Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Werkt een zonneboiler in de winter?

Een zonneboiler gebruikt zonnewarmte om water en eventueel ook je woning op te warmen. Maar hoe zit dat dan op koude, bewolkte dagen? Hoe werkt een zonneboiler in de winter precies? Hoeveel lager is het rendement in vergelijking met een zonnige dag? We zetten het op een rij in dit artikel!

Ga snel naar:
Werking zonneboiler in de winter
Terugverdientijd zonneboiler
Is een zonneboiler een rendabele investering?
Enkele veelgestelde vragen
Offertes zonneboiler aanvragen

 

 

Hoe werkt een zonneboiler?

De belangrijkste onderdelen van een zonneboiler zijn de zonnecollectoren op het dak, het voorraadvat en de naverwarming of geïntegreerde cv-brander. Al deze elementen werken op een slimme manier samen om met behulp van de zon je sanitair water en eventueel ook je cv-water op te warmen. Dat gaat als volgt:

 1. Vloeistof in de zonnecollectoren warmt op

  Een zonneboiler beschikt over meerdere zonnecollectoren op je dak. Het aantal collectoren hangt af van je verbruik. Het oppervlak van de zonnecollectoren absorbeert de warmtestraling van het zonlicht, waardoor de speciale vloeistof in de collectoren opwarmt.

 2. Verwarmde vloeistof gaat naar het voorraadvat

  Een pomp verstuurt de verwarmde vloeistof van de zonnecollectoren naar het voorraadvat in je woning. Een warmtewisselaar geeft de warmte af aan het voorraadvat. Daarna gaat de vloeistof weer naar de collectoren. Idealiter staat het voorraadvat niet te ver van de collectoren op het dak.

 3. Naverwarming springt bij (indien nodig)

  Het kan dat de vraag naar warm water groter is dan wat de zonneboiler op dat ogenblik kan aanleveren. In dit geval springt de naverwarming of de geïntegreerde cv-brander bij. Bij een zonneboiler in de winter gebeurt het vaker dat deze naverwarming het water in het voorraadvat moet bijverwarmen tot de gewenste temperatuur.

Vrijblijvend offertes voor een zonneboiler aanvragen? Dat kan! Neem contact op met verschillende gecertificeerde installateurs en ontvang binnen enkele werkdagen 2 à 3 offertes op maat van je project. Vul hier het contactformulier in.

zonneboiler in de winter

 

Werkt een zonneboiler in de winter?

Absoluut, een zonneboiler presteert nog steeds tijdens de winter. Kortom, dit systeem heeft niet noodzakelijk direct zonlicht of een warme buitentemperatuur nodig om water en je verwarming op te warmen. Heeft een winterse dag dan geen invloed op het rendement? Toch wel, maar niet zo sterk als je zou denken. Zelfs als het buiten maar 7°C is, loopt de temperatuur van een zonneboiler in de winter toch nog op tot zo’n 40°. Hierdoor moet je cv-ketel minder hard werken. Zo ligt het rendement van een zonneboiler in de winter rond de 50 à 60% van het totale rendement in de zonnige maanden.

BELANGRIJK: zijn de omstandigheden op een bepaald moment te winters? Dan springt gewoon je naverwarming of de geïntegreerde cv-brander bij. Je komt dus nooit zonder warm water te zitten.

 

Zonneboiler kopen? Laat je adviseren door een installateur!

Overweeg je de aankoop van een zonneboiler? Contacteer dan op eerst een ervaren installateur. Hij analyseert het meest geschikte type op jouw maat, het ideale volume van het voorraad, de optimale hellingsgraad van de collectoren, … Zo ben je zeker van de beste oplossing voor jouw huishouden. Start hier je aanvraag.

 

Terugverdientijd zonneboiler

Wil je een zonneboiler aanschaffen? Dan betaal je gemiddeld € 3.500 à 4.000 (excl. btw, incl. plaatsing) voor een installatie voor een huishouden van 4 personen. De terugverdientijd van je zonneboiler wordt berekend op basis van de werkelijke kostprijs van je zonneboiler (incl. subsidiebedragen) en je jaarlijkse energiebesparing met de installatie. Gemiddeld verdien je je zonneboiler na zo’n 8 à 20 jaar terug. 

TIP: schakel je de hulp in van een erkende installateur? Vraag hem dan ook om de terugverdientijd van je zonneboiler te berekenen.

 

CONCLUSIE: is een zonneboiler een goed idee?

De stijgende gasprijzen doen de vraag naar duurzame verwarmingsmethodes toenemen. Een zonneboiler voor je sanitair water is dus meer dan ooit een interessante investering. Zelfs in de winter rendeert je zonneboiler omdat de zonnecollectoren enkel daglicht nodig hebben om het proces in gang te zetten. Wil je daarnaast volledig van het gas af? Dan is een zonneboilercombi of een zonneboiler in combinatie met een warmtepomp de ideale oplossing.

Advies op maat nodig? Via onze gratis offertedienst kom je in contact met diverse installateurs actief in je regio. Vergelijk prijzen, adviezen, merken, … en ga zo in op het beste aanbod voor jouw woning. Ga naar het aanvraagformulier.

 

zonneboiler winter

 

FAQ zonneboiler in de winter

Nog vragen over de werking van een zonneboiler in de winter? Vraag dan advies op maat aan een installateur via het onderstaande contactformulier. Hieronder vind je alvast enkele veelgestelde vragen over dit topic:


 • Kan de vloeistof in de zonnecollectoren bevriezen?
  Je zonnecollectoren bevatten glycol. Deze vloeistof neemt de warmte van het daglicht op en verwarmt zo het water in je voorraadvat. Glycol is van oorsprong een antivriesmiddel. Dit voorkomt dat het systeem in de winter bevriest en gaat tegelijkertijd oververhitting in de zomer tegen.


 • Hoe werkt een zonneboiler bij sneeuw?

  Zijn je zonnecollectoren ondergesneeuwd? Dan belemmert dat het daglicht. Zeker in geval van vlakke plaat collectoren. Maak in dit geval voorzichtig de panelen sneeuwvrij om het daglicht opnieuw ruimte te geven. Je zal nadien merken dat dit het rendement van je zonneboiler verbetert. Door de reflectie van de sneeuw is het daglicht intenser waardoor het water beter verwarmd wordt.

  TIP: beschik je over een zonneboiler met heatpipes? Dan valt de sneeuw erdoor. Dat is beter voor het rendement van je zonneboiler in de winter. Kies je in jouw geval beter voor vlakke plaat collectoren of heatpipes? Een installateur helpt je graag verder. • Kies ik voor een zonneboiler of zonnepanelen?

  Het verschil tussen de zonneboiler opbrengst in de winter en de zomer is minder groot dan het verschil in opbrengst van zonnepanelen. In een jaar bespaart een middelgroot gezin (4 personen) doorgaans zo’n 180 m³ gas met een zonneboiler. Dat komt neer op gemiddeld 50 à 60% van de energie die nodig is voor je warmwaterproductie. Zonnepanelen, aan de andere kant, heb je sneller terugverdiend. Je maakt deze keuze dus op basis van diverse factoren. Hulp nodig? Schakel een ervaren installateur in.


 • Hoe zit het met mijn zonneboiler en de vloerverwarming in de winter?

  Wil je je vloerverwarming op je zonneboiler aansluiten? Dan heb je een zonneboilercombi nodig. Die verwarmt ook je woning. Vloerverwarming is een lage temperatuurverwarming en heeft een watertemperatuur van 55 à 60°C nodig. Als je weet dat een zonneboilercombi gedurende de winter een max. temperatuur van 40°C haalt, is dit de ideale combinatie. Is er dan toch te weinig daglicht? Dan schakelt je systeem automatisch over op de geïntegreerde cv-brander.

  Interesse in een zonneboilercombi? Neem dan contact op met een installateur. Die zorgt voor een oplossing op maat van je woning. Start hier je aanvraag.

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs