Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnecollector voor je zwembad: ecologisch & efficiënt

Een zonneboiler is ideaal om je zwembadwater te verwarmen. Een zonnecollector voor een zwembad is milieuvriendelijk en vraagt amper onderhoud. Ontdek er meer over in onderstaand artikel.

 

Zwembad verwarmen met een zonnecollector

In onze artikels hebben we het het vaak over de vele voordelen van een zonneboiler. Je kan er namelijk je sanitair water mee opwarmen of je vloer mee verwarmen. Maar wist je dat je met een zonneboiler ook je zwembad kan verwarmen? Eén van de meeste efficiënte systemen om zwembaden te verwarmen is met behulp van een zonnecollector. Het is vele malen goedkoper dan verwarmen met behulp van een warmtepomp of elektrische boiler.

 

Voordelen & nadelen

Uiteraard heeft elk systeem voor-en nadelen. We sommen ze hier even voor je op.

 

Voordelen

+  Ecologisch & milieuvriendelijke
+  Prijs: zonne-energie is gratis
+  Overheidssteun: aanschaf opslagvat financieel interessant dankzij de subsidie voor een zonneboiler.
+  Weinig onderhoud nodig

 

Nadelen

  Tijdens minder zonnige periodes, zal de zonnecollector je zwembad niet volledig kunnen verwarmen.
  Neemt heel wat ruimte in beslag

 

 

Prijs van een zonnecollector voor zwembadverwarming

De totale prijs van zonnecollectoren zal natuurlijk afhankelijk zijn van hoeveel je er nodig hebt. Zonnecollectoren zullen je zwembad nooit volledig kunnen opwarmen, maar wel voor een groot deel. Reken dat de benodigde oppervlakte zonnecollectoren ongeveer 50 procent moet bedragen van het zwembadoppervlak. In ideale omstandigheden neem je 80 procent van het zwembadoppervlak als basis.

Hoe groter de oppervlakte van de EPDM-mat, hoe goedkoper de prijs per vierkante meter. Reken gemiddeld op 60 euro per vierkante meter, plaatsing niet inbegrepen. Benieuwd naar de exacte prijs voor jouw zwembad?  Vraag gratis prijzen op maat aan bij erkende installateurs.

 

zonnecollector zwembad met zonneboiler

 

Werking van zonnecollectoren voor zwembadverwarming

Zonnecollectoren voor zwembaden komen het meest voor in de vorm van matten. Deze zwembadmatten zijn gemaakt uit rubber of EPDM. Vaak worden ze op het dak geplaatst. Er bestaan twee systemen om met deze collectoren je zwembadwater op te warmen.

 

1) Opslagvat

In dit systeem zijn de zonnecollectoren verbonden aan een opslagtank, net zoals bij de klassieke werking van een zonneboiler. De warmte die de zwembadmatten opvangen, wordt geleid naar de opslagtank. Die warmte wordt afgegeven aan het water in het opslagvat, die in verbinding staat met het zwembad.

 

2) Filtersysteem

Bij deze methode zijn de zwembadmatten rechtstreeks verbonden met het filtersysteem van het zwembad. Het zwembad staat in verbinding met de zonnecollector via twee buizen. De eerste buis zuigt het water uit het zwembad op en brengt ze naar de zonnecollector. Daar wordt het water verwarmd. Vervolgens zal een andere buis het opgewarmde water terugvoeren naar het zwembad.  Dit systeem wordt het vaakst toegepast.

 

zwembad verwarmen zonnecollectoren

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs