Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonneboiler met warmtepomp

Wil je je woning en je sanitair water energiezuinig en milieuvriendelijk verwarmen? Dan hoef je niet noodzakelijk te kiezen tussen een zonneboiler of warmtepomp. Je kan beide systemen ook combineren. Hoe werkt zo’n zonneboiler met warmtepomp? Wat zijn de voor- en nadelen van deze combinatie van groene energiebronnen? En wat is de prijs van een warmtepomp met zonnecollectoren? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Prijs zonneboiler met warmtepomp
Enkele aandachtspunten
Mogelijke alternatieven
Vraag gratis offertes aan

 

 

Hoe werkt een zonneboiler met warmtepomp?

Een warmtepomp en zonneboiler gebruiken allebei hernieuwbare energie om warmte op te wekken. Een warmtepomp doet dat via een omgevingsbron (lucht, bodem of grondwater) en een zonneboiler via zonnewarmte. Combineer je beide systemen? Dan bestaat je installatie uit een buffervat, zonnecollectoren en een warmtepomp. Die 3 onderdelen verwarmen je woning en sanitair water als volgt:

 1. Buffervat → bewaart het cv- en sanitair water op een constante temperatuur: het goed geïsoleerde buffervat (volume tussen 150 en 2.000 liter) bewaart het water op een temperatuur van ongeveer 50 °C. Dit grote vat is aangesloten op je centrale verwarming en je sanitaire voorzieningen.
 2. Zonnecollectoren → warmt het water op bij voldoende zon: is het zonnig buiten? Dan warmt vooral de zonneboiler je cv- en sanitair water op. De vloeistof in de buizen van de zonnecollectoren op het dak vangt de zonnewarmte op en geeft die warmte dan af aan het water in het buffervat.
 3. Warmtepomp → warmt het water op bij onvoldoende zon: is er te weinig zon? Dan zal de zonneboiler niet in staat zijn om het water in het buffervat op de gewenste temperatuur te houden. In dat geval treedt de warmtepomp in actie om je cv- en sanitair water verder op te warmen.

 

Wanneer is een warmtepomp met zonnecollectoren een goede keuze?

Een zonneboiler in combinatie met een warmtepomp is vooral een goede keuze bij een nieuwbouw of grondige energetische renovatie. Zo’n installatie warmt je woning namelijk minder snel op dan een gas- of mazoutketel. Wil je dus genieten van een lagere energiefactuur en een optimaal warmtecomfort? Dan is het essentieel dat je woning goed geïsoleerd is en beschikt over lage temperatuurverwarming (bv. vloer- of wandverwarming).

Advies op maat nodig? Een erkende installateur bekijkt graag samen met jou of een warmtepomp met zonneboiler geschikt is voor jouw woning. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

 

zonneboiler met warmtepomp

Voor- en nadelen zonneboiler-warmtepomp combinatie

Twijfel je nog tussen een warmtepomp met zonnecollectoren of 1 van de mogelijke alternatieven om je woning en sanitair water duurzaam en energiezuinig te verwarmen? Dan kan het helpen om de voor- en nadelen van deze groene verwarmingsinstallatie tegen elkaar af te wegen:

 

Voordelen zonneboiler met warmtepomp

 • 2 complementaire systemen: in de zomer zorgt je zonneboiler grotendeels voor je warme water. Tijdens de wintermaanden neemt de warmtepomp die taak grotendeels over. Kortom, beide systemen vullen elkaar perfect aan doorheen het jaar. Bovendien verbruikt je warmtepomp minder elektriciteit omdat de zonneboiler een groot deel van de warmteproductie voor zijn rekening neemt.
 • Zeer energiezuinig: een warmtepomp haalt tot 80% van zijn energie uit een omgevingsbron en slechts 20% uit elektriciteit. Met een zonneboiler bespaar je dan weer 60% op je energiefactuur voor je warmwaterproductie. De combinatie van een warmtepomp en zonneboiler zorgt dus voor veel lagere energiekosten, waardoor je deze investering op termijn vlot terugverdient (op 10 à 15 jaar).
 • Milieuvriendelijk & duurzaam: dankzij een zonneboiler warmtepomp combinatie maak je gebruik van 2 duurzame systemen die gebruik maken van hernieuwbare energie. Zo verwarm je je woning en je sanitair water het hele jaar op een ecologische manier.
 • Geen fossiele brandstoffen: met een zonneboiler in combinatie met een warmtepomp heb je geen gas of mazout nodig. Zo ben je veel onafhankelijker van energieleveranciers en de wisselende prijzen van gas en mazout.
 • Ook geschikt om te koelen: tijdens warme dagen kan je met je warmtepomp ook je woning actief of passief koelen (afhankelijk van het soort warmtepomp). Zo hoef je niet extra te investeren in een airco.

 

Nadelen zonneboiler met warmtepomp

 • Duurder dan andere verwarmingsinstallaties: bij een zonneboiler en warmtepomp combinatie investeer je in 2 groene systemen in plaats van 1. Daardoor kost zo’n duurzame installatie meer in vergelijking met enkel een warmtepomp of zonneboilercombi, een hybride warmtepomp, … Verder in dit artikel lees je meer over de prijs van een zonneboiler met warmtepomp.
 • Niet geschikt voor kleine renovaties: wil je je oude cv-ketel vervangen met een kleine renovatie? Dan is een warmtepomp met zonnecollectoren geen interesseante optie. Je zou namelijk je leidingen en radiatoren moeten vervangen, met veel breekwerken en hoge arbeidskosten tot gevolg. Voor zo’n kleine renovatie is een hybride warmtepomp een veel geschiktere keuze.
 • Minder gecertificeerde installateurs: voor de plaatsing van je warmtepomp met zonneboiler heb je een deskundig installateur nodig. Anders kan je geen aanspraak maken op de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Er zijn echter minder zulke installateurs dan voor verwarmingsinstallaties op gas of mazout. Goed nieuws, via onze offerteservice vind je vlot een deskundig installateur actief in je buurt.

 

Prijs zonneboiler met warmtepomp

De prijs van een zonneboiler met warmtepomp begint vanaf 12.000 euro, incl. btw en plaatsing. Bij een warmtepomp met zonnecollectoren combineer je 2 energiezuinige en duurzame systemen. Daardoor kunnen de kosten hoog oplopen, afhankelijk van het soort warmtepomp en het vereiste vermogen, de grootte van het buffervat, het aantal zonnecollectoren, …

Enkele richtprijzen voor de verschillende onderdelen van een warmtepomp met zonneboiler:

Onderdelen zonneboiler met warmtepompGemiddelde prijs
(incl. btw & plaatsing)
Buffervat€ 3.000 à 5.000
Zonnecollectoren€ 1.000 à 2.000
Lucht - water warmtepomp€ 7.500 à 12.500
Grond - water warmtepomp€ 10.000 à 24.000

Benieuwd naar een prijs op maat? Vraag dan gratis prijsvoorstellen aan bij erkende installateurs actief in je buurt. Zo kan je gericht prijzen, maar ook adviezen, merken, werkwijzen, … vergelijken. Dan ben je zeker van de juiste keuze tegen een correcte prijs. Start je aanvraag hier.

 

TIP: druk de kosten met subsidies & financiële voordelen

De combinatie van een warmtepomp en zonneboiler is niet goedkoop, maar je kan de kosten wel flink inperken met verschillende subsidies. Zo wordt deze energiezuinige verwarmingsinstallatie nóg interessanter. Je kan aanspraak maken op de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) voor een zonneboiler en warmtepomp, de Energiebespaarlening, lokale subsidies, …

Meer weten? Een gecertificeerde installateur geeft je graag meer uitleg over deze mogelijke subsidies. Hij zorgt ook voor alle nodige documenten en kan je ook helpen bij de aanvraag. Ontvang gratis advies op maat via onze offertepagina.

 

 

prijs zonneboiler met warmtepomp

Enkele aandachtspunten

Uiteraard wil je zeker zijn van een efficiënte werking en een optimaal rendement van je zonneboiler en warmtepomp combinatie. Zo is de terugverdientijd van je investering het kortst. Om zoveel mogelijk te besparen op je energiekosten moet je rekening houden met de volgende aandachtspunten:

 • Soort warmtepomp: je kan kiezen uit een lucht-water warmtepomp of een grond-water warmtepomp. Die laatste is duurder, maar zo’n geothermische warmtepomp (bodem als warmtebron) haalt een hoger rendement. De temperatuur van de aardbodem blijft namelijk het hele jaar vrij constant. Een lucht-water warmtepomp is goedkoper vanwege de vlottere plaatsing, maar het rendement ligt lager. Door de koude buitenlucht in de winter kan zo’n installatie het moeilijk krijgen om voldoende warmte op te wekken.
 • Vermogen van de warmtepomp: welk soort warmtepomp je ook kiest, het is essentieel dat het vermogen is afgestemd op de isolatiewaarde en de grootte van de ruimtes die verwarmd en gekoeld moeten worden. Bij erg goed geïsoleerde ruimtes volstaat bv. een warmtepomp met een lager vermogen. Dankzij dat juiste vermogen werkt je warmtepomp optimaal én zo energiezuinig mogelijk.
 • Grootte en plaats van het buffervat: zorg ervoor dat het volume van je buffervat aangepast is aan je warmwaterbehoefte en je gezinssituatie. Daarnaast moet de afstand tussen je zonnecollectoren en het buffervat zo klein mogelijk zijn. Zo gaat er minder warmte verloren. Een vorstvrije plek als een technische ruimte is ideaal als locatie van dit grote voorraadvat voor je warm water.
 • Aantal zonnecollectoren + soort: naast het volume van het buffervat moet ook het aantal zonnecollectoren op je dak afgestemd zijn op je waterverbruik en je verbruikspatroon. Een gemiddeld gezin heeft ongeveer 4 m² aan zonnecollectoren nodig. In combinatie met een warmtepomp kies je best voor vacuüm buis zonnecollectoren. Die presteren namelijk het hele jaar door goed.
 • Hellingsgraad + oriëntatie van de zonnecollectoren: hoe meer zonne-energie je collectoren opvangen, hoe hoger het rendement van je zonneboiler. De ideale hellingsgraad bedraagt ongeveer 30 graden. Daarnaast moeten de zonnecollectoren zoveel mogelijk naar het zuiden gericht zijn.

Wil je zeker zijn van een optimaal rendement? Dan schakel je best een erkende installateur in. Die berekent voor jouw project het ideale vermogen van de warmtepomp, het vereiste volume van het buffervat, het vereiste aantal zonnecollectoren, … Hij zorgt ook voor een correcte en vlotte plaatsing van je zonneboiler met warmtepomp. Ontvang gratis voorstellen op maat bij erkende installateurs actief in je buurt.

 

Mogelijke alternatieven voor zonneboiler met warmtepomp

Een zonneboiler aansluiten op een warmtepomp is 1 mogelijke manier om je woning en je sanitair water duurzaam te verwarmen. Er bestaan ook nog enkele andere interessante energiezuinige én milieuvriendelijke alternatieven, afhankelijk van je budget, je woning, … Enkele voorbeelden:

 

1. Hybride warmtepomp (kleine renovatie)

Wil je je oude cv-ketel vervangen zonder een grote energetische renovatie (extra isolatie, vloerverwarming, …)? Dan is een hybride warmtepomp een interessante optie. Dat is een combinatie van een energiezuinige condensatieketel (op gas of mazout) en een warmtepomp (lucht-water). Dit ‘slimme’ systeem kiest altijd de energiebron die op dat moment het hoogste rendement oplevert en dus het voordeligst is. In de meeste gevallen zal dat de warmtepomp zijn. De condensatieketel springt enkel bij als dat goedkoper is, bv. bij erg koude temperaturen.

Prijs hybride warmtepomp: 5.000 à 12.000 euro, incl. btw en plaatsing.

 

2. Condensatieketel met warmtepompboiler (kleine renovatie)

Een andere duurzame, ecologische optie om je oude cv-ketel vlot te vervangen is een condensatieketel (op gas of mazout) in combinatie met een warmtepompboiler. De condensatieketel verwarmt je woning energiezuinig en de warmtepompboiler doet hetzelfde met je sanitair water (door warmte uit de omgevings- of ventilatielucht te halen). Zo’n warmtepompboiler is een ideaal alternatief voor een zonneboiler als je breekwerken wil vermijden bij de plaatsing of als je dak niet voldoende zuidelijk gericht is.

Prijs condensatieketel: 2.150 à 7.500 euro, incl. btw en plaatsing
Prijs warmtepompboiler: vanaf 3.000 euro, incl. btw en plaatsing

 

3. Zonneboilercombi (nieuwbouw/grote renovatie)

In plaats van een zonneboiler in combinatie met een warmtepomp kan je ook enkel een zonneboiler gebruiken voor je woning en je sanitair water te verwarmen. In dat geval spreken we van een ‘zonneboilercombi‘. Kan de zonneboiler niet genoeg warmte produceren bij weinig zon? Dan springt een geïntegreerde cv-brander bij om het water in het voorraadvat te verwarmen. Let op: voor een optimaal rendement heb je met dit systeem wel lage temperatuurverwarming nodig (bv. wand- en vloerverwarming).

Prijs zonneboilercombi: 4.000 à 7.000 euro, incl. btw en plaatsing

 

4. Enkel een warmtepomp (nieuwbouw/grote renovatie)

Je hoeft niet noodzakelijk een warmtepomp te koppelen aan een zonneboiler. Het is ook mogelijk om enkel met een warmtepomp je cv- en je sanitair water te verwarmen. Wel op voorwaarde dat je over een goed geïsoleerde woning en lage temperatuurverwarming beschikt. Afhankelijk van je budget en je woning kan je kiezen voor een warmtepomp die warmte onttrekt aan de bodem of het grondwater (geothermische warmtepomp) of aan de buitenlucht (lucht-water warmtepomp of lucht-lucht warmtepomp).

Prijs geothermische warmtepomp: 10.000 à 24.000 euro, incl. btw en plaatsing
Prijs lucht-water warmtepomp: 7.500 à 12.500 euro, incl. btw en plaatsing
Prijs lucht-lucht warmtepomp: 2.500 à 8.000 euro, incl. btw en plaatsing

 

De juiste keuze maken? Vraag advies aan verschillende installateurs!

Is een zonneboiler aansluiten op een warmtepomp voor jou de beste oplossing? Of is een zonneboilercombi of hybride warmtepomp een geschiktere en voordeligere keuze? Om een antwoord te krijgen op die vragen vraag je best advies aan meerdere installateurs. Dan krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en hun prijzen en kan je de voorstellen gericht vergelijken. Zo ben je zeker van de beste keuze voor jouw project tegen een correcte prijs.

Gratis voorstellen aanvragen? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij erkende installateurs actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs