Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnecollectoren met buffervat

Zonnecollectoren met een buffervat maken deel uit van een zonneboilersysteem. De collectoren wekken energie op en sturen die warmte door naar het buffervat. Met die energie kan je je sanitair water verwarmen en eventueel ook je woning. Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n systeem? En wat kosten zonnecollectoren met een buffervat gemiddeld? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Toepassingen zonnecollectoren
Voor- en nadelen zonneboilersysteem
Prijs zonnecollectoren met buffervat
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Hoe werken zonnecollectoren met een buffervat?

Zonnecollectoren met een buffervat zijn onderdeel van een zonneboilersysteem. Ze bestaan uit metalen buizen waardoor een vloeistof loopt. Er zijn vlakke plaat collectoren en heatpipes. Deze collectoren vangen op het dak het zonlicht op, waarmee de vloeistof in de buizen wordt verwarmd. Die vloeistof geeft de warmte dan af aan het water in het buffervat. Je kan dat warme water dan gebruiken voor de badkamer en de keuken, maar ook om je woning of zwembad te verwarmen.

Meer info? Een vakman kan je informeren over de werking van zonnecollectoren met een buffervat en geeft je advies op maat over het beste systeem voor jouw woning. Vind een expert in de buurt.

zonnecollectoren buffervat

 

Toepassingen zonnecollectoren met buffervat

Je kan zonnecollectoren met een buffervat voor verschillende toepassingen gebruiken: voor woningverwarming, sanitair warm water, je zwembad… We zetten hieronder de verschillende zonneboilersystemen op een rij die werken met zonnecollectoren en een buffervat:

 

1. Zonnecollectoren voor sanitair warm water

Bij dit systeem vangen de zonnecollectoren zonlicht op dat ze omzetten in warmte om de vloeistof in de buizen op te warmen. Die vloeistof wordt dan gebruikt om het water in het buffervat op te warmen. Bij te weinig zonlicht kan ook de naverwarming nog bijspringen. Dat warme water kan je dan gebruiken als warm water voor in de badkamer en de keuken.

Gemiddelde prijs: een volledig systeem met zonnecollectoren, buffervat en naverwarming kost zo’n 2.000 – 5.000 (excl. btw en incl. plaatsing), afhankelijk van het aantal collectoren en het formaat van het buffervat. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

2. Zonnecollectoren voor sanitair water én verwarming

Met dit combi-systeem gebruik je de zonnecollectoren met het buffervat voor sanitair warm water én je centrale verwarming. Zo’n combi-systeem bestaat uit zonnecollectoren, een buffervat en een geïntegreerde cv-brander. De zonnecollectoren verwarmen de vloeistof in de buizen aan de hand van zonne-energie. Met die energie verwarmen de warmtewisselaars in het buffervat vervolgens je sanitair en je cv-water. De cv-brander verwarmt eventueel nog bij. Je hebt dus geen externe naverwarming nodig.

Gemiddelde prijs: een volledig systeem met zonnecollectoren, buffervat en geïntegreerde cv-brander kost tussen € 4.000 en 7.000 (excl. btw en incl. plaatsing), afhankelijk van het aantal collectoren en de grootte van het buffervat. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

3. Zonnecollectoren met warmtepomp

Ook met dit systeem kan je zowel sanitair water als cv-water op een energiezuinige manier opwarmen. De zonnecollectoren gebruiken opnieuw zonne-energie om de vloeistof op te warmen die hierna de warmte afgeeft aan het water in het buffervat. Is er niet genoeg zon? Dan zet het systeem de warmtepomp in om het water op te warmen. Het buffervat van de zonneboiler met warmtepomp zorgt ervoor dat de temperatuur van het water constant blijft.

Gemiddelde prijs: voor de zonnecollectoren betaal je zo’n € 1.000 à 2.000. Het buffervat kost ongeveer € 3.000 à 5.000 en voor de warmtepomp beginnen de prijzen vanaf € 7.500. Alle prijzen zijn excl. btw en incl. plaatsing. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

4. Zonnecollectoren voor zwembad water

Er bestaan ook zonneboilersystemen met zonnecollectoren speciaal om je zwembadwater te verwarmen. Er zijn daarbij 2 mogelijke werkingen. Het systeem kan werken met een buffervat dat opgewarmd wordt door de zonne-energie die de collectoren opvangen. Dat buffervat staat dan ook in verbinding met het zwembad. Een andere mogelijkheid is via het filtersysteem van je zwembad. Daarbij wordt het water uit je zwembad naar de collectoren gepompt, waar het wordt opgewarmd en vervolgens terugstroomt naar het zwembad.

Gemiddelde prijs: voor een zonneboilersysteem voor een groot zwembad mag je rekenen op € 4.000 à 6.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

zonnecollectoren met buffervat voorbeeld

 

Voor- en nadelen zonnecollectoren met buffervat

Wat zijn nu de belangrijkste voordelen van zonnecollectoren met een buffervat? En zijn er nog nadelen aan verbonden? Een kort overzicht:

 • Besparing op energiekosten: met een kwalitatief zonneboilersysteem kan je de kosten voor warm water met 50 à 65% verlagen. Hoeveel je hiermee precies bespaart, is vooral afhankelijk van de energieprijzen.
 • Goed voor het milieu: een zonneboilersysteem is een energiezuinige manier om je sanitair water en je woning te verwarmen. Door hiervan gebruik te maken, kan je je CO2-uitstoot ook sterk verminderen.
 • Sanitair warm water én verwarming: afhankelijk van het gekozen systeem kan je zonnecollectoren met een buffervat gebruiken om je woning zowel van sanitair warm water als van centrale verwarming te voorzien. Met een aangepast systeem kan je bovendien ook nog je zwembadwater verwarmen met zonnecollectoren.
 • Waardevermeerdering woning: door zonnecollectoren te plaatsen, stijgt de waarde van je woning. Als je deze later dan verkoopt of verhuurt, kan je hier een hogere prijs voor vragen.

 

 • Genoeg ruimte nodig: een zonneboilersysteem neemt veel ruimte in beslag. Je moet er dus voor zorgen dat je een geschikte plek hebt om het buffervat van de zonneboiler te kunnen plaatsen. Verder moet je ook genoeg ruimte hebben op je dak voor de zonnecollectoren.
 • Nog andere warmtebronnen nodig: wanneer de zon lange periodes weinig of zelfs helemaal niet schijnt, moet je naverwarming of een geïntegreerde cv-brander inschakelen om je woning te voorzien van voldoende sanitair warm water of verwarming.

 

Prijs zonnecollectoren met buffervat

De prijs voor zonnecollectoren met een buffervat varieert sterk. Zo spelen het aantal collectoren, het volume van het buffervat, het soort zonneboilersysteem, het type verwarming in je woning… allemaal een rol bij het bepalen van de totale kostprijs. In de tabel hieronder geven we een overzicht van de gemiddelde prijzen voor een klassieke zonneboiler voor warm sanitair water:

Aantal zonnecollectoren en volume buffervatGemiddelde prijs (excl. btw en incl. plaatsing)
100 liter, 1 zonnecollector€ 2.000 à 2.700
100 liter, 2 collectoren€ 3.000
200 liter, 2 collectoren€ 3.400 à 3.900
300 liter, 3 collectoren€ 5.000

BELANGRIJK: het geschikte aantal zonnecollectoren en het volume van het buffervat hangen sterk af van je persoonlijke situatie. Hoe meer gezinsleden er zijn en hoe hoger het waterverbruik is, hoe groter het buffervat moet zijn en hoe meer zonnecollectoren je nodig hebt. Vraag daarom altijd advies aan een professionele installateur die op basis van jouw situatie kan bepalen wat de meest geschikte installatie is. Vergelijk vrijblijvend adviezen en prijsvoorstellen op maat.

 

Druk de kosten voor je zonnecollectoren met subsidies!

Als je een zonneboilersysteem laat installeren, zijn er verschillende subsidies waar je mogelijk van profiteert. Zo kan je aanspraak maken op de ISDE (investeringssubsidie duurzame energie) of een lokale subsidie via je gemeente. Hoeveel je precies ontvangt, is afhankelijk van het specifieke type. Ook moet je aan specifieke eisen voldoen om in aanmerking te komen.

Meer info? Een erkende installateur kan je verder informeren over de mogelijke subsidies voor zonneboilers en helpt je bij de aanvraag ervan. Vind een installateur in de buurt.

 

FAQ zonnecollectoren met buffervat

Heb je nog vragen over zonnecollectoren, buffervaten of zonneboilersystemen? Hieronder vind je de antwoorden op enkele veelgestelde vragen:  • Hoeveel zonnecollectoren heb ik nodig?
   Hoeveel zonnecollectoren je nodig hebt, hangt vooral af van je waterverbruik en je huishouden. Het is aangeraden om gemiddeld 1 à 1,5 m² aan zonnecollectoren per persoon in je huishouden te laten plaatsen. Per m² zonnecollectoren heb je ook ongeveer 50 à 60 liter aan opslagcapaciteit nodig voor het zonneboiler buffervat.


  • Hoeveel kan je besparen met zonnecollectoren?
   Met een zonneboilersysteem kan je je kosten voor warm water verlagen met ongeveer 50%. Als je je zonnecollectoren ook gebruikt om je woning te verwarmen, kan je de kosten voor verwarming beperken met 15 à 25%. Deze besparing ligt lager omdat zonnecollectoren wat minder opbrengen op de momenten dat je jouw verwarming het meest gebruikt, zoals in de winter en op dagen met weinig zon.


  • Waar hou je best rekening mee bij de plaatsing van je zonnecollectoren?
   Bij het plaatsen van vlakke plaat zonnecollectoren of heatpipes met buffervat zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden om het rendement te verhogen. Zo vangen zonnecollectoren het meeste zonlicht op wanneer ze gericht zijn naar het zuiden en een hellingsgraad hebben van 36°. Zorg er ook voor dat er zo weinig mogelijk schaduw op de zonnecollectoren valt.


  • Waar hou je best rekening mee bij de plaatsing van je buffervat?
   Het buffervat plaats je idealiter zo dicht mogelijk bij de zonnecollectoren, bijvoorbeeld op zolder. Door de afstand tussen deze twee onderdelen klein te houden, gaat er niet te veel warmte verloren en kan je ook bij minder zonlicht het water in het buffervat op een constante temperatuur houden.

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs