Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonneboiler cv

Koppel je een zonneboiler aan een cv-ketel of een geïntegreerde cv-brander? Dan verwarm je niet alleen je sanitair water met zonne-energie, maar ook het cv-water om je woning te verwarmen. Heb je interesse in zo’n energiezuinig en milieuvriendelijk systeem? In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden, de voor- en nadelen, de gemiddelde prijzen, …

Ga snel naar:
Voor- en nadelen zonneboiler cv
Mogelijkheden zonneboiler cv
Cv zonneboiler prijs
Veelgestelde vragen
Ontvang gratis en vrijblijvend offertes

 

 

Hoe werkt een zonneboiler met cv?

Je kan een zonneboiler plaatsen met een externe cv-ketel of een ingebouwde cv-brander. Zo’n systeem met een geïntegreerde cv-brander staat ook wel bekend als een zonneboilercombi. Het werkt zo:

 • STAP 1: de zonnecollectoren liggen op het dak en vangen het zonlicht op. Daardoor warmt de vloeistof in de buizen van de zonnecollectoren op. Die opgewarmde vloeistof stroomt dan naar het voorraadvat met je sanitair water en cv-water.
 • STAP 2 : de warmtewisselaars in het voorraadvat brengen zowel je sanitair water als je cv-water op temperatuur. Wil je zo min mogelijk warmte verloren laten gaan? Zet dan het voorraadvat niet te ver van de collectoren.
 • STAP 3: als er te weinig zon is, zal de geïntegreerde cv-brander het water in het voorraadvat extra verwarmen tot de gewenste temperatuur. Je hebt hierbij dus geen externe cv-ketel nodig.

Wil je graag een cv-ketel met een zonneboiler laten installeren? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van meerdere erkende groene energie-installateurs. Start je aanvraag hier.

zonneboiler cv dak

 

Voor- en nadelen zonneboiler cv

Een zonneboiler heeft heel wat voordelen. Zo is het altijd verstandig om te investeren in groene energie. We zetten de voor- en nadelen op een rijtje:

 

 • Besparen op energiekosten: je verbruikt minder fossiele brandstoffen, waardoor je uitgaven voor energie dalen. In periodes dat de zon minder schijnt, heb je echter wel naverwarming nodig. Toch bespaar je in vergelijking met een traditionele boiler nog steeds 50 à 60 % aan kosten voor warm water.
 • Milieuvriendelijk: dankzij je zonneboiler vermijd je het gebruik van vervuilende brandstoffen als gas en mazout. Een zonneboiler stoot veel minder CO2 uit en zo draag je je steentje bij in de strijd tegen klimaatopwarming.
 • Waarde van de woning: wanneer je energiebesparende maatregelen neemt, zoals de installatie van een zonneboiler, stijgt de EPC-score van je woning. Wil je je huis later verkopen of verhuren? Dan kan je dus een hogere prijs vragen.

 

 • Niet mogelijk bij elke woning: de zonnecollectoren zijn idealiter op het zuiden, zuidwesten of zuidoosten gericht. Andere oriëntaties zullen tot verliezen leiden. Bovendien moet je ook opletten met mogelijke schaduwvorming van bomen, andere huizen, dakkapellen, … Daarnaast heb je ook lage temperatuur verwarming nodig (bv. vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren). Kortom, zo’n zonneboiler met cv en tapwater is niet voor elk huis geschikt.
 • Overige warmtebronnen blijven nodig: in periodes dat de zon niet of nauwelijks schijnt, heb je altijd nog een naverwarming nodig om voldoende warm water te hebben. Een cv-ketel of een andere naverwarmingsinstallatie is dus nodig om de zonneboiler bij te staan.

 

Mogelijkheden zonneboiler cv

Wil je graag een zonneboiler met cv laten installeren? Dan zijn er twee opties: een zonneboiler met ingebouwde cv-brander of een externe cv-ketel. Beide opties in een overzicht:

 

OPTIE 1 = Zonneboiler met ingebouwde cv-brander

Voor een zonneboiler met een ingebouwde cv-brander of een zonneboilercombi heb je geen afzonderlijke ketel nodig. Deze installatie bespaart dus geld, maar ook ruimte. Je kan bij zo’n combizonneboiler kiezen voor verschillende vormen van naverwarming: op gas of elektriciteit. Plaats je een zonneboiler in combinatie met zonnepanelen? Kies dan voor een combizonneboiler op elektriciteit.

 

OPTIE 2 = Zonneboiler met externe cv-ketel

De tweede optie is een zonneboiler met cv ondersteuning. Hier zal een zonneboiler je cv-water voorverwarmen. Zo zal je verwarmingsinstallatie veel minder energie verbruiken. Het plaatsen van een zonneboiler voor je bestaande cv-ketel is relatief budgetvriendelijk en vereist weinig breekwerk. Let wel op: wil je een zonneboiler aansluiten op je cv? Dan moet je ketel toelaten dat de inlaattemperatuur hoger kan zijn dan 85°C.

 

Laat je adviseren door een erkende installateur!

Ben je niet zeker welk zonneboilersysteem het meest geschikt is voor jouw woning? Vraag dan advies aan een erkende installateur. Die analyseert jouw specifieke situatie en geeft op basis daarvan meerdere suggesties. Vergelijk altijd meerdere offertes van een aantal experts om zeker te zijn van een correcte prijs.

Op zoek naar een erkende installateur voor jouw zonneboiler? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij verschillende experts via onze offerteservice.

 

 

Cv zonneboiler prijs

De prijs van een zonneboiler met cv verschilt afhankelijk van het aantal zonnecollectoren dat je nodig hebt en de inhoud van het voorraadvat. Daarnaast zijn er ook verschillen per merk en model. Voor een zonneboilercombi mag je gemiddeld rekenen op 4.000 à 7.000 euro, excl. btw en incl. plaatsing.

LET OP: dit is slechts een richtprijs. Wil je graag een specifiek prijsvoorstel voor je zonneboiler met cv? Vraag dan een aantal offertes aan bij verschillende erkende installateurs. Dat kan gemakkelijk, gratis en vrijblijvend via onze offerteservice.

 

Verlaag de prijs van je zonneboiler met cv met subsidies!

Laat je een zonneboiler met cv plaatsen? Dan kom je in aanmerking voor een subsidie. Zo kan je, mits je voldoet aan een aantal voorwaarden, de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie) aanvragen. Daarnaast kan je ook bij je gemeente navragen of er lokale subsidies beschikbaar zijn voor de aankoop van een zonneboiler.

Vraag je graag advies omtrent premies aan een erkende installateur? Ontvang dan gratis en vrijblijvend offertes van meerdere experts. Start hier je aanvraag.

 

zonneboiler zonnecollectoren plaatsen

 

FAQ cv met zonneboiler

Heb je nog vragen over een zonneboiler die zowel je sanitair water als je woning verwarmt? Dan kan je altijd terecht bij een groene energie-installateur in je buurt. Hieronder vind je het antwoord op een aantal veelgestelde vragen: • Wat als de zon niet schijnt?
  De opvatting bestaat dat zonneboilers niet werken als de zon niet schijnt, maar dat is niet waar. Zonneboilers werken wel degelijk wanneer de zon niet schijnt en het buiten bewolkt is. Alleen ligt het rendement wat lager dan op een zonnige dag. Bovendien zal je nooit zonder warm water komen te zitten, omdat de cv-ketel of ingebouwde brander het overneemt als de zonneboiler te weinig energie levert.


 • Heb ik een vergunning nodig voor een zonneboiler?
  Voor het plaatsen van een zonneboiler en zonnecollectoren op je dak heb je geen vergunning nodig. Maar er zijn wel enkele aandachtspunten om in het achterhoofd te houden. Zonnecollectoren mogen op een plat dak bv. niet hoger dan 1 meter boven de dakrand uitsteken. Bij een hellend dak moeten ze dan weer de helling van het dak volgen.


 • Hoeveel m² zonnecollectoren heb ik nodig op mijn dak?
  Hoeveel zonnecollectoren je nodig hebt, hangt af van je watergebruik en de grootte van je gezin. Meestal kan je rekenen op 1 à 1,5 m² zonnecollector per bewoner. Wat betreft de capaciteit van het opslagvat kan je uitgaan van 50 à 60 liter water per m² zonnecollector.


 • Kan de vloeistof in de zonnecollectoren bevriezen?
  Je zonnecollectoren bevatten glycol, een stof die de warmte van het daglicht opneemt en zo het water in je voorraadvat verwarmt. Glycol is van oorsprong een antivriesmiddel en voorkomt dus dat het systeem in de winter bevriest en in de zomer oververhit.


 • Hoe werkt een zonneboiler bij sneeuw?
  Als je zonnecollectoren ondergesneeuwd zijn, belemmert dat het daglicht. Maak dan voorzichtig de panelen sneeuwvrij om het daglicht opnieuw toe te laten. Je zal merken dat dit het rendement van je zonneboiler verbetert. De reflectie van de sneeuw maakt het daglicht namelijk intenser en zo verwarmen de collectoren het water beter.

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs