Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Thermische zonnepanelen

Wil je het water (en eventueel het cv-water) in jouw woning energiezuinig en milieuvriendelijk verwarmen? Dat kan met de thermische zonnepanelen van een zonneboiler. Wat is de werking van deze thermische zonnepanelen en hoe haal je een optimaal rendement? En hoeveel kosten thermische zonnepanelen ongeveer? Je leest het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Soorten thermische zonnepanelen
Thermische zonnepanelen prijs
Thermische zonnepanelen of PV-panelen?
Rendement thermische zonnepanelen
Voordelen erkend installateur
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wat zijn thermische zonnepanelen?

Thermische zonnepanelen staan ook bekend als zonnecollectoren. Deze panelen vormen 1 onderdeel van een zonneboiler installatie. Maar hoe zorgen deze panelen op je dak nu voor warm water in je woning? Dat gaat als volgt:

 1. Het zonlicht warmt een speciale vloeistof op in de thermische zonnepanelen op je dak.
 2. Een pomp stuurt die opgewarmde vloeistof van de thermische zonnepanelen naar een voorraadvat in je woning.
 3. Via een warmtewisselaar verwarmt de vloeistof het water in het voorraadvat (gebruikt voor je sanitair water en eventueel ook je cv-water).
 4. Bij te weinig zon warmt een naverwarming of geïntegreerde cv-brander het water in het voorraadvat bij tot de gewenste temperatuur.

thermische zonnepanelen

 

Soorten thermische zonnepanelen

Er bestaan 2 soorten thermische zonnepanelen, elk met hun eigen kenmerken en prijs. Zo heb je thermische zonnepanelen met een vlakke plaat en met vacuümbuizen. Beide opties op een rij:

 

1. Vlakke plaat zonnepaneel

Een thermisch zonnepaneel met een vlakke plaat bestaat uit een rechthoekige bak van ongeveer 10 cm dik. In de zonnecollector zit een donkergekleurde plaat met daarachter leidingen met vloeistof. Door middel van een glasplaat is de bovenkant van de zonnecollector afgesloten. Deze glasplaat beschermt samen met het isolatiemateriaal tegen warmteverlies. De absorbeerplaat neemt warmte op wanneer de zon schijnt. Hierdoor verwarmen de buizen en de vloeistof in het thermisch zonnepaneel.

Prijs vlakke plaat zonnepaneel (2,5 m²): circa € 550 (excl. btw en plaatsing)

 

2. Vacuümbuis zonnepaneel

Een vacuüm collector bestaat uit dubbelwandige glazen vacuümbuizen. Door middel van een coating aan de binnenzijde van deze buizen blijft de warmte opgeslagen. Een koperen absorber (ook heat pipe genoemd) in de glazen buizen zorgt voor de opname van warmte. In de top van de heat pipe verzamelt de warmte zich en wordt dan afgegeven aan een langsstromende vloeistof. Net als bij een vlakke plaat collector warmt het water in het voorraadvat via deze vloeistof op.

Prijs vacuümbuis zonnepaneel (2,5 m²): circa € 750 (excl. btw en plaatsing)

 

Welke thermisch zonnepaneel kies ik best?

Om te bepalen welk thermisch zonnepaneel het meest geschikt is voor jouw zonneboiler, schakel je het best een specialist in. Die geeft je gratis advies op maat en houdt hierbij rekening met jouw specifieke situatie. En dat is niet alles… Zo’n erkende installateur zorgt ook voor een correcte plaatsing van je thermische zonnepanelen met enkel hoogwaardige materialen. Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende specialisten actief in je buurt.

 

 

Thermische zonnepanelen prijs

De prijs van een thermisch zonnepaneel van 2,5 m² schommelt tussen 550 à 750 euro (excl. btw en plaatsing), afhankelijk van het type collector. Afzonderlijk thermische zonnepanelen kopen heeft alleen weinig zin. Het is interessanter om prijzen te geven voor een volledige zonneboiler installatie. Die kosten hangen vooral af van de inhoud van de zonneboiler en het aantal thermische zonnepanelen:

Inhoud zonneboiler installatieGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)Jaarlijkse besparing
100 liter, 1 paneel€ 2.000 à 2.700€ 70
100 liter, 2 panelen€ 3.000€ 90
200 liter, 2 panelen€ 3.400 à 3.900€ 125
300 liter, 3 panelen€ 5.000€ 190

TIP: benieuwd naar de prijs van een zonneboiler op maat voor jouw situatie (waterverbruik, aantal gezinsleden, …)? Vraag dan gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aan bij verschillende erkende installateurs actief in je buurt. Zo kan je gericht prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

thermische zonnepanelen prijs

 

Thermische zonnepanelen of PV-panelen?

Naast een zonneboiler met thermische zonnepanelen kan je natuurlijk ook kiezen voor ‘gewone’ (PV) zonnepanelen. Welke keuze is voor jouw project nu de beste? Dat hangt o.a. af van de volgende factoren:

 • Prijs: de prijs van beide panelen is afhankelijk van jouw situatie. Hoe hoger je energie- en waterverbruik, hoe duurder de installatie. Een zonneboiler is gemiddeld wel goedkoper dan een zonnepanelen-installatie. Voor een doorsnee gezin mag je rekenen op €3.500 à 4.000, tegenover € 5.500 à 8.000 voor zonnepanelen (telkens excl. btw en incl. plaatsing).
 • Premies & financiële voordelen: voor beide opties zijn er premies en financiële voordelen mogelijk. Bij de aankoop van een zonneboiler installatie kan je de kosten van je investering gemiddeld wel meer drukken dankzij de mogelijke premies.
 • Terugverdientijd: de terugverdientijd hangt sterk af van jouw situatie. De kosten van een zonneboiler installatie verdien je op 8 tot 20 jaar terug. Gemiddeld bespaar je met zonnepanelen wel meer op je energiefactuur. De gemiddelde terugverdientijd is dan ook korter: 10 tot 12 jaar.
 • Ruimte in je woning: thermische zonnepanelen maken deel uit van een zonneboiler. Dit betekent dat je naast de panelen ook een voorraadvat in je woning moet installeren. Daarvoor heb je voldoende ruimte nodig. Bij zonnepanelen moet je enkel nog een kleine omvormer in je woning laten plaatsen.

BELANGRIJK: wil je zeker zijn van de juiste keuze? Dan schakel je het beste een erkende installateur in. Hij geeft jou graag advies op maat over jouw situatie. Vraag vrijblijvend offertes aan bij installateurs actief in jouw buurt via onze offerteservice.

Rendement thermische zonnepanelen

Als je kiest voor een zonneboiler wil je natuurlijk een optimaal rendement en een zo kort mogelijke terugverdientijd. Dat rendement is afhankelijk van een aantal factoren:

 • Correcte plaatsing: thermische zonnepanelen plaats je het beste in een hellingshoek van ongeveer 30 graden, zoveel mogelijk richting het zuiden. Ook schaduw is uiteraard uit den boze. Zo vang je meer zonnewarmte op en zal het rendement van je zonneboiler hoger zijn.
 • Optimale dimensionering: zorg ervoor dat de zonneboiler installatie goed is afgestemd op je warmwaterbehoefte en je verbruikspatroon. Is het volume van het voorraadvat bv. te groot? Dan zal de aankoopprijs onnodig hoog zijn. Hetzelfde geldt voor het aantal zonnecollectoren. Laat de correcte dimensionering van je zonneboiler dus zeker berekenen door een erkende installateur.
 • Toepassingen van de zonneboiler: gebruik je de installatie alleen voor je sanitair water? Of zet je de zonneboiler ook in om je woning te verwarmen? Het rendement is optimaler bij het gebruik van meerdere toepassingen.
 • Isolatie van je woning: gebruik je je zonneboiler ook om je woning te verwarmen? Dan is het belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is. Met een goede, doorgedreven isolatie zorg je ervoor dat de opgewekte warmte niet verspild wordt. Zo voorkom je hoge stookkosten.
 • Onderhoudscontract: wil je ervoor zorgen dat jouw zonneboiler installatie zo optimaal mogelijk blijft werken? Dan neem je het best een onderhoudscontract bij een erkende installateur. Dankzij regelmatig onderhoud blijft je zonneboiler in topvorm.

 

BELANGRIJK: doe een beroep op een erkende installateur

Wil je er zeker van zijn dat je zonneboiler een optimaal rendement haalt? Dan schakel je het best een erkende installateur in. Hij geeft je graag advies op maat en zorgt voor een correcte plaatsing. Vraag vrijblijvend offertes aan bij installateurs actief in jouw buurt.

 

Voordelen erkende installateur

Wil je een zonneboiler installatie nemen? Dan ga je het best in zee met een erkende installateur. Zo ben je verzekerd van:

 • Advies op maat: neem je een zonneboiler installatie enkel voor je sanitair water? Of wil je de zonneboiler ook inzetten om je woning te verwarmen? Hoeveel thermische zonnepanelen heb je precies nodig voor jouw warmwaterbehoefte? Een erkende installateur geeft je graag advies op maat.
 • Correcte dimensionering van je zonneboiler: een installateur weet precies welke installatie bij jouw waterverbruik past. Hij kan perfect inschatten welk volume je voorraadvat moet hebben en hoeveel thermische zonnepanelen er nodig zijn.
 • Plaatsing volgens de regels van de kunst: de correcte plaatsing van jouw zonneboiler installatie speelt een grote rol voor het rendement. Een erkende installateur plaatst de installatie volgens de regels van de kunst, zodat jij een optimaal rendement behaalt.
 • Vlotte installatie: een erkende installateur heeft veel ervaring met het plaatsen van een zonneboiler installatie. Daardoor gaat de plaatsing snel en efficiënt.
 • Subsidies & financiële mogelijkheden: als je een installateur inschakelt, kom je in aanmerking voor een zonneboiler subsidie (ISDE).

TIP: ben je op zoek naar erkende installateurs actief in jouw buurt? Je kan gratis en vrijblijvend voorstellen en offertes aanvragen via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs