Zonneboiler met terugloopsysteem
Met een zonneboiler verwarm je je sanitair water op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier. Daarbij heb je de keuze uit meerdere systemen, waaronder een zonneboiler met terugloopsysteem. Hoe werkt zo’n zonneboiler precies? Wat is het verschil met een klassieke zonneboiler? En wat is de prijs? Je leest het hier!
Ga snel naar:
Voordelen zonneboiler met terugloopsysteem
Soorten zonneboilers met terugloopsysteem
Zonneboiler met terugloopsysteem: prijs
Belangrijke aandachtspunten
Terugloopsysteem of klassieke zonneboiler?
Ontvang vrijblijvend meerdere offertes
Hoe werkt een zonneboiler met terugloopsysteem?
Een boiler met een terugloopsysteem werkt niet heel anders dan een klassieke zonneboiler. Het verschil zit in het terugloopsysteem (met een extern of intern terugloopvat). De vloeistof uit de collectoren stroomt hierbij terug in een terugloopvat als het systeem niet actief is. De stappen:
- STAP 1 = zonnecollectoren vangen warmte op: vlakke plaat of vacuümbuis collectoren liggen op je dak. Deze collectoren vangen de warmte van de zon op, waardoor de vloeistof opwarmt.
- STAP 2 = collectorvloeistof warmt water in het voorraadvat op: de vloeistof in de collectoren loopt naar het voorraadvat om via een warmtewisselaar je sanitair water op te warmen. Het is belangrijk dat het vat dichtbij de collectoren staat om warmteverlies te beperken.
- STAP 3: collectorvloeistof stroomt naar terugloopvat: bij een drukgevulde boiler blijft de collectorvloeistof in de leidingen zitten als de warmte is afgegeven. Dat is niet zo bij een zonneboiler met een terugloopsysteem. Door de zwaartekracht en schuin gemonteerde leidingen loopt de vloeistof bij dit systeem in een vat. Zo bevriezen óf oververhitten je leidingen niet.
- STAP 4 = naverwarming springt bij als het nodig is: als er te weinig zon is om het water te verwarmen, kan de naverwarming deze rol overnemen. Dit is een CV-ketel of een normale boiler.
Wat is het beste zonneboilersysteem voor jouw woning? Laat je informeren door een erkende installateur in je buurt. Kom vrijblijvend in contact met experts.
Voordelen van een zonneboiler met terugloopsysteem
Een zonneboiler met terugloopsysteem heeft veel voordelen ten opzichte van een boiler met een drukgevuld systeem. Hierdoor zijn zulke boilers zeker het overwegen waard. De voornaamste pluspunten:
- Budgetvriendelijk: een zonneboiler met terugloopsysteem is goedkoper dan een drukgevuld systeem. Ook is zo’n systeem onderhoudsvriendelijker en de kans op storingen is lager. Zo bespaar je flink op de langere termijn.
- Eenvoudige installatie: de installatie is relatief eenvoudig en in 1 dag uit te voeren. Hierdoor gaat de plaatsing snel en bespaar je op arbeidskosten. Wel moet de installateur letten op enkele zaken. Zo moeten de leidingen schuin genoeg lopen. Het voorraadvat mag ook niet op dezelfde hoogte staan als de collectoren.
- Geen oververhitting of bevriezing: door het terugloopsysteem is er geen kans op oververhitting of bevriezing van je leidingen. De collectorvloeistof blijft namelijk niet constant in de leidingen zelf zitten, maar loopt naar een terugloopvat.
- Weinig kans op storingen: omdat het systeem relatief eenvoudig is, heb je minder kans op storingen. Als er toch een storing ontstaat, is die door de simpele opbouw ook snel verholpen.
- Onderhoudsvriendelijk: dit type zonneboiler is onderhoudsvriendelijk, waardoor je geld bespaart. Slechts om de 2 à 3 jaar hoef je zo’n systeem na te laten kijken door je installateur.
- Geen expansievat nodig: bij een terugloopsysteem heb je geen antivries in je leidingen nodig. Bij andere boilers is dit wel het geval. Daarnaast heb je dan een expansievat nodig om de drukverschillen op te vangen.
- Milieuvriendelijk: doordat je geen antivries gebruikt, is het systeem milieuvriendelijker. Ook gaat zo’n systeem langer mee dan een standaard zonneboiler.
Soorten zonneboilers met terugloopsysteem
Er zijn verschillende soorten zonneboilers, maar ook meerdere varianten met terugloopsystemen. In grote lijnen zijn er 2 verschillende soorten te onderscheiden. We bespreken beide opties:
OPTIE 1 = met extern terugloopvat
Hierbij bevindt het terugloopvat zich buiten de zonneboiler-installatie. Bij zo’n terugloopsysteem is er geen water in de leidingen als de zonneboiler niet in gebruik is of als de temperatuur van het sanitair water in het voorraadvat hoger is dan van de collectorvloeistof. Bovendien is er geen pomp nodig, zoals dat bij een drukgevuld systeem wel het geval is. Voor het externe terugloopvat heb je wel extra ruimte nodig.
OPTIE 2 = met intern terugloopvat
Bij deze variant heeft de boiler zelf een intern opslagvat waarin de transportvloeistof zich bevindt. Ook bij deze variant zit er geen water in de leidingen als de zonneboiler niet gebruikt wordt of als het water in je voorraadvat warmer is dan dat in het terugloopvat. Doordat het terugloopsysteem in de boiler is verwerkt, neemt deze minder ruimte in beslag.
Voor welke zonneboiler met terugloopsysteem kies ik?
Je hebt bij een zonneboiler met terugloopsysteem 2 opties: een intern of extern terugloopvat. Voor welke optie je kiest, hangt vooral af van je wensen en hoeveel ruimte je beschikbaar hebt voor de zonneboiler.
Een vakspecialist informeert je graag over verschillende zonneboilers en welke het meest geschikt is voor jou. Kom vrijblijvend in contact met meerdere erkende experts.
Kosten zonneboiler met terugloopsysteem
Een zonneboiler met terugloopsysteem is meestal iets goedkoper dan een klassieke zonneboiler. De richtprijzen beginnen vanaf € 2.500 (excl. btw, incl. plaatsing) maar kunnen oplopen tot € 7.000. De exacte kosten hangen af van de inhoud van het voorraadvat, hoeveel zonnecollectoren je nodig hebt, …
LET OP: de bovengenoemde prijs is slechts een richtprijs. Wil je weten wat zo’n boiler met terugloopsysteem je precies zou kosten? Vergelijk dan offertes! Zo ben je zeker van gericht advies en een eerlijke prijs. Vraag vrijblijvend je offertes aan bij erkende installateurs.
Belangrijke aandachtspunten
Net als bij een standaard zonneboiler moet je bij de variant met het terugloopsysteem rekening houden met een aantal punten. Natuurlijk is een vakspecialist hiervan op de hoogte en mag je rekenen op een vlekkeloze plaatsing:
- Onderhoud: het onderhouden van de boiler is relatief eenvoudig. Eens in de 2 à 3 jaar is het verstandig om een expert de boiler te laten nakijken. Zo ben je zeker van een optimale werking.
- Plaatsing: de zonneboiler moet op een bepaalde wijze geplaatst zijn om goed te functioneren. Zo moeten de leidingen schuin lopen, waardoor het water in het terugloopvat kan lopen. Het voorraadvat met het sanitair water moet ook lager staan dan de collectoren op je dak.
- Elektrische pomp: voor dit systeem heb je een elektrische pomp nodig om het water rond te pompen. Dit kost een klein beetje energie en dus ook wat geld. Daarnaast moet je de pomp na ongeveer 15 à 20 jaar vervangen.
Zonneboiler met terugloopsysteem vs. klassieke zonneboiler
Een zonneboiler met terugloopsysteem biedt veel voordelen. Maar mogelijk voldoet het niet helemaal aan je wensen of ben je benieuwd naar de alternatieven. Een klassieke zonneboiler is ook het overwegen waard. We vergelijken beide systemen:
OPTIE 1 = zonneboiler met terugloopsysteem
Een zonneboiler met terugloopsysteem heeft een terugloopvat waarin de collectorvloeistof kan lopen als het systeem niet actief is. Hierdoor kunnen de leidingen niet bevriezen of oververhit raken. Daarnaast werkt de boiler hetzelfde als een klassieke zonneboiler. Deze optie is vooral geschikt voor kleinere huishoudens.
OPTIE 2 = klassieke zonneboiler
Een klassieke zonneboiler is een systeem onder druk. Het rendement is ongeveer hetzelfde als bij een terugloopsysteem. Deze boiler heeft daarnaast een aantal voor- en nadelen:
- Te combineren met grotere voorraadvaten
- Geschikt voor complete gebouwen
- Hellingsgraad is niet van belang
- Plaatsing ingewikkelder dan met terugloopsysteem
- Prijziger dan een terugloopsysteem
- Minder onderhoudsvriendelijk (bv. antivries vervangen)
- Gevoelig voor schade, bijvoorbeeld bij hete temperaturen
Voor welk type zonneboiler kies ik?
Of je moet kiezen voor een klassieke zonneboiler of een variant met een terugloopsysteem, is afhankelijk van je wensen, gezinsgrootte en budget. Echt veel grote verschillen zijn er niet, afgezien van dat een terugloopsysteem geen antivriesmiddel nodig heeft en het water niet in de leidingen blijft. Als duurzaamheid belangrijk voor je is, dan kies je voor de boiler met het terugloopsysteem.
TIP: laat je gericht informeren door een erkende installateur. Zo maak je vast en zeker de juiste keuze. Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere specialisten in je buurt.