Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verwarmen met zonneboiler: welke opties?

Door water te verwarmen met een zonneboiler bespaar je energie én geld. Je verwarmt je sanitair water, je cv-water, … namelijk voor een groot deel met zonne-energie. Maar hoe werkt een zonneboiler precies? Wat is er mogelijk? En hoeveel kost het je gemiddeld? Lees het hier!

Ga snel naar:
OPTIE 1: sanitair water verwarmen met een zonneboiler
OPTIE 2: sanitair water + woning verwarmen met een zonneboiler
OPTIE 3: zwembadwater verwarmen met een zonneboiler

Ontvang nu vrijblijvend offertes

 

 

Wat zijn de voordelen van een zonneboiler?

Met een zonneboiler kan je je sanitair water en eventueel ook je woning verwarmen. Zo’n installatie heeft meerdere pluspunten:

 • Duurzame investering: een zonneboiler is een duurzaam alternatief voor aardgas. Zo’n systeem werkt op de energie van de zon en die raakt natuurlijk nooit op.
 • Lagere energiekosten: met een zonneboiler bespaar je veel energie. Wanneer de prijzen voor energie oplopen, zullen jouw kosten dus relatief hetzelfde blijven. Hoeveel je precies bespaart, hangt af van de energieprijzen, de hoeveelheid zonlicht, …
 • Hogere woningwaarde: een zonneboiler zorgt voor een hoger energielabel voor je woning. En zo’n beter label verhoogt op zijn beurt de waarde van je woning. Als je in de toekomst besluit om je woning te verkopen, kan je er dus een hogere prijs voor vragen.
 • Subsidies mogelijk: als je je zonneboiler laat installeren door een vakspecialist, kom je in aanmerking voor een subsidie. Een erkende installateur weet voor welke financiële voordelen je in aanmerking komt. Het gaat bv. om de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie).

Wil je meer weten over de voordelen van een zonneboiler en of deze ook geschikt is voor jou? Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere erkende vakspecialisten.

verwarmen met zonneboiler

 

OPTIE 1: sanitair water verwarmen met een zonneboiler

Een zonneboiler is in eerste instantie geschikt voor het verwarmen van het sanitair water in je keuken en badkamer. Zo’n standaard zonneboiler bestaat uit zonnecollectoren, leidingen en een voorraadvat. Ook is er nog de optie om je water na te verwarmen met bv. een traditionele boiler.

 

Werking standaard zonneboiler

Voor het verwarmen van je sanitair water heb je meer dan genoeg aan een standaard zonneboiler. Deze werkt zo:

 

 • STAP 1 = vloeistof in collectoren warmt op: bij een standaard zonneboiler vang je zonne-energie op door middel van zonnecollectoren op je dak. De vloeistof in deze collectoren (glycol) warmt op door middel van de zon en komt via een leidingsysteem in het voorraadvat terecht.
 • STAP 2 = vloeistof warmt water op: als de vloeistof in de buizen van de zonnecollectoren warmer is dan het water in het voorraadvat, dragen warmtewisselaars de warmte van de vloeistof over aan het water. Zo warmt de vloeistof het water verder op. Uiteindelijk warm je zo je water op tot zo’n 60 graden.
 • STAP 3 = naverwarming warmt je water verder op (indien nodig): het kan voor komen dat er te weinig zon is om het water te verwarmen met alleen de zonneboiler. Als dit zo is, zal de naverwarming het water bijverwarmen tot de juiste temperatuur. Welke soort naverwarming je nodig hebt, is afhankelijk van het type zonneboiler.

 

Prijzen standaard zonneboiler

De prijs voor een standaard zonneboiler schommelt tussen € 2.500 – 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing) en hangt af van factoren zoals het aantal personen in je huishouden, de capaciteit, de hoeveelheid zonnecollectoren, … Hoe groter jouw huishouden is, hoe meer capaciteit je nodig hebt voor je voorraadvat.

Wil je weten hoeveel een standaard zonneboiler jou zou kosten? Of wil je eerst nog meer informatie? Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere erkende installateurs.

 

Aandachtspunten standaard zonneboiler

Bij een standaard zonneboiler is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. De voornaamste aandachtspunten:

 • Naverwarming nodig: bij iedere zonneboiler is het nodig om na te verwarmen. Het is nu eenmaal niet het hele jaar door zonnig genoeg om je water te verwarmen. Zo geniet je altijd van warm water, ook als de zon een keer niet schijnt.
 • Goede voorbereiding: voordat je de zonnecollectoren op je dak plaatst, is het noodzakelijk om je dak eerst goed te controleren. Is de constructie niet goed genoeg of bevat je dak asbest? Dan moet een vakspecialist dit eerst aanpakken.
 • Onderhoud nodig: ook een zonneboiler moet je regelmatig onderhouden. Hierdoor heeft de boiler een langere levensduur en werkt hij optimaal. Hoe vaak een onderhoudsbeurt nodig is, varieert wel per zonneboiler.

 

woning verwarmen met zonneboiler

 


OPTIE 2: sanitair water + woning verwarmen met een zonneboiler

Met een zonneboiler is het ook mogelijk om zowel je sanitair water als je woning te verwarmen. Hiervoor heb je wel een speciale zonneboilercombi nodig. Ook is een aansluiting op een andere warmtebron zoals een cv-ketel of warmtepomp noodzakelijk.

 

Werking zonneboilercombi

Een zonneboilercombi werkt ongeveer hetzelfde als een reguliere zonneboiler. Alleen heeft een normale zonneboiler geen ingebouwde cv-brander of een connectie met de cv-ketel of warmtepomp. Het naverwarmen werkt dan iets anders:

 

 • STAP 1 = warmte opvangen: de zonnecollectoren op je dak vangen zonnewarmte op. De zon is er altijd, maar soms is er ook veel bewolking. Hoe minder wolken er zijn, hoe beter dit is voor de zonneboiler.
 • STAP 2 = water verwarmen: door middel van warmtewisselaars warmt de zonneboiler het water in het voorraadvat op. Dit water kan sanitair water, maar dus ook water voor je verwarming zijn. Bij een zonneboilercombi met geïntegreerde cv-brander heb je geen aparte cv-ketel meer nodig.
 • STAP 3 = water naverwarmen: als er niet genoeg zon is, moet de zonneboiler het water naverwarmen. Bij een zonneboilercombi doet de geïntegreerde cv-brander dit. Hierdoor kan de boiler het water tot wel 60 graden opwarmen.

 

Prijzen zonneboilercombi

De prijs van een zonneboilercombi ligt hoger dan bij een reguliere zonneboiler, gemiddeld rond € 4.000 – 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Dit omdat je eigenlijk 2 apparaten combineert. Factoren zoals de capaciteit van het boilervat, de hoeveelheid zonnecollectoren, het merk van de boiler, … hebben allemaal invloed op de prijs.

Zeker zijn van een optimale plaatsing van je zonneboiler? Vraag meerdere offertes aan en vergelijk.

 

Aandachtspunten zonneboilercombi

Ook bij een zonneboilercombi moet je rekening houden met een aantal aandachtspunten. Een kort overzicht:

 • Lage temperatuurverwarming: een zonneboiler heeft alleen nut als je vloer- of wandverwarming hebt. Dit zijn systemen op lage temperatuur. Bij traditionele verwarming met radiatoren is een zonneboiler niet zinvol omdat je woning te langzaam zal opwarmen.
 • Ruimte voor de collectoren en het buffervat: je hebt een groter voorraadvat en meer collectoroppervlakte nodig als je zonnewarmte optimaal wil gebruiken om je woning te verwarmen. Hier moet je dus ook wel de ruimte voor hebben.
 • Langere terugverdientijd: een zonneboilercombi is een flinke investering. Door de hoge kosten zal de terugverdientijd ook langer zijn.

 

Zijn er subsidies beschikbaar voor een zonneboiler?

Voor de installatie van een zonneboiler zijn verschillende subsidies mogelijk. Op welke je precies recht hebt, is afhankelijk van een aantal factoren. Daarnaast is het voor deze subsidies noodzakelijk dat je de zonneboiler laat plaatsen door een erkende vakspecialist.

TIP: bespaar nog meer kosten door eerst offertes van verschillende vakspecialisten te vergelijken. Vraag vrijblijvend offertes aan.

 


OPTIE 3: zwembad verwarmen met een zonneboiler

Ook je zwembadwater is te verwarmen met een zonneboiler. Dit kan door middel van een opslagvat of via het filtersysteem van je zwembad. Bij het verwarmen van je zwembad zijn meerdere soorten zonnecollectoren mogelijk.

 

Werking zwembad zonnecollector

Hoe kan een zonneboilersysteem het water van je zwembad verwarmen? Bij een groot zwembad werkt het systeem hetzelfde als bij een reguliere zonneboiler. Bij kleinere opzetzwembaden verloopt het verwarmen met een zonneboiler als volgt:

 

 • STAP 1 = water loopt naar de collectoren: om het water op te warmen, moet dit eerst in de zonnecollectoren terechtkomen door middel van de pomp van je zwembad. Voor een groter zwembad heb je reguliere collectoren, maar bij kleinere zwembaden zijn dit vaak matten of koepels.
 • STAP 2 = collectoren geven warmte af aan het water: het zwembadwater circuleert door de matten of koepels. Deze collectoren geven hun opgenomen warmte af aan het water.
 • STAP 3 = water vloeit terug naar zwembad: nadat het water verwarmd is, stroomt het vanuit de collectoren terug het zwembad in. Daarna begint het proces opnieuw tot je zwembadwater warm genoeg is.

 

Prijzen zonneboiler voor zwembaden

Als je een klein zwembad hebt, kan je overwegen om zelf zonnecollectoren te plaatsen. De richtprijs voor zonnecollectoren bij een klein zwembad start rond € 70 per stuk (incl. btw). Gaat het om een ingebouwd, groter zwembad? Dan mag je rekenen op een kostprijs van € 4.000 à 6.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

Wil je meer weten over de kosten van een zonneboiler voor het verwarmen van jouw zwembadwater? Kom vrijblijvend in contact met vakspecialisten.

 

Aandachtspunten zwembad zonnecollector

Je zwembad verwarmen met een zonneboiler is mogelijk, maar hierbij moet je wel rekening houden met een aantal zaken:

 • Ligging zwembad: de ligging van je zwembad is cruciaal voor hoe vaak water verwarmen nodig gaat zijn. Als je zwembad grotendeels in de schaduw ligt, moet je dit water eerder verwarmen dan als je zwembad in de zon ligt.
 • Inhoud zwembad: hoe groter je zwembad is, hoe harder je zonneboiler moet werken om het water te verwarmen. In een groter bad is er namelijk meer water om op te warmen dan in een kleiner bad.
 • Plaatsing collectoren: de plaatsing en oriëntatie van je zonnecollectoren heeft invloed op je rendement. Zonnecollectoren kunnen op je dak, de grond of een stellage liggen. Dit hangt wel af van het type collector.

 

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs