Zonneboiler zelf installeren
Wil je profiteren van duurzaam verwarmd sanitair water in je woning? Overweeg dan een zonneboiler. Meestal gebeurt de installatie door een vakman, maar kan je ook een zonneboiler zelf installeren? Wat komt er allemaal bij kijken en is het überhaupt toegestaan? Je leest het allemaal in dit artikel!
Ga snel naar:
Hoe zonneboiler zelf installeren?
Kosten zonneboiler zelf installeren
Belangrijke aandachtspunten
Zelf zonneboiler installeren of vakman?
Vraag vrijblijvend je offertes aan
Is een zonneboiler zelf installeren een goed idee?
In principe mag je een zonneboiler zelf installeren. Zo bestaan er zelfbouwpakketten en zijn onderdelen van zonneboilers ook apart verkrijgbaar. Let op: hou er wel rekening mee dat zo’n klus alleen is weggelegd voor ervaren doe-het-zelvers. Ook zijn er meerdere beperkingen als je zelf aan de slag gaat. Een kort overzicht:
- Kans op fouten bij de plaatsing: een doe-het-zelver heeft altijd minder ervaring en kennis dan een erkende installateur. Als gevolg is er dus een grotere kans op fouten bij de plaatsing, slechte aansluitingen, geen systeem op maat van je waterverbruik, …
- Geen financiële voordelen: laat je het werk over aan een erkende vakman? Dan heb je mogelijk recht op een subsidie. Dit financiële voordeel loop je mis als je zelf een zonneboiler installeert.
- Geen garantie: een vakman neemt de extra kosten voor zijn rekening als er tijdens de plaatsing iets mis gaat. Dit is logischerwijs niet het geval voor doe-het-zelvers.
- Gevaren voor je veiligheid: het plaatsen van de zonnecollectoren op je dak is niet zonder risico’s. Wil je je eigen veiligheid niet in gevaar brengen? Dan moet je zeker voor valbeveiliging zorgen of een beroep doen op een professionele installateur.
Wil je zeker zijn van een correcte plaatsing van je zonneboiler? Schakel dan een erkende vakman in via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.
Stappenplan: hoe zonneboiler zelf installeren?
Wat komt er allemaal kijken bij de installatie van een zonneboiler en wat zijn de aandachtspunten waar je rekening mee moet houden? Hieronder een uitgebreid stappenplan:
-
Onderdelen van de zonneboiler aankopen
Als eerste moet je alle onderdelen aankopen voor jouw zonneboiler-installatie. Hierbij kan je aparte onderdelen bestellen, maar het is handiger om een compleet zelfbouwpakket aan te schaffen. Zo weet je zeker dat je alle benodigde én de juiste elementen hebt. Denk aan zonnecollectoren en het circuit, het waterreservoir, de pomp, de regelaar en naverwarming.
-
Zonnecollectoren zelf installeren
De installatie begint bij de zonnecollectoren. Hiermee vang je zonlicht op om warmte uit te onttrekken. Een belangrijk aandachtspunt is de draagkracht van je dak. Zonnecollectoren wegen namelijk 30 à 50 kg per stuk en je hebt zo’n 1 m² aan zonnecollectoren nodig voor elke persoon in je huishouden.
LET OP: zonnecollectoren moet je richting het zuiden plaatsen in een hoek van 20 à 60 graden. Heb je een plat dak? Dan maak je gebruik van een hellend frame voor de collectoren.
-
Leidingen trekken
Vervolgens moet je leidingen trekken van het buffervat naar de collectoren voor de zonneboiler-vloeistof die het water opwarmt. Idealiter blijven deze leidingen kort en zijn ze goed geïsoleerd voor een optimaal rendement. Trek ze door via een schacht, dakgoot of spouw. Vanuit het buffervat komen er dan waterleidingen naar de tappunten in je woning.
-
Zonneboiler installeren
Je plaatst het voorraadvat en de naverwarming best zo dicht mogelijk bij elkaar en bij de zonnecollectoren. Op zolder is dus een goede keuze, maar dan moet deze ruimte wel geschikt zijn voor het gewicht van het voorraadvat.
Liever een vakman inschakelen voor het installeren van je zonneboiler? Vind een erkende installateur actief in je buurt via onze gratis offerteservice.
Kosten zonneboiler zelf installeren
Laat je een zonneboiler installeren door een vakman? Dan betaal je gemiddeld 2.500 à 7.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing). Een zelfbouwpakket kost dan weer gemiddeld 2.000 à 5.000 euro (excl. btw). Kortom, de arbeidskosten omvatten ongeveer 20% van de totaalprijs.
Als je weet dat je als doe-het-zelver niet geniet garantie, subsidies, … is het zeker het overwegen waard om een professionele zonneboiler installateur in te schakelen. Zo ben je trouwens zeker van een correcte plaatsing, waardoor je geniet van een optimaal rendement en besparing.
TIP: benieuwd naar de precieze prijs voor de plaatsing van jouw zonneboiler door een installateur? Vraag dan zeker advies en prijzen op maat aan bij meerdere vakmannen in je buurt. Achteraf beslis je zelf of je akkoord gaat met een offerte of niet. Start je aanvraag hier.
Belangrijke aandachtspunten
Naast de aandachtspunten tijdens de plaatsing zelf zijn er nog een aantal algemene factoren om in het achterhoofd te houden wanneer je je zonneboiler zelf gaat installeren. Enkele voorbeelden:
- Capaciteit zonneboiler: je moet de capaciteit van je zonneboiler precies afstemmen op jouw huishouden. Zo is een capaciteit van 150 liter voldoende voor 1 à 2 personen, 250 liter voor 3 à 4 personen en 300 liter voor 5 à 6 personen.
- Type zonnecollectoren: er zijn twee soorten collectoren: vacuüm buiscollectoren en vlakke plaatcollectoren. Het verschil tussen deze twee typen zit in het rendement en de aanschafprijs. Vacuüm buiscollectoren hebben een wat hoger rendement, maar vlakke plaatcollectoren zijn goedkoper.
- Onderhoud: gemiddeld betaal je zo’n € 75 à 125 voor een periodiek zonneboiler onderhoud. Dit is op de lange termijn essentieel voor een correcte werking en een optimaal rendement.
Zelf zonneboiler plaatsen of vakman?
Is het verstandig om zelf een zonneboiler te installeren, of schakel je eerder een erkende installateur in? Hieronder zetten we beide opties op een rij:
OPTIE 1: zonneboiler zelf installeren (alleen materiaalkosten)
Het grote voordeel van je zonneboiler zelf installeren is de prijs. Je betaalt alleen voor de onderdelen en het benodigde gereedschap dat je nog niet in huis had. Let op: je moet er wel zeker van zijn dat je weet wat je doet. Zo leiden fouten snel tot een minder goede werking, met een lager rendement als gevolg. Zelf plaatsen loont dan misschien op de korte termijn, maar doorgaans niet op de langere termijn.
OPTIE 2: zonneboiler laten installeren (materiaal- en arbeidskosten)
Wil je zeker zijn van een correcte en snelle plaatsing? Een vakman is dan de beste optie. Je betaalt dan wel arbeidskosten (lees meer over de kosten van een zonneboiler), maar je geniet ook van de volgende voordelen:
- Gericht advies: welk type zonnecollectoren kies je best en hoeveel capaciteit heeft je zonneboiler nodig? Kan je dak het gewicht van de installatie aan? Welke zonneboiler merken zijn het meest betrouwbaar? Een ervaren installateur geeft je gericht advies, van de dakanalyse tot en met de ingebruikname.
- Kwalitatieve onderdelen en materialen: een vakman werkt alleen met de beste onderdelen en materialen en koopt ze in bij betrouwbare leveranciers. Ook kan een installateur deze voor een betere prijs inkopen dan een particulier.
- Garantie: gaat er tijdens de installatie iets mis? Dan neemt de vakman eventuele herstelkosten voor zijn eigen rekening. Echter is het risico klein, aangezien een installateur veel ervaring heeft met het plaatsen van zonneboilers.
- Financiële voordelen: laat je het werk over aan een vakman? Dan kom je in aanmerking voor zonneboiler subsidies. Dit maakt een aanzienlijk verschil bij de eindafrekening.
CONCLUSIE: samenwerken met een vakman loont meer!
Over het algemeen loont het meer om een vakman in te schakelen als je een zonneboiler wilt installeren. Zo geniet je van gericht advies, prijzen op maat en een correcte uitvoering. Vergelijk vrijblijvend voorstellen van meerdere erkende vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier: