Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

PVT panelen

Wil je duurzaam sanitair water verwarmen én stroom opwekken? Dan zijn PVT panelen de oplossing. Hiermee combineer je de werking van zonnepanelen en de collectoren van een zonneboiler in 1 panelen-installatie. Wat zijn de voor- en nadelen van zo’n PVT-installatie? Hoeveel kost het en zijn er alternatieven? Ontdek het in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Kosten PVT panelen
Belangrijke aandachtspunten
Alternatief: PVT panelen met warmtepomp
FAQ PVT zonnepanelen
Vraag gratis je offertes aan

 

Wat zijn PVT panelen?

In principe zijn PVT panelen een combinatie van zonnepanelen en de collectoren van een zonneboiler in 1 systeem. Ze staan ook bekend als hybride panelen en maken het mogelijk om elektriciteit én warmte op te wekken door middel van zonlicht en omgevingswarmte.

Hoe werkt het precies? De panelen vangen zonlicht op, zetten dit om in gelijkstroom en sturen het door naar de omvormer. Deze zet de gelijkstroom dan om in bruikbare wisselstroom. Tegelijkertijd vangen de collectoren van deze panelen warmte op door middel van een speciale koelvloeistof (glycol). Eenmaal opgewarmd stroomt deze vloeistof door naar het opslagvat met sanitair water.

PVT panelen kopen voor jouw woning? Vergelijk vrijblijvend vakmensen via onze gratis offerteservice.

pvt panelen

 

Voor- en nadelen PVT panelen

Wat zijn de voornaamste voor- en nadelen van een installatie met PVT panelen? Hieronder een overzicht:

 • Lagere energierekening: met PVT-panelen wek je eigen elektriciteit en warmte op. Op deze manier ben je minder afhankelijk van energieleveranciers en daalt je maandelijkse energierekening.
 • Hogere energieopbrengst: de energieopbrengst van PVT panelen per m² is een stuk hoger dan die van zonnepanelen. Je genereert namelijk elektriciteit én warmte. Daarnaast wekken deze panelen vlotter elektriciteit op, omdat ze koeler blijven. Dit komt omdat de collectoren ook warmte ontlenen van de panelen zélf. Om deze redenen is de totale energieopbrengst zo’n 40% hoger.
 • Te combineren met warmtepomp: wil je naast sanitair water ook je woning verwarmen? Dan combineer je PVT-panelen met een warmtepomp. Zo maak je jouw woning volledig gasvrij. Later in dit artikel vertellen we meer over PVT-panelen met een warmtepomp.
 • Verhoogde woningwaarde: hoe duurzamer je huis is, hoe hoger de woningwaarde. Wie wil nu geen lage maandelijkse energierekening?
 • Geschikt voor kleine daken: PVT panelen nemen minder ruimte in beslag dan aparte zonneboiler- en zonnepanelen-installaties.
 • Toepasbaar als koeling (i.c.m. warmtepomp): in combinatie met een warmtepomp is een PVT systeem ook in te zetten voor koeling. De installatie werkt dan omgedraaid en onttrekt de warmte aan je woning. Een groot voordeel van zo’n systeem is dat je geen luidruchtige buitenunit nodig hebt. Vraag zeker advies aan een ervaren installateur voor meer informatie.

 

 • Duurder dan standaard zonnepanelen: PVT-panelen zijn relatief nieuw, combineren de werking van zonnepanelen en zonneboilers en zijn voorlopig beperkt beschikbaar. PVT-panelen zijn daarom een stuk duurder dan standaard zonnepanelen. Daarentegen is het rendement óók hoger.
 • Extra werkzaamheden: voor een optimaal rendement zijn er doorgaans extra werkzaamheden vereist. Denk aan extra isolatie, breekwerk voor leidingen, … Dit zijn wel maatregelen waar je op de lange termijn van profiteert.
 • Genoeg ruimte nodig: voor een standaard PVT systeem heb je genoeg ruimte nodig voor de panelen, het opslagvat, leidingen, … Combineer je dit met een warmtepomp? Dan neemt de installatie nog meer ruimte in beslag.

 

Wanneer zijn PVT panelen een goed idee?

Zijn PVT zonnepanelen een goede keuze? Dat hangt af van je woonsituatie, persoonlijke wensen, budget, … Maak daarom gebruik van onze gratis offerteservice en vraag vrijblijvend advies aan meerdere vakmensen actief in jouw buurt. Ook profiteer je zo van een correcte uitvoering en prijzen op maat. Start je aanvraag hier.

 

Kosten PVT panelen

De gemiddelde prijs van PVT zonnepanelen is € 900 per m² (exclusief btw en plaatsing). Voor een compleet PVT systeem incl. opslagvat mag je rekenen op € 8.000 à 16.000 (excl. btw en incl. plaatsing).

BELANGRIJK: de kosten variëren dus aanzienlijk, afhankelijk van de specifieke panelen, extra werkzaamheden, … Vergelijk daarom gerichte prijsvoorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

pvt zonnepanelen

Belangrijke aandachtspunten

Er zijn een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden als je PVT panelen laat installeren en je zeker wil zijn van een correcte werking, een optimaal rendement, … Een overzicht:

 • Levensduur: PVT-installaties gaan doorgaans zo’n 30 jaar mee. Dus meer dan genoeg tijd om je investering terug te verdienen en pure winst te maken. De exacte terugverdientijd hangt af van de grootte van de installatie, de geldende energieprijzen, aanwezige woningisolatie, …
 • Omvormer: hou er rekening mee dat het vermogen van je omvormer is afgestemd op jouw specifieke PVT panelen. Een installateur kan deze vereiste vermogens voor je berekenen.
 • Woningisolatie: hoe beter je woning is geïsoleerd, hoe hoger het rendement van je PVT-installatie. Vooral als je kiest voor PVT-panelen met een warmtepomp is een grondige woningisolatie essentieel voor een optimaal rendement.
 • Dakoriëntatie: de panelen moeten aan de juiste kant van je dak liggen om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen. Idealiter liggen ze aan de zuidkant van je dak, bij een hellingshoek van 20 à 40 graden.

ALTERNATIEF: PVT panelen met warmtepomp

PVT-panelen die je combineert met een warmtepomp staan ook bekend als warmtepomppanelen. Deze panelen werken in de basis hetzelfde als standaard PVT-panelen (2-in-1 oplossing voor sanitair water en elektriciteit), maar dan ook voor de verwarming van je woning. Dit is dus een 3-in-1 oplossing. Reken op een gemiddelde prijs van € 20.000 à 25.000 (excl. btw, incl. plaatsing) voor PVT-panelen met een warmtepomp.

 

Kies ik best voor standaard PVT panelen of warmtepomppanelen?

De keuze tussen standaard PVT panelen en warmtepomppanelen hangt af van je woonsituatie. Gaat het om een renovatie of nieuwbouw? Heb je genoeg ruimte én budget voor een aanvullende warmtepomp?

TIP: schakel altijd een vakman in en profiteer van gericht advies en prijzen op maat. Via onze offerteservice kom je snel in contact met erkende installateurs actief in jouw buurt.

 

FAQ PVT zonnepanelen

PVT panelen zijn relatief nieuwe, ingewikkelde installaties. Ben je dus op zoek naar meer informatie? Hieronder geven we antwoord op een aantal veelgestelde vragen. • Is er subsidie beschikbaar voor PVT panelen?
  Ja! Dit doe je via de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame Energie). Let wel op: PVT panelen vallen niet binnen 1 bepaalde categorie. Vooral als je het combineert met een warmtepomp. Laat je dus begeleiden door een erkende vakman voor een juiste aanvraag.


 • Hoeveel PVT panelen heb ik nodig?
  Dit is afhankelijk van je energieverbruik. Voor een installatie met een warmtepomp zijn 8 à 10 panelen doorgaans voldoende. Toch geldt dit niet voor ieder huishouden. Schakel dus een vakman in. Zo’n specialist kan dan langskomen voor een oriëntatiegesprek en maakt een inschatting van de benodigde installatie.


 • Kan ik PVT panelen zelf maken?
  Nee, dit is zeker niet aan te raden. PVT zonnepanelen zijn relatief nieuw en zitten erg complex in elkaar. Laat de plaatsing dus altijd over aan een erkende installateur. Hij kan je adviseren over mogelijke installaties en koopt deze dan in bij betrouwbare merken en leveranciers.

 

Offertes op maat ontvangen?

Kies voor een erkend installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 installateurs actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende installateurs