Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonneboiler met zonnepanelen

Wil je jouw woning zoveel mogelijk verduurzamen? Dan is de combinatie van een zonneboiler met zonnepanelen zeker een interessante optie. Of kies je toch voor één van deze 2 installaties? In dit artikel vertellen we je meer over deze combinatie, de prijs van beide installaties én zetten we enkele goede alternatieven op een rijtje!

Ga snel naar:
Verschil tussen zonneboiler en zonnepanelen
Zonneboiler met zonnepanelen: kostprijs
Belangrijke aandachtspunten
Mogelijke alternatieven
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Wanneer kiezen voor een zonneboiler met zonnepanelen?

Wanneer is het slim om voor een combinatie van zonnepanelen en een zonneboiler te kiezen? Dat is het geval als ….

 • je genoeg budget hebt: een zonneboiler en zonnepanelen zijn duurzame installaties voor je woning, maar er hangt wel een stevig prijskaartje aan. Samen kosten ze al gauw zo’n € 10.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Lees hier meer over de prijzen.
 • je genoeg ruimte hebt op je dak: een zonneboiler verwarmt sanitair water door middel van zonnecollectoren. Die bevinden zich op je dak. Plaats je daarnaast ook nog zonnepanelen op datzelfde dak? Dan heb je dus best veel vrije ruimte nodig!
 • je de kracht van de zon optimaal wil benutten: met een zonneboiler bespaar je € 230 à 330 per jaar op gas. Wil je daarnaast ook zelf je groene stroom opwekken? Dan zijn zonnepanelen hiervoor ideaal. Reken op een besparing tussen de € 700 à 1.000 per jaar!

Kan je één van deze eisen niet afvinken? Geen paniek! In dat geval kan je nog altijd profiteren van de talloze voordelen van een zonneboiler of zonnepanelen. Welke installatie is voor jou de beste oplossing? Daar helpt een expert je graag mee verder.

 

Wat is het verschil tussen een zonneboiler en zonnepanelen?

Spreken we over een compleet geïntegreerd systeem wanneer we het hebben over de combi zonnepanelen en zonneboiler? Nee! Wat meer info over beide installaties:

 

INSTALLATIE 1: zonneboiler

zonnecollectoren

Een zonneboiler verwarmt je sanitair water (bv. bad, douche, vaatwasser, …) met behulp de zon. Om dit succesvol te doen, bestaat de installatie uit 3 belangrijke delen:

 • Zonnecollectoren: deze bevinden zich bovenop je dak. Ze lijken veel op zonnepanelen, maar bestaan uit buizen en gaan op een andere manier met daglicht om. Ze zetten deze namelijk om in warmte met behulp van een aangepaste vloeistof.
 • Opslagvat: de verwarmde vloeistof wordt naar je voorraadvat gepompt, waar je sanitair water zich bevindt. Is het water in het voorraadvat eenmaal opgewarmd? Dan stroomt de vloeistof terug naar de collectoren.
 • Naverwarmer: een zonneboiler is altijd verbonden met een naverwarmer. Vaak is dit een cv-ketel of warmtepomp. Daardoor ben je het hele jaar zeker van een aangename watertemperatuur, ook tijdens de koudere maanden. Een naverwarmer springt bij wanneer er weinig daglicht is.

 

INSTALLATIE 2: zonnepanelen

zonneboiler en zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. De zonnecellen in deze fotovoltaïsche panelen absorberen de lichtdeeltjes, waardoor elektrische spanning ontstaat. Een omvormer zet deze gelijkstroom dan om naar bruikbare wisselstroom.

Wil je je zonnepanelen dus graag inzetten om je water te verwarmen? Dan moet je deze aansluiten op een elektrisch verwarmingstoestel, zoals een warmtepomp(boiler) of een elektrische boiler. Bovendien maakt dit elektrisch verwarmen een stuk voordeliger.

 

Is een zonneboiler met zonnepanelen een goed idee?

Wanneer kies je voor zonnepanelen én een zonneboiler? Hoeveel zonnepanelen heb je dan nodig? En wat is de meest geschikte capaciteit voor de zonneboiler? Vakmensen kunnen dit soort vragen snel én gericht beantwoorden. Het resultaat? Een goed werkende en kwalitatieve verwarmingsinstallatie.

Zonnepanelen en zonneboiler kopen? Hier zit je goed! Kom snel in contact met experts via ons offerteformulier.

 

Hoeveel kost een zonneboiler met zonnepanelen?

De totale prijs loopt behoorlijk op als je voor beide installaties kiest. Hieronder een overzicht met de prijsbepalende factoren per installatie:

 

Prijs zonneboiler

De prijs van een zonneboiler is afhankelijk van de maximale inhoud van het voorraadvat, het merk, het aantal zonnecollectoren, de plaatsingskosten, … Daardoor schommelen de prijzen tussen € 2.500 – 7.000 (excl. btw, incl. uitvoering).

TIP: beperk de kosten voor deze installatie met een subsidie! Met de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie) krijg je al snel € 300 – 1.750 terug. Ontdek meer over de subsidies voor zonneboilers.

 

Prijs zonnepanelen

Voor een volledige zonnepanelen-installatie betaal je momenteel tussen de 3.500 en 8.000 euro (excl. btw, incl. installatie). Hoeveel het je precies kost, hangt natuurlijk af van jouw situatie. Hoeveel stroom verbruik je jaarlijks? Hoe groot is je huishouden? Ben je van plan om later een warmtepomp/laadpaal/… te laten plaatsen?

TIP: zijn er ook subsidies voor zonnepanelen? Meestal niet. Wél profiteer je van de salderingsregeling en kan je voor een mooi tarief energie terugleveren. Je installateur vertelt er graag alles over.

 

Vertrouw op de expertise van een installateur

Kies je uiteindelijk voor een combinatie van beide installaties? Dan loopt het totaalbedrag al snel op tot € 10.000 (excl. btw, incl. montage). Wil je zeker zijn van een correcte installatie die past bij jouw woonsituatie? Schakel dan een gecertificeerde installateur in. Die helpt je graag op weg.

Bovendien heb je altijd een erkende expert nodig om in aanmerking te komen voor een subsidie. Vind een erkende groene energie-installateur via ons aanvraagformulier.

 

Waarop letten bij het combineren van zonneboiler met zonnepanelen?

Interesse in een zonneboiler? En staat het plaatsen van zonnepanelen ook al een tijdje op de planning? Hou dan rekening met de onderstaande aandachtspunten:

 

 • Oppervlakte dak: wil je zonnepanelen én een zonneboiler plaatsen? Verlies dan de grootte van je dak niet uit het oog. Voor zonnecollectoren heb je wat minder dakoppervlakte nodig dan voor zonnepanelen. Heb je dus een heel klein dak? Bespreek dan de mogelijkheden met je installateur!
 • Dakoriëntatie: zonnecollectoren en -panelen brengen het meeste op wanneer ze zuidelijk georiënteerd zijn op een dak met een hellingsgraad tussen 20 à 60 graden. Ligt je dak (gedeeltelijk) in de schaduw? Kies dan voor een zonneboiler, aangezien de collectoren hier minder ‘last’ van hebben en dus ook minder rendement verliezen.
 • Huishouden: een groot gezin verbruikt natuurlijk meer water en elektriciteit dan een tweekoppig huishouden en zal hier dus ook meer mee besparen. Toch blijft het ook voor kleine huishoudens een interessante investering.
 • Beschikbare binnenruimte: het voorraadvat van een zonneboiler neemt best wel veel ruimte in beslag. Hoe meer inhoud (van 80 tot 300 liter), hoe groter het vat. Ga uit van een installatie van zo’n 1,8 meter hoog, bij een boiler-inhoud van 330 liter.
 • Inhoud voorraadvat: het formaat van je zonneboiler wordt berekend op basis van de omvang van je gezin. Wil je een snelle berekening? Reken dan op zo’n 50 liter per gezinslid. Bestaat je huishouden dus uit 4 personen? Dan heb je een voorraadvat van minstens 200 liter nodig.
 • Aantal zonnecollectoren: om al het water in het boilervat goed op te warmen, moet het aantal zonnecollectoren hiermee overeenstemmen. Gemiddeld heb je 1 tot 1,5 m² aan zonnecollectoren nodig per bewoner. Voor een boilervat van 250 liter komt dat neer op zo’n 4 à 6 m².

 

zonneboiler op zonnepanelen

 

Zijn er nog andere mogelijkheden?

Toch niet helemaal overtuigd van de voordelen van een zonneboiler? Of ben je benieuwd naar andere manieren om je sanitair water te verwarmen? Zonnepanelen an sich zijn niet voldoende om je water te verwarmen, maar in combinatie met andere toestellen wel. We bespreken de alternatieven hieronder:

 

ALTERNATIEF 1: zonneboiler combi-systeem

Het belangrijkste verschil tussen een standaard zonneboiler en een combi-systeem of zonneboiler cv? Dit systeem verwarmt niet alleen je sanitair water, maar ook de rest van je woning! In combinatie met vloer- of wandverwarming op lage temperatuur heb je zo een duurzaam alternatief voor een gasketel.

Wanneer kiezen voor een zonneboiler combi? Doordat je geen externe ketel meer nodig hebt, bespaar je veel ruimte. Een zonneboiler cv is vooral interessant voor gezinnen met een hoog waterverbruik, omdat deze het mogelijk maakt om op verschillende plekken warm water af te nemen.

Prijs: € 4.000 – 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Vraag offertes aan.

 

ALTERNATIEF 2: warmtepompboiler (met zonnepanelen)

Met een warmtepompboiler verwarm je je sanitair water op een duurzame manier. Wat is dan het grote verschil met een zonneboiler? Deze installatie gebruikt warmte uit de omgevingslucht via een buitenunit, in plaats van de warmte van zonlicht. Hou er wel rekening mee dat een warmtepompboiler volledig elektrisch werkt. Je behaalt dus het beste rendement als je de installatie combineert met zonnepanelen.

Wanneer kiezen voor een warmtepompboiler? Wanneer je al zonnepanelen hebt en/of weinig ruimte hebt om extra zonnecollectoren te plaatsen. Dit type boiler is ook interessant bij een hoog verbruik of als je op zoek bent naar een duurzaam, gasloos alternatief.

⇒ Prijs: € 2.500 – 3.500 (excl. btw, incl. plaatsing). Vraag offertes aan.

 

ALTERNATIEF 3: elektrische boiler (met zonnepanelen)

Op zoek naar de goedkoopste warmwateroplossing? Dat is een elektrische boiler. Deze werkt volledig op stroom zonder de hulp van zonnecollectoren. De capaciteit van je elektrische boiler bepaal je aan de hand van je warmwaterverbruik.

Wanneer kiezen voor een elektrische boiler? Wil je elektrisch verwarmen? Dan raden we altijd aan om eerst zonnepanelen te plaatsen. Pas dan heb je een duurzame installatie in huis. Een elektrische boiler is ook een prima optie wanneer je geen gasaansluiting hebt en/of geen rookafvoer wil plaatsen.

⇒ Prijs: € 1.000 – 1.600 (excl. btw, incl. plaatsing).

 

Is het slim om een zonneboiler te combineren met zonnepanelen?

Of je nu kiest voor zonnepanelen, een zonneboiler of een combinatie van beide systemen, beide installaties zijn belangrijk voor de energietransitie. Met een zonneboiler verminder je je gasverbruik en dankzij zonnepanelen wek je je eigen groene stroom op. Dat is niet alleen financieel voordelig, maar ook een goede stap richting een gasloze toekomst.

Professioneel advies over zonnepanelen of zonneboiler ontvangen? Dan zit je hier goed! Vul het offerteformulier in en kom gratis in contact met erkende installateurs in je regio:

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs