectoren voor warm water, die meestal op het dak staan, vangen de zonne-energie op. Zo warmt de vloeistof (glycol) in de buizen van de zonnecollectoren op. Die opgewarmde vloeistof wordt dan via een leidingsysteem naar het voorraadvat gepompt. Er zijn verschillende types warm water collectoren die je kan laten plaatsen. Meestal hebben ze ook een vorm van isolatie om warmteverlies tegen te gaan.

 

STAP 2 = vloeistof warmt water in voorraadvat op

Als de vloeistof in de buizen warmer is dan het water in het voorraadvat, zetten warmtewisselaars de warmte van de vloeistof over op het water in het vat. Zo kan deze vloeistof het water verder opwarmen tot wel 60 graden. Afhankelijk van het type zonneboiler verwarmt de vloeistof niet alleen je sanitair water, maar ook je cv-water. Het voorraadvat van je zonneboiler kan eventueel ook in verbinding staan met je zwembad om zwembadwater op te warmen.

 

STAP 3 = naverwarming springt bij indien nodig

Soms is er te weinig zon voor voldoende warm water met enkel de zonneboiler. In dat geval zal de naverwarming het water bijverwarmen tot de gewenste temperatuur. Die naverwarming kan op verschillende manieren gebeuren en zal afhangen van welk soort zonneboiler je kiest:

 • Traditionele boiler: verwarm je enkel je sanitair water met je zonneboiler, voor bv. je afwas of douche? Dan kan je eventueel bijverwarmen met een traditionele warmwaterboiler. Zo’n systeem is wel minder energiezuinig en milieuvriendelijk dan de zonneboiler zelf.
 • Warmtepomp: je kan je water ook het hele jaar door verwarmen met een zonneboiler in combinatie met een warmtepomp. De warmtepomp onttrekt warmte aan natuurlijke bronnen zoals de buitenlucht of de bodem en zal zo het water in het voorraadvat bijverwarmen wanneer er onvoldoende zon is.
 • Geïntegreerde cv-brander: een zonneboilersysteem voor warm water en verwarming heeft een geïntegreerde cv-brander. Deze kan het water in het voorraadvat indien nodig bijverwarmen. Je hebt in dat geval dus geen externe cv-ketel meer nodig.

 

Welke zonneboiler heb ik nodig?

Welke zonneboiler je nodig hebt, hangt af van je warmwaterverbruik, maar ook van je woonplaats en de oriëntatie van je zonnecollectoren. Gemiddeld zal je per bewoner 1,5 à 2 m² zonnecollectoren en een boilervolume van 70 à 75 liter per m² zonnecollector nodig hebben. In de tabel hieronder geven we een indicatie van de aangeraden installatie per huishouden en woning:

Aantal personenVolume boiler (l)WoonplaatsOriëntatie dakNodige opp in m²
2150ZuidenZuid3
2150NoordenZuid4
2150ZuidenOost of West4
2150NoordenOost of West5
4300ZuidenZuid4
4300NoordenZuid5
4300ZuidenOost of West5
4300NoordenOost of West6
6450ZuidenZuid5
6450NoordenZuid6
6450ZuidenOost of West6
6450NoordenOost of West7

Voor een gemiddeld huishouden met 4 personen en een warmwaterverbruik van 50 à 55 liter per persoon per dag zal je dus 4 à 6 m² aan zonnecollectoren nodig hebben. Daarbij heb je ook een zonneboiler nodig met een volume van 300 liter.

TIP: een ervaren plaatser kan je advies geven over de meest geschikte zonneboiler voor warm water, rekening houdend met jouw situatie en budget. Via onze offerteservice brengen we je in contact met vakmannen in jouw buurt en kan je zelf vrijblijvend offertes vergelijken. Vul het offerteformulier in.

 

Prijs warm water zonneboiler

De prijs voor een warm water zonneboiler ligt doorgaans tussen € 2.500 en € 7.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Die prijs kan verschillen naargelang het aantal zonnecollectoren, het volume van de zonneboiler, het merk en het type, … In de tabel hieronder zetten we de richtprijzen per zonneboiler capaciteit op een rij:

Aantal personenCapaciteit zonneboilerGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
1 - 2150 liter, 1 zonnecollector€ 2.500 à 3.500
3 - 4250 liter, 2 zonnecollectoren€ 4.000 à 6.000
5 - 6300 liter, 3 zonnecollectoren€ 5.000 à 7.000

LET OP: de prijzen voor de plaatsing van je zonneboiler verschillen niet enkel per type en capaciteit, maar ook van vakman tot vakman. Vraag daarom zeker offertes aan bij meerdere installateurs om verschillende voorstellen te vergelijken. Zo vind je zeker de meest geschikte installateur. Start je aanvraag hier.

 

Bespaar kosten met zonneboiler subsidies!

Wanneer je een zonneboiler laat plaatsen door een erkend installateur, zijn er verschillende subsidies waarop je aanspraak kan maken. Zo kan je de kosten heel wat drukken en is je investering nog sneller terugverdiend:

 • ISDE: het bedrag van de ISDE hangt af van het type zonneboiler dat je plaatst. Om aanspraak te maken op de ISDE ben je wel verplicht om de zonneboiler te laten plaatsen door een deskundig installateur.
 • Gemeentelijke subsidies: sommige gemeentes bieden ook premies of andere financiële ondersteuningen aan voor de plaatsing van zonneboilers. Ga daarom zeker eens bij je eigen gemeente informeren.
 • Energiebespaarlening: wil je een zonneboiler installeren maar weegt de investering te zwaar door? Dan kan je de aankoop ondersteunen door de Energiebespaarlening, een voordelige lening tegen een lage rente.

Advies op maat nodig? Ook een erkende installateur kan je meer info geven over de premies waarop je aanspraak kan maken. Bovendien helpt hij je ook met de aanvraag ervan. Ontvang advies op maat.

 

 

zonneboiler warm water voorbeeld

 

Rendement warm water zonneboiler verhogen

Een hoger rendement van je zonneboiler betekent meer besparingen op je energiekosten en een kortere terugverdientijd. Er zijn een paar interessante dingen waar je rekening mee kan houden om een optimaal rendement uit je zonnecollectoren te halen. We zetten er enkele op een rijtje:

 • Hellingsgraad & oriëntatie zonnecollectoren: een hoog rendement van je zonneboiler begint bij genoeg blootstelling aan zonlicht van je zonnecollectoren. Om ervoor te zorgen dat de panelen zoveel mogelijk zonlicht opvangen, is een hellingsgraad van ongeveer 30° aangeraden. Ook een oriëntatie van je warm water zonnecollectoren naar het zuiden heeft een positieve invloed.
 • Afstand zonnecollectoren – voorraadvat: om niet te veel van de opgevangen warmte te verliezen, hou je de afstand tussen de zonnecollectoren en het voorraadvat best zo klein mogelijk. Hoe groter de afstand, hoe langer het zal duren om het water in het voorraadvat op te warmen. Liggen je zonnecollectoren op het dak? Dan is de zolder bv. de ideale plek voor je voorraadvat.
 • Soort zonnecollectoren: er zijn verschillende soorten zonnecollectoren voor warm water die je kan plaatsen: vlakkeplaat, vacuümbuis of PVT-panelen. Hoewel de vacuüm collectoren iets duurder zijn, haal je er ook een beter rendement mee dan met vlakkeplaat collectoren.
 • Isolatie woning: als je kiest voor een zonneboiler om zowel je sanitair als je cv-water te verwarmen, is een goede isolatie van je woning essentieel. Een goede isolatie zorgt er namelijk voor dat de warmte in je woning blijft, waardoor je zonneboiler efficiënter kan werken.
 • Verwarmingssysteem woning: een zonneboiler voor verwarming en warm water is tot slot ook vooral geschikt als je verwarmingstoestellen op lage temperatuur hebt, zoals vloer- of wandverwarming. Daardoor zal de naverwarming minder moeten bijspringen om het water op temperatuur te krijgen en haal je dus een hoger rendement uit je zonneboiler.

 

Haal het meeste uit je zonneboiler met een erkende installateur!

Wil je een zo hoog mogelijk rendement uit je zonneboiler halen? Dan raden we je aan om je systeem door een erkende installateur te laten plaatsen. Die kan je adviseren over de meest geschikte zonneboiler op basis van jouw situatie en weet precies waar en hoe hij de zonnecollectoren en het voorraadvat moet plaatsen om een optimaal rendement te halen.

Offertes vergelijken = nog meer besparen! Door voorstellen van meerdere installateurs te vergelijken, kan je een doordachte keuze maken. Zo vind je ongetwijfeld ook een geschikte vakman tegen een correcte prijs. Vul dus zeker onderstaand offerteformulier in:

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs