Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Heatpipes

Wil je je sanitair en eventueel je cv-water energiezuinig en ecologisch verwarmen met een zonneboiler? Dan kan je voor de zonnecollectoren op je dak kiezen tussen vlakke platen en heatpipes. Die 2e optie zijn dubbelwandige, glazen vacuümbuizen die de zonnewarmte het hele jaar door optimaal vasthouden. Wat zijn de andere voordelen en ook nadelen van heatpipes? En wat met de prijs? Je leest het allemaal hier!

Ga snel naar:
Hoe werken heatpipes?
Voordelen en nadelen
Gemiddelde kosten heatpipes
Belangrijke aandachtspunten
Alternatief: vlakke plaat collector
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wat zijn heatpipes?

Heatpipes zijn een type zonnecollectoren met dubbelwandige, glazen vacuümbuizen. Dit onderdeel van je zonneboiler ligt op je dak om de zonnewarmte op te vangen en door te geven aan een speciale vloeistof (glycol) die het water in je voorraadvat opwarmt. Dankzij een zwarte, absorberende coating op de binnenste glazen buis houden die heatpipes optimaal de zonnewarmte vast.

Zijn zonnecollectoren met heatpipes voor mij een goede keuze? Een erkende zonneboiler installateur geeft je graag advies op maat en helpt je bij het kiezen van het meest geschikte type zonnecollectoren. Start je aanvraag hier!

heatpipes

 

Hoe werken heatpipes?

Net als warmtepompen werken ook heatpipes voor een zonneboiler volgens het principe van verdampen en condenseren. Hoe gaat precies in zijn werk? De belangrijkste stappen op een rij:

 1. Heatpipes vangen de zonnewarmte op: het zonlicht gaat eerst door de buitenste glaslaag en de zwarte coating op de binnenste glaslaag houdt die warmte optimaal vast. Zo warmt de koperen buis met een alcoholoplossing (de eigenlijke heatpipe) op.
 2. Alcohol in heatpipes verdampt bij lage temperatuur: deze alcohol in de koperen buis verdampt al vanaf 35 °C. Deze damp stijgt naar de bovenkant van de heatpipes om daar zijn warmte af te geven en opnieuw te condenseren, waarna de hele cyclus opnieuw kan beginnen.
 3. Koperen collectorkop bovenaan de heatpipe warmt verder op: de collectorkop is een reservoir gevuld met glycol (een soort antivriesmiddel). Dit reservoir kan door hoge druk een temperatuur van meer dan 200 °C bereiken.
 4. Opgewarmde vloeistof vertrekt naar voorraadvat: is de glycol voldoende opgewarmd? Dan vertrekt die vloeistof via geïsoleerde leidingen naar het voorraadvat. Daar geeft de glycol zijn warmte af om het water in dat voorraadvat op te warmen.

 

Welke andere onderdelen bij een zonneboilersysteem?

De functie van de zonnecollectoren met heatpipes is dus het opvangen van de zonnewarmte. Maar uit welke andere onderdelen bestaat een zonneboilersysteem? Een kort overzicht:

 • Pompstation: is de temperatuur van de vloeistof in de heatpipes hoger dan je sanitair en eventueel je cv-water? Dan stuurt een pompstation die glycol via buizen van roestvrij staal naar het voorraadvat.
 • Voorraadvat met warmtewisselaars: dit vat bevat het water voor sanitair gebruik en eventueel voor je centrale verwarming. De zonthermische warmtewisselaars worden heet door de glycol en warmen zo het water efficiënt op.
 • Naverwarming / cv-brander: is er te weinig zon? Dan warmt een zonneboilersysteem het water verder bij met een ander onderdeel. Dat kan een naverwarming zijn met een traditionele boiler of een geïntegreerde cv-brander.

Meer uitleg over de werking van een zonneboiler? Een erkende installateur staat je graag bij met advies op maat. Contacteer vrijblijvend meerdere installateurs in je buurt!

 

Voor- en nadelen van heatpipes

Naast heatpipe collectoren kan je ook kiezen voor vlakke plaat collectoren op je dak. Maar welk type collector is dan het meest aangeraden? Dat hangt onder meer af van jouw budget, de dakoriëntatie, de functie van de zonneboiler, … We wegen kort de voor- en nadelen van heatpipes tegen elkaar af:

 

Voordelen heatpipes

 • Maximale warmte-opname en minimaal warmteverlies: door de zwarte, absorberende coating op de binnenste glazen buis kan de warmte niet ontsnappen en krijg je dus een maximale warmte-opname. Dat zorgt voor een uitstekend rendement van je zonneboilersysteem.
 • Hoger rendement bij kouder weer en diffuus licht: dankzij de ronde glazen buizen absorberen heatpipes zowel direct als diffuus zonlicht. Bovendien verdampt de alcoholoplossing in de heatpipes al vanaf 35 °C en is er geen verlies van warmte. Daardoor presteert dit type collector het hele jaar goed, ook bij koudere temperaturen in de herfst en de winter.
 • Ideaal als verwarmingssysteem voor je woning: door die goede thermische prestaties gedurende het hele jaar is heatpipes verwarming uitstekend geschikt om niet alleen je sanitair water, maar ook je woning zuinig te verwarmen.

 

Nadelen heatpipes

 • Duurdere collectoren: aan dat optimale rendement van heatpipes met een buffervat hangt ook een iets duurder prijskaartje. Verder lees je meer over de prijzen voor collectoren met heatpipes.
 • Minder hoog rendement bij zonnig weer: heatpipes verwarming scoort beter bij kouder weer dan vlakke plaat collectoren, maar die laatste doen het dan weer beter bij zonnig weer en direct zonlicht. Kortom, in de zomer haal je met die vacuümbuizen een iets minder hoge opbrengst dan met vlakke platen.
 • Minder apertuuroppervlakte: dit is de eigenlijke oppervlakte van de zonnecollector die het zonlicht kan opvangen en vasthouden. Door de ruimte tussen de glazen buizen ligt die bij heatpipes lager dan bij een vlakke plaat collector.

 

Gemiddelde kosten heatpipes

Voor een zonnecollector met heatpipes mag je rekenen op een gemiddelde prijs van 750 euro (excl. btw en plaatsing). Let op, dit is de prijs voor 1 collector en niet voor je volledige zonneboilersysteem. Hoeveel kost zo’n zonneboiler dan? En hoeveel van die collectoren heb je nodig op je dak? Een overzicht:

Aantal personenVolume voorraadvatGemiddelde prijs (excl. btw en incl. plaatsing)
1 - 2150 l€ 3.500 à 4.500
3 - 4250 l€ 5.000 à 6.000
5 - 6350 l € 6.500 à 7.500

Benieuwd naar een totaalprijs voor jouw zonneboiler? Vraag dan zeker meerdere prijsvoorstellen aan bij erkende installateurs in je buurt. Zo kan je gericht hun totaalprijzen vergelijken, maar ook hun adviezen over de plaatsing, hun uitvoertermijnen, … Start hier je aanvraag!

 

heatpipes zonneboiler

 

Belangrijke aandachtspunten

Wil je graag een zonneboilersysteem met heatpipes plaatsen om extra te besparen op je energiefactuur? Dan moet je bij die energetische renovatie rekening houden met de volgende aandachtspunten:

 • Afstand tussen heatpipes en voorraadvat: zonnecollectoren met heatpipes vangen efficiënt en doeltreffend zonnewarmte op, maar uiteraard mag die niet verloren gaan. Daarom hou je best de afstand tussen die collectoren en je voorraadvat zo klein mogelijk. De zolder is bv. vaak een ideale plek om je buffervat te plaatsen.
 • Oriëntatie en hellingshoek van de heatpipes: hoe zuidelijker de heatpipes georiënteerd zijn, hoe meer zonnewarmte ze kunnen opvangen. De ideale hellingsgraad voor een zo goed mogelijk rendement is 30°. Zo ben je zeker van een optimale opbrengst van je zonneboiler.
 • Aantal heatpipe collectoren: het aantal heatpipe collectoren op je dak hangt vooral af van het aantal personen in je huishouden en het warmwaterverbruik. Bij een gezin van 3 à 4 personen met een voorraadvat van 250 liter volstaan bv. 2 zonnecollectoren met heatpipes.
 • Subsidies & financiële voordelen: laat je een zonneboiler installeren? Dan maak je aanspraak op de ISDE. Je moet je zonneboiler dan wel laten plaatsen door een erkende groene energie-installateur. Je installateur vertelt je graag meer over de voorwaarden, het premiebedrag en de aanvraag.
 • Onderhoud van de collectoren: een onderhoud van je zonneboiler is niet verplicht, maar zo’n 2-jaarlijks nazicht is wel sterk aanbevolen. Een vakman checkt onder meer het voorraadvat op kalkaanslag, controleert de werking van de pomp, gaat de kwaliteit van de glycol na, … Hiervoor kan je in de meeste gevallen een onderhoudscontract afsluiten met je groene energie-installateur.

 

Alternatief: vlakke plaat collector

Naast een zonneboilersysteem met heatpipes kan je ook kiezen voor vlakke plaat collectoren. Dat zijn rechthoekige bakken met een donkere, absorberende plaat, waarachter de leidingen met een speciale vloeistof lopen. Zulke collectoren zorgen voor een optimaal rendement bij direct zonlicht en warmer weer. Kortom, in de zomer presteren vlakke plaat collectoren beter, maar in de winter is er bij heatpipe collectoren minder warmteverlies.

Welk type zonnecollectoren kies ik het best? Dat hangt af van jouw situatie (oriëntatie van de collectoren, functie van de zonneboiler, …). Een erkende installateur analyseert jouw behoeftes en stelt dan een oplossing op maat voor. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij meerdere groene energie-installateurs in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs