Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Beste zonneboiler: complete gids

Een zonneboiler is een goede manier om je woning te verduurzamen. Deze installatie gebruikt namelijk zonne-energie om water op te warmen. Dat is goed voor het milieu, én je portemonnee! Hoe weet je wat de beste zonneboiler is in jouw situatie? Hieronder sommen we de 5 belangrijkste factoren voor je op!

Ga snel naar:
FACTOR 1: volgens type
FACTOR 2: volgens prijs
FACTOR 3: volgens merk
FACTOR 4: volgens rendement
FACTOR 5: volgens toepassing
CONCLUSIE: wat is de beste zonneboiler?

 

 

Waarom investeren in een zonneboiler?

Een zonneboiler gebruikt de energie van de zon om je water op te warmen. Dat kan je dan gebruiken om te koken, te douchen, maar ook voor vloer- of zwembadverwarming. Waarom zou je investeren in een zonneboiler? Hieronder sommen we een paar mogelijke redenen op:

 • Besparen op energiekosten: met een zonneboiler kan je gemiddeld 50 à 65% besparen op de kosten voor warm water. Voor een huishouden van 4 personen kan dat neerkomen op ongeveer € 500 per jaar. Bij stijgende energieprijzen is dit bedrag nóg hoger.
 • Goed voor het milieu: een zonneboiler functioneert op basis van zonne-energie. Daardoor bespaar je niet alleen energie, maar verminder je ook je CO2-uitstoot. Dat is goed voor jou én de planeet.
 • Verhoogde woningwaarde: een energiebesparende maatregel als een zonneboiler laten installeren, heeft een positieve invloed op de energieprestatie van je huis. Wil je je woning ooit verhuren of verkopen? Dan kan je er een hogere prijs voor vragen.
 • Hoog rendement: zonne-energie omzetten in warm water verloopt tot 4 keer efficiënter dan elektriciteit. Daardoor behaal je een hoger rendement met een zonneboiler dan een systeem als een zonnepanelen-installatie.

Ben jij benieuwd of een zonneboiler voordelig zou zijn? Dan kan je altijd advies vragen aan onze erkende installateurs. Kom gratis en vrijblijvend in contact met professionals in je buurt!

beste zonneboiler

 

FACTOR 1: beste zonneboiler volgens type

Er bestaan verschillende soorten zonneboilers. Hoe weet je dan welke je nodig hebt? Hieronder leggen we het uit:

 • Klassieke zonneboiler: in de zonnecollectoren van een klassiek systeem bevindt zich een vloeistof die het water in het opslagvat opwarmt met een warmtewisselaar. Is er te weinig zonlicht? Dan kan de naverwarming bijspringen om je sanitair water op temperatuur te krijgen. Klassieke zonneboilers zijn ideaal als je het water alleen voor huishoudelijke taken wil gebruiken.
 • CV zonneboiler: bij een CV zonneboiler loopt er een leiding door het voorraadvat, waardoor het water  op een minimumtemperatuur van 60° C blijft. Met zo’n systeem is er altijd een grote hoeveelheid warm water beschikbaar en heb je geen naverwarming nodig. Een CV zonneboiler is vooral handig voor grote huishoudens.
 • Zonneboiler met combiketel: met een combisysteem kan je jouw sanitair water én het water voor je verwarming opwarmen. Het systeem heeft daarom ook verschillende warmtewisselaars. Een zonneboiler met combiketel is erg geschikt in combinatie met vloerverwarming. Een dergelijk systeem is aan te raden voor grote gezinnen die zowel sanitair water als cv-water willen opwarmen.
 • Boiler met terugloopsysteem: dit systeem is goed te vergelijken met een klassieke zonneboiler. Het enige verschil is dat de zonnecollectoren van deze boiler geen antivriesmiddel bevatten. Als de temperatuur van de vloeistof lager ligt dan die van het water in het voorraadvat, loopt het water uit de zonnecollectoren naar het terugloopvat. Dit systeem is te overwegen wanneer je geen antivriesmiddel in de vloeistof wil gebruiken, bv. om gezondheidsredenen of als je geen ruimte hebt voor een expansievat.

 

Wat is de beste zonneboiler qua type?

Welke zonneboiler het beste is, hangt af van je situatie. Wil je alleen huishoudelijke taken uitvoeren met het opgewarmde water? Dan is een klassieke zonneboiler aan te raden. Wil je echter ook je huis verwarmen met een zonneboiler? Kies dan eerder voor een CV zonneboiler of een zonneboiler met combiketel.

Niet zeker welk type zonneboiler het beste is voor jou? Dan kan je gratis en vrijblijvend in contact komen met meerdere ervaren vakmensen. Start hier je aanvraag!

 


FACTOR 2: beste zonneboiler volgens prijs

Hoeveel kost een zonneboiler? Dat hangt uiteraard af van het merk, het type, de capaciteit, … De prijs ligt meestal tussen € 2.500 à 4.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ben je benieuwd naar wat meer richtprijzen? Hieronder zetten we er een paar op een rijtje:

Soort zonneboilerGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Klassieke zonneboilervanaf € 2.500
CV zonneboilervanaf € 3.900
Zonneboiler combivanaf € 4.200
Zonneboiler met terugloopsysteemvanaf € 4.000

 

Wat is de beste zonneboiler qua prijs?

Wat de beste zonneboiler qua prijs is, hangt af van jouw budget. Over het algemeen is een zonneboiler met een terugloopsysteem het duurste, maar dat betekent niet dat zo’n boiler altijd het beste is. Een klassieke zonneboiler is meestal het goedkoopste systeem op de markt.

Twijfel je over welke zonneboiler het voordeligste is? Kom dan gratis en vrijblijvend in contact met professionals in je buurt via onze offerteservice.

 


FACTOR 3: beste zonneboiler volgens merk

Omdat een zonneboiler geen kleine investering is, ga je idealiter meteen voor een kwalitatief merk. Enkele bekende merken zijn: Nefit, Vaillant, Viessmann, HR Solar, Sonnenkraft, Remeha, … En dit is nog niet eens alles! Welk merk past dan het beste bij jou?

 • Prijs: de kostprijs van een zonneboiler varieert van merk tot merk. Tegelijkertijd moet je je hier niet blind op staren. Het allerbelangrijkste is dat je voor een hoogwaardige zonneboiler kiest. Let dus vooral op de eigenschappen en kwaliteit van het systeem.
 • Garantie: een zonneboiler leverancier is verplicht om 2 jaar garantie te geven. Daarnaast zijn er ook fabrikanten die op aparte onderdelen nog een langere termijn geven. Zo is het mogelijk dat je bv. 10 jaar garantie hebt op de zonnecollectoren, 5 jaar op het opslagvat en 2 jaar op de rest van de installatie.
 • Dienst na verkoop: een merk kan zich echt onderscheiden door een uitstekende dienst na verkoop te bieden. Check dus van tevoren welke services je installateur nog aanbiedt na plaatsing. Zo hebben sommige vakbedrijven een geweldige klantendienst, of bieden ze onderhoudscontracten aan. Dit laatste kan je mogelijk laten opnemen in de offerte.

 

Wat is de beste zonneboiler qua merk?

Wat is het beste zonneboiler merk? Omdat er zoveel spelers op de markt zijn, is het onmogelijk om 1 fabrikant naar voren te schuiven. Vraag daarom advies aan een ervaren vakspecialist. Zo maak je in ieder geval een weloverwogen keuze.

Wil je graag meer weten over de beste zonneboiler merken? Kom dan via onze offertedienst gratis, snel en vrijblijvend met experts in contact. Start je aanvraag hier!

 

beste zonneboiler zonnecollectoren

 


FACTOR 4: beste zonneboiler volgens rendement

De energiebesparing van een zonneboiler bereken je door de totale opbrengst te delen door de warmwaterbehoefte. Dat getal vermenigvuldig je dan met 100. Voor een gezin van 4 personen kom je dan al snel uit op een besparing van 66% (of circa € 500 per jaar). Hieronder lees je over de factoren die invloed hebben op het rendement van je zonneboiler:

 • Hellingsgraad zonnecollectoren: voor een optimaal rendement is het essentieel dat de zonnecollectoren zoveel mogelijk zonlicht opvangen. De hellingsgraad van de collectoren is daarbij een belangrijke factor. In ideale omstandigheden is die hellingshoek 36°, maar elke hoek tussen de 20 en 60 graden zal een vergelijkbaar rendement opleveren.
 • Oriëntatie zonnecollectoren: zonnecollectoren richt je idealiter naar het zuiden, tussen zuidoost en zuidwest. Bij andere oriëntaties kan het rendement al snel 20% dalen. Zorg er ook voor dat de collectoren niet in de schaduw van bepaalde objecten komen te liggen.
 • Afstand zonnecollectoren – voorraadvat: de afstand tussen het voorraadvat en de zonnecollectoren moet zo klein mogelijk zijn. Anders verlies je warmte.
 • Soort zonnecollectoren: niet alle soorten zonnecollectoren brengen evenveel op. De beste zonnecollectoren qua rendement zijn de duurdere vacuüm buiscollectoren. Wil je hetzelfde rendement met vlakke plaatcollectoren? Dan moet je een grotere montageoppervlakte voorzien.
 • Toepassing zonneboiler: gebruik je je zonneboiler alleen om je sanitair water te verwarmen? Of zet je het systeem ook in voor (vloer)verwarming? Hoe meer je de boiler toepast, hoe beter het totale rendement van de installatie.

 

Wat is de beste zonneboiler qua rendement?

Het rendement hangt maar voor een klein deel van de zonneboiler zelf af. Voornamelijk externe factoren als de hellingsgraad en oriëntatie van de zonnecollectoren, de afstand tussen de zonnecollectoren en het voorraadvat, … hebben hier invloed op. Hoeveel toepassingen je koppelt aan je boiler, is bv. wél een bepalende factor.

Ben je op zoek naar professionals die je meer kunnen vertellen over het rendement van een zonneboiler? Kom dan gratis en vrijblijvend in contact met erkende installateurs!

 


FACTOR 5: beste zonneboiler volgens toepassing

Een zonneboiler kan je op verschillende manieren toepassen. Zo kan je de installatie gebruiken om sanitair water, je woning of zelfs je zwembad te verwarmen. Hoe zet jij zo’n installatie in? Hieronder vind je meer informatie per toepassing:

 • Sanitair warm water: het opwarmen van sanitair water is een van de populairste toepassingen van zonne-energie. Dat water gebruik je dan om te douchen, te wassen, huishoudelijke apparaten van water te voorzien, … Een gezin van 4 personen gebruikt al snel meer dan 90 liter warm water per dag.
 • Verwarming van je woning: een zonneboiler combisysteem of een CV zonneboiler kan, naast je sanitair water, ook de rest van je woning verwarmen. Zo’n systeem is vooral geschikt in combinatie met centrale verwarming op lage temperatuur voor wand- en vloerverwarming.
 • Zwembadverwarming: met een zonneboiler kan je je zwembad op een milieuvriendelijke en energiezuinige manier verwarmen. Zo’n systeem bestaat uit zonnecollectoren als EPDM-matten, koepels of klassieke buis- of vlakke plaatscollectoren en nog een opslagvat of filtersysteem.

 

Wat is de beste zonneboiler qua toepassing?

Wat de beste zonneboiler qua toepassing is, varieert per situatie. Is het al genoeg om alleen je sanitair water te verwarmen? Of wil je ook graag je huis en zwembad verwarmen met zonne-energie? Vraag altijd advies aan een erkende expert. Zo ben je 100% zeker dat je de juiste keuze maakt.

Benieuwd welke zonneboiler voor jou het meest geschikt is? Dan kan je via onze offerteservice snel, gratis en vrijblijvend in contact komen met vakmensen in jouw buurt. Start je aanvraag hier!

 


CONCLUSIE: wat is de beste zonneboiler?

Het is moeilijk te bepalen wat nu de beste zonneboiler is in jouw situatie. Dat hangt helemaal af van jouw budget, jouw persoonlijke wensen, … Om een beeld te krijgen van de meest geschikte zonneboiler voor jou leg je alle bovenstaande factoren naast elkaar. Je kan ook meteen advies vragen aan een professional. Die heeft jaren aan ervaring op gebied van zonneboilers installeren.

Ben je op zoek naar offertes voor zonneboilers? Dan kan je gratis en vrijblijvend in contact komen met installateurs die offertes op maat maken via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs